//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ FTL (2019) ]


ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Cinema [ Ξένη Ταινία Μικρού Μήκους ] 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Eddie Money - Take Me Home Tonight / Video / 1985 

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Music 1

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Rolling Stones/Guns N' Roses/AC/DC - Sympathy For The Devil In Paradise City (Mash Up) 2016 ]


ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Music 2

 ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Βασίλης Λεβέντης - Οδεύουμε Προς Νέα Πτώχευση (08/2023) ]

[ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ : ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ]

[ΟΛΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥΣ. ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ, ΣΟΣΙΑΛΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ  ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΣΗΣ, ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ, ΑΠΑΤΗΣ, ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ, ΑΥΤΑΠΑΤΗΣ, ΔΙΧΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ, ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ ΝΑ ΘΡΙΑΜΒΕΥΕΙ. ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΙΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΩΣ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΛΑΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ, ΖΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΡΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΨΕΥΤΟΒΟΛΕΨΗ ΚΑΙ Η ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΜΙΑΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΚΙΚΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ]


ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙWebTV1 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Κ.Βελόπουλος - Μιλώντας για Τρίτο Παγκόσμιο και Αρμαγεδδώνα (10/2017) ]


[ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ]

[ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΕΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΜΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΜΕ 100 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ]

[Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ : 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΥΠΗΡΧΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ,  ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ. Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΠΑΙΞΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ. ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΞΟΠΛΙΖΕΤΑΙ ΠΥΡΕΤΟΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΚΟΜΜΑ AFD ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΠΑΝΤΟΥ, ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΙΧΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΞΟΝΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ]


ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Web TV2 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ 7% ΚΑΙ ΠΑΝΩ Η ΥΦΕΣΗ ΤΟ 2013

Ένα άρθρο στο euro2day που κάνει σωστά τους υπολογισμούς του ΑΕΠ καταλήγει για το 2013  ότι με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και αν ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είναι 1 βγαίνει μια ύφεση 13,7δις ή 7% του ΑΕΠ. Αν ο πολλαπλασιαστής είναι παραπάνω (οι περισσότεροι αναλυτές τον προσεγγίζουν μεταξύ 1,5 και 2), η ύφεση θα είναι παραπάνω.
Υπόψην ότι το υπουργείο οικονομικών έχει προβλέψει στον προυπολογισμό ύφεση 4,5% και έχει κάνει όλους του τους υπολογισμούς για τους φόρους με βάση αυτό το νούμερο.

Ως γνωστόν, το πρώτο μνημόνιο προέβλεπε ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωνόταν κατά 6,5% περίπου σωρευτικά σε πραγματικούς όρους τη διετία 2010-2011 και θα εισερχόταν σε τροχιά ανάκαμψης το 2012. Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Η σωρευτική μείωση του πραγματικού ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) υπερέβη το 11% την περίοδο 2010-2011, ενώ η ανεργία ξεπέρασε το 21% έναντι πρόβλεψης για 15% κατ’ ανώτατο όριο.
Στα τέλη του 2011, για να μην ξεχνάμε, η επίσημη πρόβλεψη τοποθετούσε την ύφεση στο 3%-3,5% για το 2012, αλλά όλα δείχνουν ότι ανήλθε στο 6,5% και άνω. Όταν έχουν συμβεί όλα αυτά, είναι επόμενο να είναι κανείς ιδιαίτερα επιφυλακτικός (ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΟΣ) απέναντι σε κάθε είδους πρόβλεψη για το μέγεθος της ύφεσης. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ προβλέπει μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4,2% το 2013, ενώ άλλοι γελοίοι όπως χθες η Eurobank βάζουν τον πήχη στο 3,8%. Σε γενικές γραμμές, οι προβλέψεις θέλουν η οικονομία να υποχωρεί από 3,8% μέχρι 4,5% τη φετινή χρονιά. Είναι όμως έτσι; Για να κατανοηθεί πόσο ευμετάβλητες είναι οι ανωτέρω εκτιμήσεις για το μέγεθος της ύφεσης θα αναφερθούμε στα επιμέρους στοιχεία τους, αφήνοντας τους αναγνώστες να κρίνουν. 
Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας θα διαμορφωθεί στα 195 δισ. ευρώ το 2012 και θα υποχωρήσει στα 184,5 δισ. το 2013.  Η εκτίμηση λαμβάνει υπόψη την επίπτωση των δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας στο ΑΕΠ, το επονομαζόμενο carry over, που είναι καθαρά στατιστικό νούμερο, τη μεταβολή των ιδιωτικών επενδύσεων και του εξωτερικού ισοζυγίου στο ΑΕΠ. Λαμβάνει επίσης υπόψη τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας στην οικονομία.

1) ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ
Η επίπτωση των περικοπών και της αύξησης των φόρων στο ΑΕΠ προσδιορίζεται από τον γνωστό πλέον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή.
Τα συνολικά περιοριστικά μέτρα ακουμπούν τα 11 δισ. ευρώ φέτος και το ΔΝΤ προσδιορίζει τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή στο 1 από 0,5 παλαιότερα.
Αν λοιπόν το ΔΝΤ έχει δίκιο, κάπου 11 δισ. ευρώ θα πρέπει να αφαιρεθούν από το περσινό ΑΕΠ ύψους 195 δισ. ευρώ.
Όμως, υπάρχουν οικονομολόγοι που επιχειρηματολογούν ότι ο πολλαπλασιαστής είναι μεγαλύτερος του 1 και επομένως η τελική επίπτωση στο ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερη. Αν π.χ. ο πολλαπλασιαστής είναι ίσος με 1,5, τότε 16,5 δισ. θα πρέπει να αφαιρεθούν από το ΑΕΠ. (Όπως είπαμε, ο πολλαπλασιαστής τείνει ακόμα και στο 2.) 
Η διαφορά δεν είναι μικρή.

2) CARRY OVER
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις τοποθετούσαν την επίπτωση από τη μετάβαση στο α΄ τρίμηνο του 2013 από το τελευταίο του 2012 μεταξύ του 2% και του 2,5% του ΑΕΠ ή μεταξύ 3,9 δισ. και 4,88 δισ. ευρώ. Όμως, η χειρότερη της αναμενομένης επίδοση της ελληνικής οικονομίας το δ΄ τρίμηνο του 2012 ανέβασε τον πήχη πάνω από το 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με οικονομολόγους.
Αν λοιπόν δεν αναθεωρηθεί ανοδικά το ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου του 2012, μελλοντικά, το carry over θα είναι μεγαλύτερο του αναμενομένου και πιθανόν άνω του 3% του ΑΕΠ ή 5,9 δισ. ευρώ κατ’ ελάχιστον.

3) ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΊΑΣ Οι επιπτώσεις από την περσινή μεταρρύθμιση εκτιμάται ότι θα επιδρούν και φέτος καθώς η συμπίεση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζεται.
Η αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ εκτιμάται σε 1% του ΑΕΠ ή 1,95 δισ. ευρώ περίπου φέτος.

4) ΙΔΙΩΤΙΚΈΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Η επίσημη άποψη κάνει λόγο για μείωση των επενδύσεων κατά 3,3% σε σχέση με πέρυσι. Όμως, θα μπορούσαν να κλείσουν είτε αμετάβλητες είτε με θετικό πρόσημο.
Σε κάθε περίπτωση, η επίδραση της μεταβολής των ιδιωτικών επενδύσεων στο ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη καθώς ο συντελεστής είναι πάνω από τη μονάδα.

5) ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ Ίσως ο μοναδικός παράγοντας που αναμένεται να ενισχύσει το ΑΕΠ καθώς το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου αναμένεται να συμπιεστεί περαιτέρω τη φετινή χρονιά.  Η βελτίωση του ισοζυγίου εκτιμάται από 2,5% έως 3,5% του ΑΕΠ ή από 3,75 δισ. έως 6,8 δισ. ευρώ το 2013.
Τι έχουμε λοιπόν αν προσθέσουμε την αναμενόμενη θετική επίδραση του ισοζυγίου στην οικονομική ανάπτυξη;
Η απάντηση εξαρτάται από τον πολλαπλασιαστή.
Αν ο πολλαπλασιαστής είναι 1, τότε το θετικό αποτέλεσμα στο ΑΕΠ θα είναι ισόποσο.
Αν είναι μεγαλύτερος, τότε η επίδραση στην οικονομία θα είναι μεγαλύτερη.
Στην καλύτερη περίπτωση, η δημοσιονομική επίπτωση στο ΑΕΠ θα είναι αρνητική και ίση με 11 δισ. ευρώ και του carry over ίση με 3,9 δισ. ευρώ.

Η επίπτωση στο ΑΕΠ από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ίση με 1,95 δισ. ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση.
Επίσης, οι ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμάται ότι θα σταματήσουν τον κατήφορο και δεν θα επηρεάσουν το ΑΕΠ, αν όλα πάνε καλά.  Από την άλλη πλευρά, η οικονομία θα τονωθεί από τη σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Η επίδραση τοποθετείται στα 3,75 - 6,85 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμπίεση των εισαγωγών είναι μεγαλύτερη από την αύξηση των εξαγωγών.
Συνολικά, η αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ από τους προαναφερθέντες παράγοντες ανέρχεται σε 20,6 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση αντί των υπολογιζόμενων από τον προϋπολογισμό (και άλλους συνεργαζόμενους ή επιτηρητές τσαρλατάνους τύπου Κομισιόν) 11 δις. Το καθαρό μέσο αποτέλεσμα είναι αρνητικό και ίσο με 13,7 δισ. ευρώ, που ΚΑΙ ΠΑΛΙ κατεβάζει το ονομαστικό ΑΕΠ στα 181,25 δισ. ευρώ το 2013 έναντι 184,5 δισ. που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο. Προφανώς, το ΑΕΠ της χώρας θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο αν κάποιες από τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την επίδραση των ανωτέρω παραγόντων στο ΑΕΠ αποδειχθούν σωστές.  Υπό αυτήν την έννοια, οι εκτιμήσεις για συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ από 3,8% έως 4,5% θα πρέπει να γίνονται δεκτές με επιφυλακτικότητα (ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΟΥΝ) γιατί κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Dr. Money 

(ΠΗΓΕΣ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου