Aeranger (2019)

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Cinema (HD) [ Ξένη Ταινία Μικρού Μήκους ] [ Αγγλικοί Υπότιτλοι Κάτω Δεξιά ]

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Simple Minds - Don't You Forget About Me, Studio Version, 1985 ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Music [ Μουσική ]

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Βασίλης Λεβέντης (Ένωση Κεντρώων) - Μιλώντας για Πρέσπες και Μεταναστευτικό (2/2020) ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Web TV1 (HD) [ Διαδικτυακή Τηλεόραση ]
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Γιώργος Αϋφαντής - Περί Πανθρησκείας/Παγκοσμιοποίησης (4/2016) ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ  Web TV2 (HD) [ Διαδικτυακή Τηλεώραση ]
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014

Ψυχρολουσία πίσω από το..."πανηγυρικό" Eurogroup: Όχι πριν το καλοκαίρι η σικέ έξοδος στις αγορές - Η απουσία Λαγκάρντ, η απομάκρυνση της "ελάφρυνσης του χρέους" και η "τρυπάρα" των 20 δις

Πανσπερμία ειδήσεων και πληροφοριών μεταδίδεται από ελληνικά και διεθνή δίκτυα για τις υποτιθέμενες επόμενες κινήσεις της πτωχευμένης και αναπότρεπτα κατεστραμμένης Ελλάδας μετά την έγκριση της έκθεσης της τρόικας από το άτυπο Eurogroup και τη συμφωνία επί του «οδικού χάρτη» για την εκταμίευση της δόσης, ΚΛΑΣΙΚΑ ΣΕ... ΔΟΣΕΙΣ (άρα με σειρά...υπομνημονίων στα σκαριά), των 8,3 δισ. που θα έρθει από την ΕΕ. 
Το σκηνικό που διαμορφώνεται ευνοεί το σχεδιαζόμενο θεατράλε και μεμονωμένο (άρα ανούσιο) άνοιγμα της Ελλάδας στις αγορές, αλλά μια έκδοση ομολόγου για επικοινωνιακούς και πολιτικούς λόγους δεν είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα, επισημαίνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Παράγοντες του ΔΝΤ σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το πλάνο μεταρρυθμίσεων.
Το Eurogroup προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις του ΔΝΤ και να απορροφήσει τις πιέσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους διαβεβαίωσε ρητά ότι η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος για τους επόμενους 12 μήνες είναι διασφαλισμένη. Με αυτό τον τρόπο αίρονται τα εμπόδια για την εκταμίευση της δόσης από την πλευρά του ΔΝΤ.
Νεότερες πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters και το Dow Jones News Wires επιβεβαιώνουν δημοσίευμα του Sofokleousin.gr για έξοδο στις αγορές με mini-bond της τάξης των 3-5 δισ. 5ετούς διάρκειας. Ενώ η κυβέρνηση προσδοκούσε δηλώσεις στήριξης από το άτυπο Eurogroup και τους Ευρωπαίους εταίρους στα παρασκήνια, μια πολύ πιο σκληρή μάχη μαίνεται με πολλά ανοιχτά μέτωπα, ματαιώνοντας την προσδοκία. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τις τράπεζες, το κοινωνικό μέρισμα και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν έλυσε, όπως αναμενόταν, τα προβλήματα με αποτέλεσμα η δόση να τεμαχίζεται, ενώ στον «αέρα» βρίσκεται και το θέμα της εξόδου της χώρας στις αγορές. Όπως εγκαίρως αποκάλυψε το Sofokleousin.gr οι δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα και του Αντώνη Σαμαρά είχαν πολλά υπόκωφα μηνύματα, ενώ οι τοποθετήσεις των Ευρωπαίων και η εκκωφαντική σιωπή της τρόικας επί του θέματος ήταν ενδεικτικά του έντονου παρασκηνίου.
Το οικονομικό επιτελείο διαμηνύει ότι το βήμα αυτό ετοιμάζεται μεθοδικά, αποφεύγοντας να αποκαλύψει τους σχεδιασμούς. Η χρονική μετάθεσή της για το καλοκαίρι αποκαλύπτει την ύπαρξη προβλημάτων κυρίως σε πολιτικό επίπεδο αλλά στην τεχνική βάση.

Δημοσιονομικό κενό 2 δισ ευρώ για το 2015 και 5 δισ ευρώ για το 2016 προβλέπει μεταξύ άλλων η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα που παρουσιάστηκε στο άτυπο Eurogroup. Παράλληλα εντοπίζει χρηματοδοτικό κενό 13 δισ ευρώ για το 2015 που επιτείνει την ανάγκη εξεύρεσης λύσης σύντομα σχετικά με τη νέα ελάφρυνση του χρέους, ενώ αφήνει αρκετές αιχμές για τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του "Βήματος",  ο Ματίας Μορς παρουσίασε σε τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group χθες την πολύκροτη έκθεση και μίλησε με θερμά λόγια για την επιτυχία της Ελλάδας να ελέγξει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Προσδιόρισε ότι ο στόχος της Ελλάδας για το 2014 είναι να επιτύχει πρωτογενές πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ που θεωρείται εφικτός (ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΟΥΝ).
Ο ίδιος τόνισε ότι για το 2014 δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, άρα δεν απαιτείται κανένα νέο μέτρο, αλλά είπε ότι για τον προυπολογισμό του 2015 το κενό εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ και για το 2016, οπότε και εκπνέει το μνημόνιο, 5 δισ. ευρώ. Η έκθεση συνοδεύτηκε από κατάλογο υλοποίησης των προαπαιτουμένων δράσεων για την έγκριση της βοήθειας. Όπως επισημάνθηκε, η Ελλάδα καταγράφει μεγάλη καθυστέρηση στις αλλαγές και την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και τα εργασιακά που όμως πέρασαν με το πολυνομοσχέδιο.
Κατόπιν τούτων οι τεχνοκράτες, εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών, εισηγήθηκαν την καταβολή των δόσεων της βοήθειας πρός την Ελλάδα ως εξής: 
-6,4 δισ. ευρώ από το ESM εντός του Απριλίου,
-3,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ εντός του Μαίου,
-1,2 δισ. ευρώ από το ESM τον Ιούνιο, και
-1 δισ. ευρώ από το ESM εντός του Ιουλίου.
Απ' την πλευρά του ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ αναφέρθηκε στην ειδικότητα του το χρέος. Οπως είπε για το 2014 έχει καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό το οποίο στην έκθεση προσδιορίζεται λίγο πάνω από 5 δισ. ευρώ (σ.σ. ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθούν και τα repos διαθεσίμων φορέων του δημοσίου που ήδη έχει συνάψει το υπουργείο Οικονομικών), αλλά σημείωσε ότι "το καλοκαίρι πρέπει να αποφασιστεί και να μπει φρέσκο χρήμα στην Ελλάδα", αφού το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 είναι 13 δισ. ευρώ!
Ο Τόμσεν καυτηρίασε και πάλι την Ελλάδα για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων το οποίο για μια ακόμη χρονιά (την τρίτη στη σειρά) έπεσε έξω στις προβλέψεις και τους στόχους για τα έσοδα. Ειδικά για εφέτος υπολογιζόταν έσοδα 3 δισ. ευρώ, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ ούτε το ένα τρίτο.
Με δεδομένο ότι τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις υστερούν και το ονομαστικό ΑΕΠ είναι χαμηλότερο των προβλέψεων καθώς η ελληνική οικονομία ναι μεν σταθεροποιείται αλλά οι τιμές πέφτουν, η νέα προβολή για το δημόσιο χρέος δείχνει ότι αυτό ανεβαίνει και τείνει προς το 125% του ΑΕΠ (από 124%) το 2020. Αρα δημιουργούνται νέα δεδομένα, τα οποία ασφαλώς θα αποτελέσουν αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης στις ουσιαστικές συζητήσεις για το χρέος που θα αρχίσουν μετά από τις ευρωεκλογές.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε το πρωί μέσω συνεργατών της την πρόθεσή της να μην παραστεί στις διήμερες εργασίες του Eurogroup στην Αθήνα. Η απόφασή της αυτή σηματοδοτεί πράγματα σε επίπεδο συμβολισμών αλλά κυρίως ουσίας.
Η Λαγκάρντ εκ της θέσεώς της είθισται να δίνει το «παρών» στα Eurogroups. Ειδικά μάλιστα από την στιγμή που αυτό γίνεται σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, που η παρουσία των ευρωπαίων εδώ αναμένεται να δώσει μήνυμα στήριξης προς τις ελληνικές προσπάθειες.
Ωστόσο η Κριστίν Λαγκάρντ επέλεξε να μην έρθει... Και αυτό δημιουργεί ερωτηματικά γύρω από το για ποιόν λόγο δεν θέλει η Κριστίν Λαγκάρντ να... μην συνδράμει σε αυτό το..."θετικό κλίμα" που οι Ευρωπαίοι εταίροι - αλλά προπάντων δανειστές μας- θέλουν να δημιουργήσουν για την πρόοδο του δημοσιονομικού προγράμματος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb.gr, η απάντηση έρχεται από το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ παραμένει βαθύτατα «χολωμένη» με τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η Λαγκάρντ εκ μέρους του ΔΝΤ θέλει με τον τρόπο αυτό, να εκφράσει την δυσαρέσκεια του Ταμείου για το γεγονός - όπως έλεγε πρόσφατα ανώτατο στέλεχός του που επισκέπτεται συχνά την Αθήνα- ότι «η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει την τάση απόλυτης συστράτευσης με τις απαιτήσεις και τις προτεραιότητες των Ευρωπαίων».
Η προσέγγιση Αθήνας - Βερολίνου σε σχέση με την υπόθεση του ελληνικού «κουρέματος», εκνευρίζει το ΔΝΤ που θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά υιοθετεί τις προτάσεις των Ευρωπαίων οι οποίοι είναι υπέρ της ελάφρυνσης και όχι του «κουρέματος», όπως ζητά το Ταμείο.
Γι' αυτό και η Λαγκάρντ με την άρνησή της να παραστεί στο Eurogroup στην Αθήνα- παρότι δεν είχε κάποια άλλη προγραμματισμένη υποχρέωση στο πρόγραμμά της- στέλνει με τον τρόπο της ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς την Αθήνα... Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι η Λαγκάρντ δεν προτίθεται να επισκεφθεί την χώρα μας ούτε το επόμενο διάστημα, ακυρώνοντας κάθε αρχικό σχεδιασμό που υπήρχε τους προηγούμενους μήνες προς αυτήν την κατεύθυνση. Θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι έχουν επιβάλλει πλέον τους όρους τους στην υπόθεση της διαχείρισης του ελληνικού χρέους, με τον ΔΝΤ να επιλέγει ως εκ τούτου δευτερεύοντα ρόλο, δεδομένου μάλιστα ότι απέναντί του έχει- όπως έλεγε στέλεχός του- την απροθυμία της ελληνικής πλευράς να συνταχθεί με το επιχείρημα υπέρ της ανάγκης ενός γενναίου κουρέματος...


(ΠΗΓΕΣ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου