Προηγείται της Ν.Δ. με διαφορά από 8 έως 11 μονάδες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες κάτω των 60 ετών. Στήθος με στήθος πάνε Ν.Δ. και Χρυσή Αυγή στους κάτω των 45. Τι δείχνει η διαχρονική απεικόνιση των ποσοστών που παίρνουν τα κόμματα
Του Νίκου Σβέρκου
Η πανελλαδική έρευνα της Pulse RC για λογαριασμό της «Εφ.Συν.», τα βασικά εκλογικά ευρήματα της οποίας παρουσιάσαμε στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, περιέχει σημαντικά στοιχεία για τις εκλογικές προτιμήσεις ψηφοφόρων διαφορετικών ηλικιών, ενώ η «μακροσκοπική» παρατήρηση των δυνάμεων των κομμάτων παρέχει ευκρινή εικόνα για τη δυναμική τους και τις μεταξύ τους δημοσκοπικές σχέσεις.
Διαχρονική δύναμη
Η διαχρονική αποτύπωση των δυνάμεων των κομμάτων παράγει άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. φαίνεται πλέον να παγιώνεται και από την εικόνα της μάχης «στήθος με στήθος», πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται σαφώς με δυόμισι μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τις δυνάμεις του αργά και σταθερά από τον Σεπτέμβριο και μετά, ενώ η Ν.Δ., που εμφάνιζε τον περασμένο Νοέμβριο 24%, πλέον φαίνεται να φθείρεται και κυμαίνεται στα χαμηλότερα ποσοστά της.
Ενδιαφέρον έχει όμως και η παρατήρηση του Γιώργου Αράπογλου, γενικού διευθυντή της Pulse RC, σχετικά με τη «σχεδόν συμμετρική εικόνα των γραμμών εξέλιξης των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής» από τον Σεπτέμβριο και μετά. «Οταν η μία “πέφτει”, η άλλη “ανεβαίνει” και αντίστροφα -χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει υποχρεωτικά ότι υπάρχει άμεση μετακίνηση ψηφοφόρων από το ένα κόμμα στο άλλο» αναφέρει.
Η Χρυσή Αυγή φαίνεται πάντως να έχει επανακτήσει δυνάμεις, μετά τις φυλακίσεις στελεχών της τον περασμένο Οκτώβριο που της «κόστισαν» παροδικά την απώλεια του ενός τρίτου του ποσοστού της.
Φθορά σχεδόν πανομοιότυπη εμφανίζουν τον τελευταίο χρόνο τα δύο κόμματα που ερίζουν για την Κεντροαριστερά, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Και μπορεί η ΔΗΜΑΡ να αποφεύγει οριακά το 3%, το ΠΑΣΟΚ όμως απώλεσε μία μονάδα μέσα σε 15 ημέρες.
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και το ΚΚΕ ενισχύουν τις δυνάμεις τους σχεδόν συγχρόνως, με το καθένα κόμμα αντίστοιχα να ακολουθεί τη δυναμική της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ηλικιακή διαστρωμάτωση
Η εικόνα του «χάσματος των γενεών», που παρατηρείται σχετικά με την πρόθεση ψήφου, επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι έως 59 ετών δίνουν ευρύ προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ (κυμαίνεται από 21% έως 28%), ενώ στις ηλικίες άνω των 60 η εικόνα αντιστρέφεται και προηγείται η Ν.Δ. (33%).
Ωστόσο, η Χρυσή Αυγή «κοντράρει» τη Ν.Δ. στους νεαρότερους ψηφοφόρους, καθώς στο ηλικιακό διάστημα 18-29 ετών Ν.Δ. και Χρυσή Αυγή λαμβάνουν από 13%, ενώ στο διάστημα 30-44 ετών η Ν.Δ. λαμβάνει 15% και η Χρυσή Αυγή 14%. Η εικόνα ξεκαθαρίζει στους 45 και άνω, καθώς η Συγγρού προηγείται της Χ.Α. με πέντε μονάδες, ενώ το νεοναζιστικό κόμμα κατακρημνίζεται στους άνω των 65 λαμβάνοντας 7%.
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να «διασώζεται» δημοσκοπικά στους πιο ηλικιωμένους πολίτες, αφού εκεί το ποσοστό του φτάνει το 10%, ενώ Ανεξάρτητοι Ελληνες και ΔΗΜΑΡ έχουν ομαλή «διασπορά» σε όλες τις ηλικίες. Το ΚΚΕ εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό του στις ηλικίες 30-44 ετών, ενώ οι ηλικίες που «τροφοδοτούν» τη δεξαμενή όσων δεν θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία είναι οι νεότερες (18-29 ετών).
(ΠΗΓΗ: http://www.efsyn.gr/)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου