Aeranger (2019)

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Cinema (HD) [ Ξένη Ταινία Μικρού Μήκους ] [ Αγγλικοί Υπότιτλοι Κάτω Δεξιά ]

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Simple Minds - Don't You Forget About Me, Studio Version, 1985 ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Music [ Μουσική ]

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Βασίλης Λεβέντης (Ένωση Κεντρώων) - Μιλώντας για Πρέσπες και Μεταναστευτικό (2/2020) ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Web TV1 (HD) [ Διαδικτυακή Τηλεόραση ]
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Γιώργος Αϋφαντής - Περί Πανθρησκείας/Παγκοσμιοποίησης (4/2016) ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ  Web TV2 (HD) [ Διαδικτυακή Τηλεώραση ]
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Στήνει χούντα στο όνομα της Δημοκρατίας ο Ερντογάν – αναστέλλει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η Άγκυρα αναστέλλει προσωρινά την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νούμαν Κουρτλουμούς.
Ο Κουρτλουμούς δήλωσε συγκεκριμένα ότι η χώρα του αναστέλλει την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για κάποιο διάστημα, ενώ είπε, σύμφωνα με σχετικές αναφορές του δικτύου NTV, ότι ευελπιστεί να αρθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ενδεχομένως εντός ενός ή ενάμισι μήνα.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης από την πλευρά του είπε ότι η Άγκυρα επικαλείται το άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι ένα κράτος μπορεί να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη Σύμβαση, σε περιπτώσεις «πολέμου ή άλλου δημόσιου κινδύνου». Η απόφαση της Άγκυρας για αναστολή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έρχεται στον απόηχο της κήρυξης της Τουρκίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτραπεί στις αρχές να δράσουν αποτελεσματικότερα για την προσαγωγή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη.
Οι κινήσεις της Άγκυρας μπορεί να γίνονται στο όνομα της Δημοκρατίας, ωστόσο τόσο η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όσο και η τελευταία απόφαση για αναστολή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Τουρκία βρίσκεται σε νευρική κρίση θυμίζοντας περισσότερο δικτατορία, με τον ηγέτη της να κάνει κινήσεις ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Άλλωστε, η προσωρινή άρση της ισχύος της Σύμβασης αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο στην Άγκυρα για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα και για την παράταση του χρόνου κράτησης προτού ο κατηγορούμενος παραπεμφθεί στον εισαγγελέα. Σημειώνεται ότι το ανώτατο όριο κράτησης είναι οι τέσσερις μέρες, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί, χωρίς να αναφέρεται ανώτατο όριο.
Στην πραγματικότητα, λένε οι καλώς γνωρίζοντες, ο Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προχωρά στην αναστολή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ώστε να δημιουργήσει νόμιμη βάση για ενέργειες στις οποίες επιθυμεί να προβεί από εδώ και στο εξής. Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι ήδη στην Τουρκία εφαρμόζονται αντιδημοκρατικά μέτρα όπως, η απαγόρευση ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας, η απαγόρευση της έκδοσης και διανομής εντύπων, η σωματική έρευνα, η απαγόρευση συγκεντρώσεων κ.ά. αντιλαμβάνεται τι μπορεί να συμβεί την επόμενη ημέρα. Παράλληλα, λόγω της κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Ερντογάν θα μπορεί να εκδίδει προεδρικά διατάγματα χωρίς περιορισμό και χωρίς κανένας να μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προβάλλοντας επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας.
Κι όλα αυτά, ενώ στην Τουρκία η επιχείρηση εκκαθάρισης συνεχίζεται με το πρακτορείο Anadolu να μεταδίδει σήμερα Πέμπτη ότι λίγες ώρες μετά την εφαρμογή του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης συνελήφθησαν ακόμη 32 δικαστές και δύο αξιωματικοί του στρατού. Επίσης, σύμφωνα με την Hurriyet, το υπουργείο Άμυνας έθεσε σε διαθεσιμότητα 262 δικαστές και εισαγγελείς στρατοδικείων, κατά την έναρξη έρευνας για όλους τους στρατιωτικούς δικαστικούς που σχετίζεται με την απόπειρα πραξικοπήματος. Μετά τις συλλήψεις ή το «ξήλωμα» χιλιάδων στρατιωτικών και δικαστικών, εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους, όπως και χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί στο πρωθυπουργικό γραφείο, το κοινοβούλιο και υπουργεία - ορισμένοι από τους οποίους σε υψηλόβαθμα πόστα. Συνολικά, εκτιμάται ότι έχουν συλληφθεί 10.000 άτομα και έχουν απαλλαγεί των καθηκόντων τους περισσότεροι από 60.000 δημόσιοι λειτουργοί. Παράλληλα εκατοντάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα κλείνουν με εντολή του υπουργείου Παιδείας, ενώ απαγορεύθηκε σε ακαδημαϊκούς να φύγουν στο εξωτερικό.

Ανήσυχη η Ευρώπη με τις εξελίξεις

Οι εξελίξεις στην Τουρκία προκαλούν φυσικά την ανησυχία της Ευρώπης, με τον διεθνή Τύπο να κάνει λόγο για δικτατορία προ των πυλών και τους Times του Λονδίνου να προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης «εάν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες επανέλθουν η θανατική ποινή, οι στημένες δίκες και καταρρεύσει το σύστημα δικαίου».. «Ο Ερντογάν δεν θα γίνει καλύτερος από τους στρατιωτικούς που ήθελαν να τον ανατρέψουν», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Την ίδια στιγμή η γαλλική εφημερίδα La Croix προβλέπει πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα προκειμένου να προχωρήσει ο τούρκος Πρόεδρος στη μεγαλύτερη εδραίωση του αυταρχικού καθεστώτος. «Αυτό το σενάριο οδηγεί ακόμη μακρύτερα από τα ευρωπαϊκά στάνταρντ», παρατηρεί. «Εάν γίνει βαθύτερο το ρήγμα με τους Ευρωπαίους, οι χαμένοι θα είναι περισσότεροι του ενός. Η Τουρκία έχει διαδραματίσει αποφασιστικό, αν και διφορούμενο, ρόλο στους πολέμους στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ. Εάν σε αυτήν τη φάση η χώρα ακολουθήσει άλλο δρόμο, θα είναι δύσκολο να παραμείνει γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση».
Ταυτόχρονα πάντως, από ευρωπαϊκούς κύκλους εκφράζονται ανοικτά πια φόβοι ότι η Τουρκία μπορεί να μετατραπεί σε «ισλαμικό κράτος». Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ για παράδειγμα, επέκρινε σήμερα τις ενέργειες του Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την Άγκυρα. «Το κύρος του Ερντογάν βασίζεται στην οικονομική πρόοδο της χώρας και αυτή εξαρτάται ουσιωδώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία πρέπει να θέσει την εξάρτηση αυτή σε πρώτο πλάνο. Ο Ερντογάν τραυματίζει με τη συμπεριφορά του όχι μόνο τη δημοκρατία, αλλά και τα ίδια τα συμφέροντά του. Η Τουρκία δεν είναι πλέον κράτος δικαίου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το θέμα της επαναφοράς της θανατικής στην Τουρκία τόνισε ότι αν ο Ερντογάν χρησιμοποιήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα για να μετατρέψει την χώρα του σε ένα ισλαμικό αυταρχικό κράτος, αυτό θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Το να αντιδράς σε συγκεκριμένες καταστάσεις με την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι μεν νόμιμο, όπως γίνεται και στη Γαλλία, αλλά «το θέμα είναι πως θα το χρησιμοποιεί κανείς. Το γεγονός ότι λίγες μόνον ώρες μετά το πραξικόπημα υπάρχει μία λίστα με 3000 δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι απολύθηκαν, όπως επίσης και η απαγόρευση της ελεύθερης έκφρασης και οι απειλές κατά δημοσιογράφων δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία βαδίζει προς την λάθος κατεύθυνση, η οποία οδηγεί μακριά από την Ευρώπη», τόνισε επιπλέον ο Μπροκ.
Η Γερμανία εν τω μεταξύ ήδη, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, απηύθυνε έκκληση το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία να διαρκέσει μόνο όσο είναι «απολύτως απαραίτητο» και εν συνεχεία να τερματιστεί. Ο Στάινμαγερ κάλεσε, επίσης, να αναληφθεί δράση μόνο κατά όσων «η εμπλοκή σε ποινικά κολάσιμες πράξεις μπορεί να αποδειχθεί» και όχι για «υποτιθέμενη πολιτική στάση». Επιπλέον, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς κάλεσε τον τούρκο πρέσβη στη Βιέννη για εξηγήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς και για τις διαδηλώσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στην Αυστρία υπέρ του Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου