Aeranger (2019)

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Cinema (HD) [ Ξένη Ταινία Μικρού Μήκους ] [ Αγγλικοί Υπότιτλοι Κάτω Δεξιά ]

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Simple Minds - Don't You Forget About Me, Studio Version, 1985 ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Music [ Μουσική ]

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Βασίλης Λεβέντης (Ένωση Κεντρώων) - Μιλώντας για Πρέσπες και Μεταναστευτικό (2/2020) ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Web TV1 (HD) [ Διαδικτυακή Τηλεόραση ]
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Γιώργος Αϋφαντής - Περί Πανθρησκείας/Παγκοσμιοποίησης (4/2016) ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ  Web TV2 (HD) [ Διαδικτυακή Τηλεώραση ]
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011

Δυναμική αντίδραση πρυτάνεων και καθηγητών απέναντι στο ν/σ - έκτρωμα της "πεφωτισμένης" Άννας

Καθηγητές και πρυτάνει ανεβάζουν τους τόνους, ενώ ομάδα φοιτητών προχώρησε σε συμβολική κατάληψη των χώρων του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια.
Μέσα κι έξω από τη Βουλή μετατοπίζεται πλέον το ενδιαφέρον για το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο αρχίζει να συζητείται αύριο, Τρίτη και αναμένεται να ψηφισθεί την Τετάρτη Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει και σε επιπλέον αλλαγές ως την Τετάρτη, καθηγητές και πρυτάνεις ανεβάζουν τους τόνους, ενώ ομάδα φοιτητών προχώρησε το πρωί σε συμβολική κατάληψη των χώρων του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου, δια του συνδικαλιστικού τους οργάνου (ΠΟΣΔΕΠ), ανέφεραν, νωρίτερα σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ότι απορρίπτουν το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή, θεωρούν επουσιώδεις τις αλλαγές, τις οποίες φαίνεται να αποδέχεται το υπουργείο, ενώ θα στείλουν σήμερα επιστολές στους βουλευτές, να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο, στην παρούσα μορφή του.
Το μεσημέρι έδωσαν συνέντευξη Τύπου και οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Καθηγητών με αντικείμενο την προστασία του δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου. Έχουν ήδη καταρτίσει κείμενο με τις θέσεις τους, εναντίον πολλών διατάξεων του νομοσχεδίου και σήμερα είπαν ότι αν το νομοσχέδιο ψηφισθεί ως έχει και γίνει νόμος του κράτους τότε τα Πανεπιστήμια θα μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες, θα εμπορευματοποιηθεί η γνώση, θα καταλυθεί κι η έννοια του Πανεπιστημίου, μετατρέποντας τα ιδρύματα σε κέντρα παροχής γνώσεων, κατάρτισης και δεξιοτήτων.
Η καθηγήτρια Λατινικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελ. Καραμαλέγκου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η οργάνωση που προβλέπεται από το νομοσχέδιο, οδηγεί στην κατάργηση της δωρεάν παιδείας και προετοιμάζει το έδαφος για επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές, ενώ με το τέλος της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων και άλλων παροχών προς τους φοιτητές, τελειώνει η εποχή της φοιτητικής μέριμνας». Όσο δε για τη διοίκηση ανέφερε ότι παραβιάζεται κατάφωρα η αρχή της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων, υποβαθμίζεται η Σύγκλητος και με τις νέες διατάξεις διευκολύνονται συναλλαγές, κομματικοποιήσεις, αλλά και η αδιαφάνεια.
Πάντως, χαρακτηριστική του πνεύματος που επικρατεί μεταξύ ορισμένων καθηγητών, όπως φάνηκε από την συνέντευξη που έδωσαν οι εκπρόσωποι της “Πρωτοβουλίας”, είναι τα όσα είπε για την υπουργό Παιδείας ο καθηγητής Φυσικής Γ. Τριμπέρης: «Κανείς δεν θα μας επιβάλει να παραβούμε τον όρκο μας. Η κ. Διαμαντοπούλου, αύριο μπορεί να πάει σπίτι της, να ιδιωτεύσει ή να χτίζει πολυκατοικίες. Εμείς θα είμαστε εδώ. Δεν πρόκειται, για κανέναν περαστικό, να αθετήσουμε τον όρκο μας στην ελληνική κοινωνία, ως πανεπιστημιακοί. Οι «περαστικοί», δεν μας πτοούν».
Οι καθηγητές της “Πρωτοβουλίας” απηύθυναν έκκληση προς τον "πρωθυπουργό" και την υπουργό Παιδείας να αποσύρουν το νομοσχέδιο και να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για τις αλλαγές που είναι απαραίτητο - όπως είπαν - να γίνουν στα Ιδρύματα, αλλά σύμφωνα με τις θέσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας. 
Οι καθηγητές - μέλη της ΠΟΣΔΕΠ καλούν τους συναδέλφους τους να προχωρήσουν αμέσως σε γενικές συνελεύσεις ως τις 2 Σεπτεμβρίου - και στις 3 Σεπτεμβρίου θα γίνει συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας για να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις του κλάδου. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Ν. Σταυρακάκης δήλωσε ότι «αν τελικά ψηφισθεί το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή, θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα λειτουργίας των ιδρυμάτων. Η γενική γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ Ευγ. Μπουρνόβα καυτηρίασε το γεγονός ότι βρισκόμαστε - όπως είπε χαρακτηριστικά - στις 22 Αυγούστου και δεν έχουν πάρει οι καθηγητές το τελικό νομοσχέδιο.
Την ίδια ώρα, συνεδρίαζαν και εκπρόσωποι των Προέδρων ΤΕΙ, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αντιτίθενται στο ενδεχόμενο να εξομοιωθούν τα πτυχία των Πολυτεχνείων με «μάστερ», κάνουν λόγο για άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ εις βάρος των τελευταίων και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για κινητοποιήσεις από το Φθινόπωρο, με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, επιδιώκοντας, πάντως, συναντήσεις με την υπουργό Παιδείας, αλλά και με παλαιότερους υπουργούς Παιδείας. Το απόγευμα θα συνεδριάσουν και οι πρυτάνεις οι οποίοι, επίσης, ζητούν να αλλάξουν διατάξεις του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων και αυτές που αναφέρονται στη διοίκηση, προς την κατεύθυνση των δικών τους θέσεων.

(ΠΗΓΗ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου