Aeranger (2019)

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Cinema (HD) [ Ξένη Ταινία Μικρού Μήκους ] [ Αγγλικοί Υπότιτλοι Κάτω Δεξιά ]

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Simple Minds - Don't You Forget About Me, Studio Version, 1985 ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Music [ Μουσική ]

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Βασίλης Λεβέντης (Ένωση Κεντρώων) - Μιλώντας για Πρέσπες και Μεταναστευτικό (2/2020) ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Web TV1 (HD) [ Διαδικτυακή Τηλεόραση ]
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Γιώργος Αϋφαντής - Περί Πανθρησκείας/Παγκοσμιοποίησης (4/2016) ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ  Web TV2 (HD) [ Διαδικτυακή Τηλεώραση ]
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011

Αναπόφευκτη η ολική χρεωκοπία για την Ελλάδα - Επισπεύδεται εφόσον πραγματοποιηθεί τραπεζικό deal μέσα σ'αυτό το κλίμα

(του οικονομικού συντάκτη Πέτρου Λεωτσάκου)

Η χώρα μας, η οικονομία, η κοινωνία, η αγορά περνάει τις δυσκολότερες στιγμές στην ιστορία της τουλάχιστον μετά την κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο. Ουδέποτε η κοινωνία δεν αισθανόταν τόσο μεγάλη ανασφάλεια για το αύριο για την προοπτική της Ελλάδος. Ουδέποτε το σύστημα δεν έχει φθάσει σε τόσο οριακό σημείο. Ουδέποτε η οικονομία δεν έχει  βρεθεί τόσο κοντά στην χρεοκοπία.
Όλα αυτά αποτελούν πρωτόγνωρες εμπειρίες για όλους μας. Πρωτοφανείς, ιστορικές που ελπίζουμε ότι μόνο θα τα διηγούμαστε στα παιδιά μας και δεν θα κληθούν να πληρώσουν την κατάπτωση της χώρας μας.  Αποφάσισα και λυπούμαι για το πρώτο ενικό να σας γράψω τι πιστεύω ότι θα συμβεί στην οικονομία προσεχώς στις τράπεζες που παρακολουθώ αδιάλειπτα τα τελευταία 15 χρόνια και στο χρηματιστήριο που επίσης παρακολουθώ αδιάλειπτα 11 χρόνια.
Η οικονομία
Η Ελλάδα με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν θα τα καταφέρει. Έχει δίκιο η S&P που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Θα χρεοκοπήσει γιατί αυτή η οικονομία δεν έχει μέλλον.
Μια οικονομία όπου ο κάθε πολίτης σκέφτεται πως θα πληρώσει τους φόρους με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται στην χρεοκοπία. Δεν έχει υπάρξει ούτε ένα ίχνος ανάπτυξης. Όσο καθυστερεί η ανάπτυξη οι παρενέργειες της χρεοκοπίας που έρχεται θα γιγαντώνονται.
Οι τράπεζες
Οι τράπεζες έως εδώ κράτησαν και κράτησαν αξιοπρεπώς. Τουλάχιστον οι διοικήσεις έδωσαν μεγάλη μάχη πάλεψαν και αξίζουν τον σεβασμό όλων. Όμως πλησιάζει το πλήρωμα του χρόνου όπου θα πέσουν και οι τράπεζες.
Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει χρεοκοπία με την έννοια να κλείσει τράπεζα. Πιστεύω ακράδαντα όμως ότι πολλές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μείζον πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας.
Δεν πιστεύω στα deals. Τα deals αυτή την περίοδο θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε πραγματική χρεοκοπία. Ποτέ δεν βάζεις δύο ημιθανείςς να δημιουργήσουν κάτι ζωντανό.Ουδέποτε στο ναδίρ του καθοδικού οικονομικού κύκλου δεν επιτεύχθηκαν  συνέργειες δεν προέκυψαν οφέλη. Αν υπάρξει deal, να είστε έτοιμοι και για χρεοκοπία να το θυμάστε αυτό.
Για το χρηματιστήριο
Ο μεγαλύτερος μου προβληματισμός δεν είναι αν το ΧΑ πάει στις 500 με 550 μονάδες αν θα διασπάσει τις 880 μονάδες. Αυτά δεν έχουν καμία αξία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι ότι όταν φθάσει στο πάτο η αγορά μήπως μείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς το χρηματιστήριο δεν θα έχει τίποτε  να προεξοφλήσει. Ο κίνδυνος της καταθλιπτικής απραξίας, ο κίνδυνος ότι θα πέσουμε και θα κάνουμε πολύ καιρό να σηκωθούμε είναι το πλέον σοβαρό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.Διαβάζω ή ακούω από ορισμένους ότι και η Αργεντινή χρεοκόπησε αλλά το χρηματιστήριο τις εκτινάχθηκε εν συνεχεία. Τ
Το 2010 συνολικά 7 φορές πήραμε θέση λέγοντας γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε haircut 50% στα ομόλογα. Η λύση αυτή όχι είναι μονόδρομος έχει πολύ καθυστερήσει. Όσο περνάει ο χρόνος το 50% δεν θα είναι αρκετό θα φθάσει στο 70%. Η Ελλάδα το 2010 έπρεπε να θέσει θέμα απομείωσης 50% στο χρέος. Όμως φοβήθηκαν αυτό συνέβη φοβήθηκαν ότι θα προκληθούν παρενέργειες. Το εξέτασαν σοβαρά αλλά φοβήθηκαν.
Πιστωτικό γεγονός
Οι Έλληνες αρέσκονται στα event δηλαδή στις εκδηλώσεις. Ετοιμαστείτε και για το άλλο event το πιστωτικό. Η διαφορά στο κοινωνικό event όλοι είναι χαρούμενοι. Στο δικό μας event το credit όλοι θα είναι σκυθρωποί.
Για τις τραπεζικές μετοχές
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, θα έχουμε τράπεζες και αν έχουμε θα έχουμε και τραπεζικές μετοχές.
Οι τραπεζικές μετοχές δεν έχουν δει τα χαμηλά τους.
Πριν λίγες μέρες συνομιλήσαμε με ένα Ισπανό επιχειρηματία πολύ γνωστό στην χώρα του και τον ρωτήσαμε θα επενδύατε στην Ελλάδα; Η απάντηση που λάβαμε εμπεριέχει όλη την ουσία για το πώς αξιολογούν οι ξένοι την Ελλάδα. «Δεν θα επένδυα στην Ελλάδα για ένα μόνο λόγο. Όταν κάτι πουλιέται στα 500 εκατ ευρώ μπορεί με άλλους όρους να θεωρείται φθηνό.
Στην Ελλάδα θεωρείται πανάκριβο γιατί όλοι πιστεύουν ότι η πραγματική αξία του ελληνικού πλούτου είναι πολύ χαμηλότερη από την τρέχουσα. Όλοι φοβούνται ότι η αξία των 500 εκατ του παραδείγματος μας θα είναι 100 εκατ ή 80 εκατ. σε πραγματικούς όρους». Οι ξένοι δεν πιστεύουν την πραγματική ελληνική αξία το χειρότερο πράγματα να μην μπορείς να προσδιορίσεις την αξία να προσδιορίσεις τον ελληνικό πλούτο.
Το συμπέρασμα
Στους οικονομικούς κύκλους της ιστορίας τους μικρότερους και μεγαλύτερους αυτό που συμβαίνει είναι απλά να γυρνάμε σελίδες στο ίδιο βιβλίο. Στην Ελλάδα θα συμβεί κάτι άλλο. Δεν θα γυρίσουμε σελίδες. Θα πετάξουμε το βιβλίο επιχειρώντας να γράψουμε κάτι νέο από την αρχή. Ο συγγραφέας πάντα ξεκινάει αφιερωμένο στον ή την….. εμείς θα γράψουμε αφιερωμένο στην Ελλάδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου