Σε δυσθεώρητα, και εν πολλοίς απρόσμενα για την πολιτική ζωή του τόπου, ύψη έχει φτάσει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα και με τα ευρήματα που καταγράφει το Βαρόμετρο Δεκεμβρίου της Public Issue, την πρώτη δημοσκόπηση του μήνα αλλά και του 2012, για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής». Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,5%, το ΠΑΣΟΚ πέφτει στο 14% (η διαφορά πλέον ανέρχεται στο +16,5% από +14,5% που είχε δώσει η εταιρεία με το Βαρόμετρο Δεκεμβρίου), η ΔΗΜΑΡ αναδεικνύεται τρίτο κόμμα με 13,5%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 12,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στην πέμπτη (από τρίτη) θέση με 12%, ο ΛΑΟΣ καταβαραθρώνεται δικαίως στο εξαιρετικά χαμηλό 5,5%, ακολουθούν οι Οικολόγοι - Πράσινοι με 4%, εκτός βουλής μένει το ΔΗΣΥ 2,5% και τα λοιπά κόμματα βρίσκονται συνολικά στο 5,5%. Είναι φανερό ότι, με δεδομένες τις στατιστικές αποκλίσεις του +-2% και ως επιβεβαίωση των ευρημάτων Δεκεμβρίου της Public Issue, το ΠΑΣΟΚ φλερτάρει ανοιχτά πλέον όχι μόνο με την τέταρτη αλλά και την...πέμπτη θέση, αφού από τη ΔΗΜΑΡ απέχει μόνο κατά 0,5%, από το ΚΚΕ κατά 1,5% και από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 2%.
Η πραγματική πρώτη πολιτική δύναμη εξακολουθεί να είναι η Αποχή που παραμένει σταθερή στο 32,5%. Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, προκύπτει επτακομματική βουλή με το πρώτο κόμμα πολύ μακριά από το απαιτούμενο ποσοστό για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Εκτός από τη σημαντική άνοδο που σημειώνει η ΔΗΜ.ΑΡ. του Κουβέλη, το δεύτερο σημαντικό καινούριο στοιχείο που έρχεται να προστεθεί στις πολιτικές μεταβολές αποτελεί η ανάδειξη του αρχηγού ενός "μικρότερου" κόμματος ως καταλληλότερου για πρωθυπουργός από τον (έστω στην πραγματικότηα ήδη παραιτηθέντα) αρχηγό ενός (πάλαι ποτέ) "κόμματος εξουσίας". Στη σχετική ερώτηση προηγείται ο Α. Σαμαράς, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας και έπεται το πολιτικό πτώμα του Γιωργάκη. Στη σχετική ερώτηση για πρώτη φορά τίθεται και ως απάντηση το όνομα του Λ. Παπαδήμου, ο οποίος ευτυχώς, όμως, αναδεικνύεται...έκτος (ακόμα και μετά από Γ. Καρατζαφέρη και Αλ. Παπαρήγα). Η πρωθυπουργική ικανότητα του Φ. Κουβέλη, ως έβδομη και τελευταία επιλογή για τους ψηφοφόρους, σαφώς και δεν ακολουθεί τη δυναμική του κόμματός του.
Το τρίτο κυρίαρχο στοιχείο που σηματοδοτεί τη νέα πολιτική πραγματικότητα συνίσταται στην παλλαϊκή απογοήτευση απέναντι στην κατοχική μεταβατική ψευδοκυβέρνηση και προσωπικά στο Λ. Παπαδήμο (όπως φάνηκε και από τις απαντήσεις της "καταλληλότητας για πρωθυπουργία") που κατά τον πρώτο μήνα διορισμού του στην πρωθυπουργική θέση προκάλεσε αδικαιολόγητο ενθουσιασμό, αλλά ταυτόχρονα ήδη κατά τον δεύτερο (προηγούμενο) μήνα διαμορφώθηκε μία σαφής πλειοψηφική θέση εναντίον τόσο του διορισμένου μεγαλοτραπεζίτη όσο και του ψευδοκυβερνητικού συρφετού. Έτσι, λοιπόν:
- Σε απόλυτο ποσοστό (91%), οι Έλληνες αισθάνονται κοινωνικά ανασφαλείς.
- Και πάλι σε απόλυτο ποσοστό, οι Έλληνες εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην ψευδοκυβέρνηση Παπαδήμου.
- Κατά συντριπτική πλειοψηφία (62%), οι Έλληνες ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ τον Παπαδήμο.
Μπάμπης ο Ανυπέρβλητος
(ΠΗΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:
εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου