Σύμφωνα με την Credit Suisse, το μόνο που έχει σημασία αυτή τη στιγμή, είναι το εξής: «Η αναδιάρθρωση θα κάνει την ελληνική κατάσταση βιώσιμη;» Λυπούμαστε, αλλά όχι είναι η απάντηση του διεθνούς οίκου…
Το IIF και η Ελλάδα έχουν συμφωνήσει με το ελληνικό PSI, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, και το μπαλάκι είναι πλεόν στο τερέν της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Ο οίκος θεωρεί ότι οι ρήτρες συλλογικής δράσης θα χρησιμοποιηθούν για να υπάρξει υψηλό ποσοστό συμμετοχής, το οποίο σημαίνει ότι τα CDS θα ενεργοποιηθούν, αλλά και ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα υποχρεωθεί να υποστεί και αυτή σε απώλειες.
Πηγές κοντά στις συζητήσεις μιλούν για 30ετή ομόλογα, ενώ η αρχική προσφορά, τον Σεπτέμβριο του πρότεινε 15 - και 20ετών ομόλογα. Τα νέα ομόλογα θα μπορούσαν να προσφέρουν επίσης ένα χαμηλότερο κουπόνι, και, ενδεχομένως να αυξηθεί αργότερα, ή το κουπόνι θα μπορούσε να είναι σε συνάρτηση με το ελληνικό ΑΕΠ. Υποθέτοντας ότι το σύνηθες discount rate είναι το 9%, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη έκδοση του PSI, ο οίκος εκτιμά ότι το κούρεμα θα κινηθεί κοντά στο 70%.
Ο οίκος σημειώνει πάντως, πως ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία, αμφιβάλλει ότι το ποσοστό συμμετοχής των επενδυτών σε "εθελοντικό" κούρεμα θα είναι υψηλό. Στην πρώτη συμφωνία PSI, η ελληνική κυβέρνηση ήθελε τουλάχιστον ένα 80% ποσοστό συμμετοχής, και αυτό θα ήταν πράγματι απαραίτητο για να είναι συνεπής με το άνοιγμα ενός δεύτερου πακέτου ΔΝΤ - εξ' ου και η πιθανή ανάγκη για να αναγκάσει τους επενδυτές να συμμετάσχουν.
Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αναγκάσουν να υπάρξει ένα υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής, η πιο πιθανή επιλογή θα είναι να χρησιμοποιούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC). Επειδή περισσότερο από το 90% του ελληνικού χρέους είναι υπό την ελληνική δικαιοδοσία, τα CACs θα ισχύουν αναδρομικά για τα ήδη υπάρχοντα ομόλογα, και ως εκ τούτου, θα οδηγήσουν το ποσοστό συμμετοχής έως και στο 100%. Αν οι ρήτρες όντως επιβληθούν, η ανταλλαγή των ομολόγων γίνεται αναγκαστική για πολλούς επενδυτές. Αυτό αναπόφευκτα θα ενεργοποιήσει τα CDS.
Σύμφωνα με την ISDA, οι καθαρές ανοικτές θέσεις σε CDS είναι περίπου 3,3 δισ. ευρώ σήμερα, και ο οίκος δεν βλέπει λοιπόν ότι θα υπάρξει μείζων κίνδυνος εάν ενεργοποιηθούν. Αντίθετα, εάν δεν ενεργοποιηθούν, αυτό θα καταργούσε την αξιοπιστία αυτής της αγοράς, κάτι το οποίο θα ήταν πολύ επιζήμιο.
Τέλος, σε ότι αφορά την συμμετοχή της ΕΚΤ, η Credit Suisse θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να… την γλυτώσει σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν τα CACs. Η ΕΚΤ αρνείται μέχρι σήμερα επισήμως να συμμετάσχει στο PSI, όμως η άρνηση αυτή ναρκοθετεί και τη συμμετοχή των hedge funds, αφού δεν μπορεί νομικά να στοιχειοθετηθεί ο διαχωρισμός ανάμεσα στα ομόλογα που αγόρασαν στη δευτερογενή αγορά οι ιδιώτες και η ΕΚΤ, η οποία κατέχει ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανταλλάξει τα ομόλογα της με νέα ελληνικά ομόλογα, και μετά η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποχρεωτικό κούρεμα σε όλα τα ομόλογα, εκτός από αυτά που έχει η ΕΚΤ. Σε αυτήν την περίπτωση πάντως, οι ιδιώτες πιστωτές θα προσφύγουν στα δικαστήρια. Η Credit Suisse σημειώνει ότι οι ανησυχίες για παραβίαση της Συνθήκης της Λισαβόνας, αποτελούν εμπόδιο για τη συμμετοχή της ΕΚΤ, αλλά δεν είναι σημαντικό.
Η Credit Suisse τέλος σημειώνει πως, όπως και εάν εξελιχθούν τα πράγματα, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μετά το κούρεμα του χρέους δεν θα είναι βιώσιμη και εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου