Aeranger (2019)

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Cinema (HD) [ Ξένη Ταινία Μικρού Μήκους ] [ Αγγλικοί Υπότιτλοι Κάτω Δεξιά ]

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Simple Minds - Don't You Forget About Me, Studio Version, 1985 ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Music [ Μουσική ]

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Βασίλης Λεβέντης (Ένωση Κεντρώων) - Μιλώντας για Πρέσπες και Μεταναστευτικό (2/2020) ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Web TV1 (HD) [ Διαδικτυακή Τηλεόραση ]
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Γιώργος Αϋφαντής - Περί Πανθρησκείας/Παγκοσμιοποίησης (4/2016) ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ  Web TV2 (HD) [ Διαδικτυακή Τηλεώραση ]
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016

Tην Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν στην Αθήνα για big deals...(του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου)

Επισήμως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο ότι το διήμερο Παρασκευής-Σάββατου (27-28 Μαΐου) ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα έρθει στην Ελλάδα όπου θα συναντήσει τον Έλληνα πρωθπουργό Α.Τσίπρα και τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π.Παυλόπουλο με τις συναντήσεις αυτές να ολοκληρώνονται «με την υπογραφή διμερών συμφωνιών».
Κατά την ανακοίνωση «οι συναντήσεις θα επικεντρωθούν στους τομείς κλειδιά των διμερών συνεργασιών στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας και των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των κοινών σχεδίων στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών».
«Ειδική έμφαση θα δοθεί επίσης στην ανθρωπιστική και πολιτιστική συνεργασία, στο πλαίο του αμοιβαίου Έτους της Ελλάδας και του Έτους της Ρωσίας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 και των εορτασμών το 2016 για τη συμπλήρωση 1.000 ετών της ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος» συμπληρώνεται η ανακοίνωση που καταλήγει ότι «θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τρέχοντα διεθνή και περιφερειακά θέματα».

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου (στα αγγλικά) έχει ως εξής:
«He will meet Prokopis Pavlopoulos, the president of the Hellenic Republic, and Prime Minister Alexis Tsipras. The summit talks are expected to dwell on key issues of bilateral trade, economic and investment interaction, including the implementation of joint energy and transport projects.
Special attention will be paid to cultural and humanitarian cooperation. Russia and Greece are holding the Cross Years of Russian and Greek culture in 2016. This year will also see the 1,000 anniversary of Russian presence on St. Mount Athos in Greece.
Putin and the Greek leaders will exchange views on urgent international and regional problems.
A number of bilateral documents will be signed during the visit.»

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στην ατζέντα του Ρώσου προέδρου θα βρίκσονται και επενδυτικά πλάνα για τη χώρα, καθώς εκπεφρασμένο είναι το ενδιαφέρον ρωσικών κεφαλαίων για επενδύσεις πέραν της ενέργειας και στον τον τουρισμό, αλλά και στην εκμετάλλευση λιμένων.
Η Μόσχα αναζητά νέους ενεργειακούς διαδρόμους προς τις ευρωπαϊκές αγορές, γεγονός που αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, καθώς με την Τουρκία πια δεν θέλη να έχει "ούτε πυρετό" παραφράζοντας παλιά ελληνική ταινία.Η αναβίωση του "νότιου διαδρόμου" ή αλλιώς γνωστού ως "South Stream" με σκοπό τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της Ουκρανίας ως διαμετακομιστικού κέντρου του ρωσικού φυσικού αερίου όπως αποκάλυψε ήδη το pronews.gr, έχει ήδη ξεκινήσει με την Ιταλία να "καίγεται" για την υλοποίησή του.
Μετά την υπογραφή προ δεκαπέντε ημερών στη Ρώμη από την ελληνική ΔΕΠΑ, την ιταλική Edison και την ρωσική Gazprom μνημονίου για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Ιταλία έρχεται τώρα η Βουλγαρία και ζητά το "ξεπάγωμα" του South Stream όπως δήλωσε σήμερα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας  Yuriy Sentyurin. Δεν ήταν λοιπόν διόλου τυχαία η υπογραφή των τριών εταιριών καθώς συφώνησαν επί του πρακτέου για την κατασκευή του ρωσικού "νότιου διαδρόμου" από τα βουλγαρικά σύνορα μέχρι την Ιταλία!
Φυσικά εταιρείες σαν την Gazprom και την Edison που είναι κολοσσοί δεν θα προχωρούσαν σε τέτοια συμφωνία εάν δεν γνώριζαν ότι κάτι αλλάζει στην βουλγαρική πλευρά. Ο Ρώσος υπουργός ενέργειας είπε "οι Βούλγαροι εταίροι ενεργά θέτουν το ζήτημα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για τον South Stream τουλάχιστον αυτή η πληροφόρηση έφτασε στο υπουργείο μας".
Σημειώνεται ότι μόλις πριν τρεις ημέρες ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι "ελπίζω να πραγματοποιηθεί ο South Stream παρά την πρότερη ακύρωσή του". Ούτε αυτή η δήλωση ήταν τυχαία, το πολιτικό timing έχει πάντοτε πρώτιστη σημασία και προπαντώς σημειολογία.
Θυμίζουμε ότι η Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2014 λόγω της αρνητικής στάσης της ΕΕ ανακοίνωσε την απόρριψη του "South Stream" Ο αγωγός θα περνούσε από τις Βουλγαρία, Σερβία και Ουγγαρία. Αντίθετα την θέση του πήρε η νέα χάραξη του Turkish-Greek Stream ο οποίος θα περνούσε από την Τουρκία και από τον Έβρο θα συνέχιζε μέσω του ελληνικού εδάφους. Αυτό το σχέδιο όμως ακυρώθηκε, λόγω της απερίσκεπτης ενέργειας της Τουρκίας να καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό στον συριακό ενάεριο χώρο (έκτοτε τα τουρκικά μαχητικά αποφεύγουν να πετάξουν στα συριακά σύνορα από τον φόβο της άμεσης κατάρριψης)
Πρόκειται λοιπόν για το πρώτο ρεαλιστικό βήμα που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην κατεύθυνση της αναβίωσης του ελληνοϊταλικού αγωγού ITGI και το οποίο μπορεί να καταστήσει δυνατή την υλοποίηση της περίφημης νότιας διαδρομής για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δηλαδή ο ITGI θα λειτουργήσει σαν κομμάτι του South Stream.
Την ελληνική εταιρεία αερίου εκπροσώπησε ο διευθύνων σύμβουλος Θόδωρος Κιτσάκος, ενώ για την Gazprom έδωσε το παρών ο ισχυρός άνδρας Alexey Miller αλλά και ο διευθύνων της Edison Marc Benayoun. Είχε προηγηθεί της τελετής υπογραφής του μνημονίου συναντηση του Miller με την υπουργό οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας Federica Guidi, ενώ το παρών έδωσε και ο γενικός γραμματέας ΔΟΣ του ΥΠΕΞ Γ. Τσίπρας.    
Η συμμετοχή στο εγχείρημα του αγωγού δύο μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών όπως η ΔΕΠΑ και η Edison δημιουργεί το απαραίτητο έδαφος, ώστε, σε αντίθεση με άλλες προσπάθειες που καταβλήθηκαν στο παρελθόν, το έργο να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις και να παρακάμψει εμπόδια που στο παρελθόν δεν επέτρεψαν σε ανάλογα σχέδια να προχωρήσουν.   
Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις τρεις εταιρείες, ΔΕΠΑ, Edison και Gazprom, η συμφωνία αποτυπώνει το ενδιαφέρον των συμβαλλόμενων μερών για μια όδευση προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία – μέσω της Μαύρης Θάλασσας και μέσω τρίτων χωρών – στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία. Για το σκοπό αυτό, τα συμβαλλόμενα μέρη προτίθενται να εκμεταλλευθούν και αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το έργο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΠΑ και την Edison, στο πλαίσιο του έργου ITGI Poseidon.  

Το προ τριων ημερών τηλεφώνημα του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν στον Α.Τσίπρα μόνο εθιμοτυπικό δεν ήταν καθώς ήθελε να τον ενημερώσει για την αλλαγή πολιτικής που κυοφορείται στην Βουλγαρία ως προς το σχέδιο της "νότιας διαδρομής". Η συμφωνία αποτελεί άμεση απειλή για τον αγωγό που προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας και καταλήγει στην ιταλική περιοχή της Απουλίας. Η αλήθεια είναι ότι το χάος στη Λιβύη, σε συνδυασμό με την έναρξη στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στην χώρα αυτή, θα μείωνε σημαντικά τον εφοδιασμό σε πετρέλαιο της χώρας, ενώ η ιταλική ζήτηση για φυσικό αέριο είναι σχετικά ανεξέλεγκτη. Έτσι οι Ιταλοί αναγκαστικά θα σκεφτούν τον εαυτό τους όπως και πρέπει να κάνει ο καθένας.
Στο επίκεντρο του νέου γύρου των δραστηριοτήτων της Gazprom στη νότια Ευρώπη ευρίσκεται και η Βουλγαρία όπου προωθείται νέα ενεργειακή συμμαχία. Στη Βάρνα, προβλέπεται η κατασκευή ενός νέου κόμβου φυσικού αερίου.
Συν τοις άλλοις ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Sergei Prikhodko δύο μηνών τόνισε πως τέθηκε και το ζήτημα της εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία!
Οι ρωσικές εταιρείες θα συμμετάσχουν στις αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, στον βαθμό, βέβαια, που αυτές θα προχωρήσουν (ή καλύτερα που οι γνωστοί-άγνωστοι παράγοντες το επιτρέψουν ή δεν μπορέσουν να το αποτρέψουν και όποιος έπιασεν έπιασεν), αλλά και θα προχωρήσουν ρωσικές εταιρείες ηλεκτρισμού σε  σύμπραξη με τη ΔΕΗ, και θα επανεκτιμηθεί το ρωσικό ενδιαφέρον για ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η επίσκεψη του Β.Πούτιν δεν θα είναι καθόλου εθιμοτυπική, ο Ρώσος ηγέτης έρχεται στην Αθήνα με πολύ σοβαρές γεωπολιτικές προτάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι θα επιχειρήσει εκ νέου να αξιοποιήσει τον ρωσικό πράγοντα ως μοχλό πίεσης στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της, αλλά εδώ βρίσκεται και το πρόβλημα:
Οι Ρώσοι δεν θέλουν να είναι αυτοί που θα χρησιμεύουν σαν «back up» για τις ελληνικές κυβερνήσεις που τους θυμούνται μόνο όταν χρειάζονται έναν δυνατό φίλο εναντίον των παραλογισμών των Ευρωπαίων αλλά και της Δύσης γενικότερα (μην ξεχνιέται η καθ'ολα ανθελληνική ΝΑΤΟϊκή στάση στο Αιγαίο που σιωπηλά και κυρίως «ακίνητα» επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις καθημερινές τουρκικές εισβολές από αέρος και θαλάσσης). 
Άλλωστε ο αγωγός Tap, με το αζερικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ δεν αρκεί ούτε για... ζήτω για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Νότιας Ευρώπης, οι Αμερικανοί σκόπευαν να τον «γεμίσουν» με καταριανό αέριο αλλά αυτό ξεχνιέται μετά την ρωσική επέμβαση στη Συρία και την μη ανατροπή της κυβέρνησης Μ.Άσαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου