Ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις των Πανεπιστημίων στον νέο Νόμο Πλαίσιο που ψηφίστηκε από τη συναινετική σαπίλα - πρόβα της επερχόμενης (όπως φαίνεται και από τις αυριανές συνεντεύξεις του Α. Λοβέρδου στο Πρώτο Θέμα και του Δ. Ρέππα στη Real News) συγκυβέρνησης παΣΟΚ -ΝΔούλας.
Κατά τη διάρκεια της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ο πρύτανης Σίμος Σιμόπουλος γνωστοποίησε την παραίτησή του από τη θέση του Πρύτανη του Πολυτεχνείου. Η αποχώρηση του κ. Σιμόπουλου έρχεται ως η πρώτη κίνηση αντίδρασης - βόμβα απέναντι στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ που θα είναι σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου και αναμένεται να φανεί αν η κίνησή του αυτή θα βρει και άλλους ανταποκριτές, προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στο Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, είναι πολύ πιθανόν την Δευτέρα να ανακαλέσει την παραίτησή του αλλά μόνο εφόσον η επιστημονική κοινότητα του Πολυτεχνείου υιοθετήσει πλήρως τις θέσεις του για την κάθετη έμπρακτη αντίδραση στις αλλαγές στην Παιδεία.
Επίσης, στο Πολυτεχνείο ελήφθη την Παρασκευή απόφαση της Συγκλήτου που παρατείνει κατά μια εβδομάδα την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, η οποία θα ξεκινούσε την Δευτέρα 29 Αυγούστου. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν γενικές συνελεύσεις καθηγητών και φοιτητών στο Ίδρυμα για να αποφασιστεί η στάση τους απέναντι στον νέο Νόμο.
Στην απόφασή της η Σύγκλητος τονίζει μεταξύ άλλων «την αντίθεσή της με το νόμο, γιατί αποδομεί το δημόσιο και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο, εγείρει κρίσιμα θέματα αντισυνταγματικότητας, όσον αφορά στην αυτοδιοίκηση, στην ελεύθερη δημοκρατική και ακαδημαϊκή λειτουργία του, αποστερεί από δημόσιους πόρους την εκπαίδευση, την έρευνα και τη φοιτητική μέριμνα, διαγράφει φοιτητές που αγωνίζονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, υποβαθμίζει τις σπουδές και τα διπλώματα που απονέμονται, και καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο». Η Σύγκλητος αποφάσισε ακόμη «να προβάλλει και να συμβάλλει με κάθε θεμιτό και νόμιμο τρόπο στην κατάργηση των αντιδημοκρατικών, αντισυνταγματικών επιταγών του νόμου», ενώ τονίζει ότι τονίζει ότι «στηρίζει τις κινητοποιήσεις των φορέων της Πολυτεχνειακής κοινότητας στην περίοδο των εξετάσεων».
Στα πανεπιστήμια Αθηνών και Πατρών έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις της Συγκλήτου για την Δευτέρα, 29 Αυγούστου με θέμα τον νέο Νόμο.
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ήδη έχει εκδοθεί απόφαση κατά των διατάξεων του νέου Νόμου, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση σχετική με την εξεταστική περίοδο των φοιτητών.
Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν γενικές συνελεύσεις σε πολλές σχολές, προκειμένου να ενημερωθούν οι καθηγητές για τις εξελίξεις ενώ την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου