Κομισιόν και "κυβέρνηση" κοροϊδεύουν ακόμη μια φορά τους Έλληνες. Η Κομισιόν υιοθέτησε χθες πρόταση με την οποία θέλει να συμβάλει με το 95% του κόστους των έργων που συγχρηματοδοτούνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό -αντί του 85% που ισχύει σήμερα- στην Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες-μέλη που έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση χρέους.
Αυτή η πρόταση - ελεημοσύνη, που, για την Ελλάδα, δεν φτάνει ούτε τα 900 εκατ. ευρώ, ενώ δικαιούται από το ΕΣΠΑ 15 και πλέον δισ. ευρώ, για να ισχύσει πρέπει να εγκριθεί προηγουμένως από τις κοινοτικές χώρες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συνιστά δήθεν την υλοποίηση, όπως είπε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, του έκτακτου σχεδίου δράσης που είχε ανακοινώσει ο ίδιος τον Ιούνιο για τη διάσωση της Ελλάδας.
Αυτή η «διευκόλυνση» θα είναι «προσωρινή» και «έκτακτη» και καλύπτει όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και εξαρτώνται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, από την παροχή συστηματικής κοινοτικής βοήθειας, δηλαδή η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Λετονία.
Η ιδέα είναι να περιοριστεί η εθνική χρηματοδοτική συμμετοχή τους σε έργα συγχρηματοδοτούμενα από την Ένωση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, λ.χ., που ισχύει για την Ελλάδα, με ένα ποσοστό μόλις 5% του κόστους κάθε έργου και όχι 15% που ισχύει κανονικά. Σε αντιστάθμισμα όμως αυτής της μειωμένης χρηματοδοτικής συμμετοχής ο αριθμός των σχεδίων έργων θα μειωθεί σημαντικά, διότι αποκλείεται, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι άλλες κοινοτικές χώρες να συνεισφέρουν πρόσθετα ποσά στον κοινοτικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση όλων των προγραμματισμένων για καθεμία από αυτές τις έξι χώρες έργων.
Τα έργα που θα υποβληθούν για χρηματοδότηση θα πρέπει να στοχεύουν την ανάπτυξη κάθε χώρας, την αύξηση της απασχόλησης και την επιμόρφωση των εργαζομένων που θέλουν να αλλάξουν ειδικότητα εργασίας, τη στήριξη της ομαδοποιημένης δράσης επιχειρήσεων και τις υποδομές στις μεταφορές.
Ειδικά για την Ελλάδα τα σχέδια έργων θα πρέπει αυτή να τα υποβάλει στην ομάδα εργασίας της Κομισιόν που συγκροτήθηκε για να βοηθήσει την κυβέρνηση στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Με άλλα λόγια, η Κομισιόν βρήκε μια ακόμη ευκαιρία και να αυτοδιαφημιστεί η ίδια ότι προσφέρει «φοβερή και τρομερή» βοήθεια στη χώρα μας, αλλά και να θέσει την Ελλάδα σε αυτό το τόσο καυτό ζήτημα της περαιτέρω κοινοτικής χρηματοδότησής της υπό την πλήρη κηδεμονία της.
Οι κοινοτικοί πόροι θα προέρχονται από τα ταμεία της συνοχής, της περιφερειακής ανάπτυξης, το κοινωνικό ταμείο και το ταμείο αλιείας και ανάπτυξης της υπαίθρου. Το συνολικό ποσό για τις έξι χώρες ανέρχεται σε 2,88 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 879 εκατ. ευρώ προορίζονται για την Ελλάδα. Πρόκειται κυριολεκτικά για ψίχουλα, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η Ελλάδα δικαιούται να λάβει ακόμη από τα παραπάνω ταμεία ένα ποσό που υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου