Τη μαγική εικόνα που εμφανίζει το υπουργείο Οικονομικών στα έσοδα του κράτους και τις δημόσιες επενδύσεις αναδεικνύει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής Β' Αθηνών και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
Συγκεκριμένα: "Ο αν. υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας στη σημερινή του ανακοίνωση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού μπορεί να μην εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα, όπως έκανε τους προηγούμενους μήνες, δήλωσε, όμως, ότι 'ο Απρίλιος είναι ο πρώτος μήνας που πιάσαμε το στόχο στα φορολογικά έσοδα'. Αν δει κανείς, βέβαια, το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού, θα παρατηρήσει ότι τα έσοδα του κράτους, πριν την επιστροφή των φόρων, είναι μειωμένα κατά 473 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Έτσι, για να φανεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να μην επιστρέφει φόρους σε πολίτες και επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, από το στόχο των 870 εκατ. ευρώ, το υπουργείο επέστρεψε μόλις 325 εκατ. ευρώ", σημειώνει ο Ευκλ. Τσακαλώτος και προσθέτει:
"Την ίδια στιγμή, παρουσιάζεται μια μαγική εικόνα στις δημόσιες επενδύσεις. Τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων εμφανίζονται αυξημένα κατά 655 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα πληρωμής από την Ε.Ε. έργων του 2012. Διότι για το πρώτο 4μηνο του 2013, οι επενδυτικές δαπάνες του Δημοσίου είναι λιγότερες από το 50% του στόχου. Επίσης, καλό θα ήταν να μην πανηγυρίζει το υπ. Οικονομικών για τη μεγάλη μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 1,5 δισ. ευρώ περίπου, διότι αυτό μεταφράζεται σε λιγότερες και χειρότερες υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες. Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο για την επίτευξη των στόχων που τίθενται στο πλαίσιο της πολιτικής της λιτότητας. Αυτό δεν είναι άλλο από την "εσωτερική στάση πληρωμών". Δεν επιστρέφει φόρους, δεν προχωρά σε επενδύσεις, υπο-εκτελεί τις δαπάνες και χρωστά ακόμα 8 δισ. ευρώ".
Η ανακοίνωση καταλήγει: "Ως αποτέλεσμα, η ύφεση εντείνεται και η ανεργία συνεχίζει τη ραγδαία αύξηση, ξεφεύγοντας από τις επίσημες προβλέψεις. Για τους θιασώτες του Μνημονίου, εσωτερικούς και εξωτερικούς, το δημόσιο έλλειμμα αποτελεί στόχο. Το ποσοστό ανεργίας απλώς μια ευχή. Βλέπουν τον κόσμο ανάποδα και έτσι ούτε αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση, ούτε διορθώνουν τα δημοσιονομικά του τόπου μακροπρόθεσμα και με βιώσιμο τρόπο".