Aeranger (2019)

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Cinema (HD) [ Ξένη Ταινία Μικρού Μήκους ] [ Αγγλικοί Υπότιτλοι Κάτω Δεξιά ]

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Simple Minds - Don't You Forget About Me, Studio Version, 1985 ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Music [ Μουσική ]

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Βασίλης Λεβέντης (Ένωση Κεντρώων) - Μιλώντας για Πρέσπες και Μεταναστευτικό (2/2020) ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Web TV1 (HD) [ Διαδικτυακή Τηλεόραση ]
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Γιώργος Αϋφαντής - Περί Πανθρησκείας/Παγκοσμιοποίησης (4/2016) ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ  Web TV2 (HD) [ Διαδικτυακή Τηλεώραση ]
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Αλλαγή σκηνικού στις διαπραγματεύσεις: ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 0,7% ΑΝΤΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΟ 2015, στο κενό η καταστροφολαγνεία των ακροδεξιών ολετήρων / ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ (αντί..."ανόδου στο 200%")

Στο 0,7% του ΑΕΠ έκλεισε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 σε όρους  μνημονίου με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, όταν  η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ, πάντα σε όρους μνημονίου.
Η εκτίμηση των κυβερνητικών πηγών βασίζεται στην σημερινή ανακοίνωση από Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ των επικυρωμένων στοιχείων  για πρωτογενές έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ με τον τρόπο  που μετράται από τις στατιστικές υπηρεσίες των κρατών μελών ανά την ΕΕ. Και για να προκύψει το πρωτογενές  πλεόνασμα βάση του μνημονίου της Ελλάδας με τους θεσμούς ( όπως δαπάνες για στήριξη των τραπεζών, μεταφορά εσόδων από κεντρικές τράπεζες, δοσοληψίες για τις αποκρατικοποιήσεις κλπ).
Υπενθυμίζεται ότι  η  κυβέρνηση από την αρχή του χρόνου έχει προαναγγείλει υπέρβαση του στόχου που έχει τεθεί για το 2015 στον προϋπολογισμό (πρωτογενές έλλειμμα σε όρους μνημονίου 0,25% του ΑΕΠ) μιλώντας για πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου στο 02% - 0,4% του ΑΕΠ τουλάχιστο και τις τελευταίες ημέρες για σενάρια που έφταναν ακόμη και στο 0,7%.
Και  με βάση την καλύτερη αυτή επίδοση για το 2015 η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει το νέο πακέτο μέτρων. Από την πλευρά τους πηγές των θεσμών  έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για ένα μέρος της "διάρκειας" αυτής της υπεραπόδοσης εκτιμώντας ότι κατά το ήμισυ περίπου οφείλεται σε προσωρινής απόδοσης μέτρα που δεν θα προσφέρουν ανάλογη στήριξη και φέτος. Σε κάθε περίπτωση, το να επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΥΡΩΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ CAPITAL CONTROLS ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ συνιστά άθλο.
Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν σήμερα από την Eurostat για την Ελλάδα αλλά και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς δύο φορές το χρόνο πρέπει να επικυρώνει τα δημοσιονομικά στοιχεία (διαδικασία EDP).  Η ΕΛΣΤΑΤ και το Γενικό Λογιστήριο έστειλαν στοιχεία στο τέλος Μαρτίου  για τα προηγούμενα χρόνια τα οποία έχουν μία σειρά από προσαρμογές με βάση τους νέους κανόνες που ισχύουν ανά την ΕΕ για την αποτύπωση των δοσοληψιών για  αυτοχρηματοδοτούμενα έργα  αλλά και τις αλλαγές που έγιναν στην δομή των φορέων γενικής κυβέρνησης.
Η απόσταση μεταξύ του πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% το ΑΕ για το 2015 που έδειξε η Eurostat και της αρχικής πρόβλεψης του προϋπολογισμού για έλλειμμα 0,25%, είναι στην ουσία 1,6 δισ. ευρώ περίπου. Αυτά τα 1,6 δισ. ευρώ που συνιστούν υπερ- απόδοση έναντι του στόχου θα καταστούν πλέον το βασικό διαπραγματευτικό όπλο της κυβέρνησης στις συζητήσεις με τους θεσμούς, καθώς οδηγούν σε καλύτερη δημοσιονομική αφετηρία για το 2016.
Με απλά λογία εάν το ΔΝΤ εκτιμούσε πως απαιτούνταν μέτρα 8 δισ. ευρώ για να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 πλέον θα πρέπει να αναθεωρήσει κατά τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ τη σχετική πρόβλεψη, προσγειώνοντας στα 6,4 δισ. ευρώ τη σχετική του εκτίμηση.

Από την ανακοίνωση της Eurostat προκύπτει επίσης πως το χρέος ανήλθε στο 176,9% του ΑΕΠ και όχι στο 200% που υπολόγιζαν διάφοροι αναλυτές το περασμένο καλοκαίρι και είναι μειωμένο σε σύγκριση με το 2014 που ήταν 180,1% του ΑΕΠ.
Οσον αφορά στο συνολικό ΑΕΠ, το 2015 μειώθηκε και από 177,559 δις. το 2014 έπεσε στο 176,023 δις. εξαιτίας της ύφεσης και του αποπληθωρισμού.

(ΠΗΓΕΣ:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου