Σε νέα φάση μείωσης των φαρμακευτικών δαπανών μπήκε πλέον η
χώρα, καθώς οι μνημονιακές προβλέψεις απαιτούν περαιτέρω περιορισμό τους
της τάξης των 380 εκ. ευρώ, κατεβάζοντας το μηνιαίο προϋπολογισμό του
ΕΟΠΥΥ για φάρμακα από τα 233 εκ. ευρώ στα 200 εκ. ευρώ.
Τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, η δαπάνη έφθασε τα 226,1 εκ. ευρώ, έναντι 274,7 εκ. ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο, μειωμένη κατά 17,7%.
Με την καταστροφική μνημονιακή καταστροφή και όπως συνέβη σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς όπου ο μνημονιακός όλεθρος θερίζει, περισσότερες ελλείψεις φαρμάκων, μέχρι και αποσύρσεις από την κυκλοφορία τους στη χώρα, αναμένεται να προκαλέσει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, εάν δεν διορθωθούν άμεσα τα σοβαρότατα λάθη τιμολόγησης που έχουν γίνει και τα οποία μάλιστα αντιβαίνουν και τη νομοθεσία, όπως ισχύει σήμερα.
Σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τις διοικήσεις του ΕΟΦ και του ΕΟΠΥΥ, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα συνεχιζόμενα λάθη, που είναι σοβαρά, θα προκαλέσουν πρόβλημα στους ασθενείς, οι οποίοι δε θα μπορούν να βρουν τις θεραπείες τους και ζητά διόρθωση των λαθών εντός της εβδομάδας, πριν ισχύσουν οι νέες τιμές στα φαρμακεία.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ παρατηρεί:
1. Λάθος εφαρμογή της υπουργικής απόφασης για την τιμολόγηση μοναδικών φαρμάκων, βιοτεχνολογικών και προϊόντων εντός πατέντας.
2. Λάθος τιμές που έχουν ληφθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες για τους υπολογισμούς των μέσων όρων τιμών.
3. Λάθος τιμολόγηση των παραγώγων αίματος, ορφανών φαρμάκων και ανοσοσφαιρινών.
4. Απουσία φαρμακευτικών προϊόντων σε κυκλοφορία από το τελευταίο Δελτίο Τιμών.
5. Λάθος αντιστοίχηση φαρμακευτικών προϊόντων που βρίσκονται σε καθεστώς co-marketing.
6. Λανθασμένη αντιστοίχηση γενοσήμων και τιμολόγηση παραγομένων προϊόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου