Εξαιρετικά θετική, μετά από καιρό, είναι η δημοσκοπική εικόνα για το ορθολογικό (αντιμνημονιακό) μέτωπο σύμφωνα με το Βαρόμετρο Μαΐου της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής. Εκτός τού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει και πάλι πρώτος, παρατηρείται μία σημαντική μείωση των ποσοστών των μνημονιόδουλων κομμάτων (κυρίως του ταλανιζόμενου από τις μαύρες τρύπες και τα λοιπά εσωκομματικά κατορθώματα παΣΟΚ) αλλά και μία σημαντική αύξηση στις δημοτικότητες των αντιμνημονιακών δυνάμεων, παρ'όλο που ο ευρωσκεπτικισμός συγκρατείται ελαφρώς συγκριτικά με την άνοδό του τον Απρίλιο που αποτύπωσε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την αντίδραση στο μνημονιακό, γερμανοευρωπαϊκό έγκλημα εναντίον της Κύπρου. Προφανώς τα τότε ποσοστά θα επανέλθουν με πολύ πιο άγριο τρόπο όταν το κούρεμα των καταθέσεων επανεμφανιστεί και θα αφορά τις ελληνικές καταθέσεις - κάτι που δεν αργεί.
Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει και πάλι πρώτος, κερδίζοντας +0,5% σε σχέση με τον Απρίλιο και βρίσκεται στο 28%, ενώ η ΝΔούλα πέφτει κατά -1% και στο 27,5%. Η διαφορά βρίσκεται στο +0,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπερκαλύφθηκε δηλαδή 1,5% μέσα σε έναν μήνα, αφού τον Απρίλιο υπολειπόταν κατά -1%. Τρίτη παραμένει η Χρυσή Αυγή που τσιμπάει μισή ποσοστιαία μονάδα επιπλέον.
Στην τέταρτη θέση συναντούμε πλέον το ΚΚΕ που κερδίζει +1%, μία ενίσχυση που δείχνει να επιβεβαιώνεται μετά από την αντίστοιχη άνοδο που παρατηρήθηκε πριν από τρεις ημέρες στη δημοσκόπηση του Ε.Πανά και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όχι όμως και σ'εκείνη της Marc που κατέταξε το κομμουνιστικό κόμμα στις τελευταίες θέσεις της πρόθεσης ψήφου. Το 6,5% του ΚΚΕ ισοφαρίζει το παΣΟΚ που σημειώνει τη σημαντικότερη μεταβολή του μήνα, πέφτοντας κατά -1,5% προφανώς εξαιτίας των εσωτερικών κωμικοτραγικών έριδων μεταξύ βουβουζέλου και αξιόπουστα σχετικά με τα χρέη και τις λαμογιές που άφησε ο δεύτερος μετά την ελεεινή προεδρική θητεία του. Ακολουθούν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ με πτώση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα παρά την εικόνα ενίσχυσης μετά από το Συνέδριο (υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc, το Κίνημα του Π.Καμμένου βρίσκεται ενισχυμένο στην τέταρτη θέση) και τελευταία η ΔΗΜΑΡ που πέφτει επίσης σημαντικά, κατά -1%. Το Λευκό, το Άκυρο και η Αποχή παραμένουν στο ύψος τους, ευρισκόμενα στο σημαντικότατο 20%, σταθερά μία από τις πρώτες πολιτικές δυνάμεις.
Η επαναφορά στον αντιμνημονιακό ορθολογισμό καταγράφεται ΚΑΙ στους δείκτες δημοτικότητας: εκεί παρατηρούμε θεαματική αύξηση στις περιπτώσεις του Α.Τσίπρα (+8% σε έναν μήνα), του Π.Καμμένου (+6% σε έναν μήνα), ακόμα και της Α.Παπαρήγα που φαίνεται ότι η...παραίτησή της από την προεδρία βελτίωσε έναν δείκτη στον οποίο ποτέ δεν τα πήγαινε ιδιαίτερα καλά. Μετά από αυτό το θεαματικό άλμα, ο Α.Τσίπρας ισοφαρίζει στην πρώτη θέση στον (παραδόξως διαχρονικά) δημοφιλέστερο όλων Φ.Κουβέλη και ξεπερνά τον Α.Σαμαρά που επίσης περιέργως μέχρι τον προηγούμενο μήνα προηγείτο. Στο ίδιο πλαίσιο, μειώνεται σημαντικά η απόσταση μεταξύ Τσίπρα - Σαμαρά στην (διαχρονικά ευνοϊκή για τον εκάστοτε εν ενεργεία πρωθυπουργεύοντα) "καταλληλότητα για πρωθυπουργία" στις 10 μονάδες, από τις 15 του προηγούμενου μήνα.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα των πολιτικών κομμάτων, όπου η δημοφιλία ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και ΚΚΕ εκτοξεύονται κατά +8% για κάθε κόμμα. Μάλιστα το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από την Public Issue. Ακόμα και η συνεχώς καταπίπτουσα στη Χρυσή Αυγή ανακάμπτει, όπως και η ΔΗΜΑΡ, ενώ η ΝΔ παραμένει σταθερή και μόνο το ΠΑΣΟΚ πέφτει.
Κατά τα λοιπά, το εύρημα που ξεχωρίζει είναι η συνειδητοποίηση των πολιτών ότι η πτώχευση και το μνημόνιο ήρθαν για να μείνουν: Συγκριτικά με τα προ 5μήνου αποτελέσματα, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον 6 έως και 10 χρόνια ακόμα, με σημαντικότατο ποσοστό να περιμένει επιπτώσεις για διάστημα μεγαλύτερο της επιπλέον δεκαετίας, ενώ όσοι προέβλεπαν μεσοπρόθεσμη (πολλώ δε μάλλον βραχυπρόθεσμη) διάρκεια της κρίσης μειώνονται δραματικά.
Μπάμπης ο Ανυπέρβλητος
(ΠΗΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου