Και ενώ η χρονική στιγμή της χρεοκοπίας της Ελλάδας παραμένει ο “άγνωστος Χ” των αναλυτών, η UBS, στην 10σέλιδη ανάλυση της υπό τον τίτλο “Timing of a Greek default and contagion effects” (ήρθε η ώρα της ελληνικής χρεοκοπίας και των συνεπειών της μετάδοσης), αναφέρει ρητώς ότι την αναμένει το Μάρτιο του 2012. Μάλιστα, θεωρεί ότι αυτή μπορεί να προκληθεί είτε από την απροθυμία των τραπεζών να συμμετάσχουν στο roll over των ελληνικών ομολόγων, είτε από την απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει το πρόγραμμα λιτότητας.
Η UBS διατηρεί τη θέση της ότι η χρεοκοπία θα συμβεί, και μάλιστα υποστηρίζει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους που θα επακολουθήσει θα πρέπει να συνοδευτεί από haircut της τάξεως του 30-40%, ώστε να αποδεσμευτούν κεφάλαια που θα ενισχύσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, θεωρεί ότι αν και η Ελλάδα θα καταφέρει να περάσει επιτυχώς τις αξιολογήσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, ωστόσο το σημείο καμπής αναμένεται το Μάρτιο του 2012, στην τρίτη αξιολόγηση από σήμερα δηλαδή. Η πολιτική αβεβαιότητα και οι δυσκολίες της Ευρώπης να δοθεί μία οριστική λύση θα οδηγήσουν τη χώρα στην χρεοκοπία.
Η αξιολόγηση του προσεχούς Μαρτίου θα αναδείξει την αποτυχία εφαρμογής ενός “φιλόδοξου” προγράμματος, ενώ τα δύο μεγάλα “αγκάθια” θα είναι η υστέρηση των εσόδων λόγω της μεγάλης ύφεσης και η αποτυχία του ούτως ή άλλως μη ρεαλιστικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Η UBS υπενθυμίζει και τις σημαντικές λήξεις ομολόγων που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση. Αν και η λήξη ομολόγου ύψους 6,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και ενός 8 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο μπορούν να καλυφθούν από το δανεισμό της Ελλάδας μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, το ομόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ (συν 1,5 δισ. ευρώ τόκος) τον Μάρτιο θα είναι ένας σημαντικός σκόπελος για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Αν προσθέσει κανείς και τη “δυστοκία” των Ευρωπαίων να παρουσιάσουν μία ουσιαστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, θα αντιληφθεί την κρισιμότητα αυτού του μήνα, αναφέρει η UBS. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η UBS, επικαλούμενη τις μεθοδολογίες των οίκων αξιολόγησης, θεωρεί ότι οι μέχρι τώρα προτάσεις των Ευρωπαίων στη διαχείριση του ελληνικού χρέους (roll over, επαναγορά ομολόγων) θα προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός, ενώ στην ουσία δεν θα έχουν βοηθήσει τη χώρα να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της.
Η ελβετική τράπεζα συστήνει πώληση των ελληνικών ομολόγων, απορρίπτοντας παράλληλα και την αποτελεσματικότητα της οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που θα δρομολογηθεί από τις Βρυξέλλες. Μάλιστα, θεωρεί ότι θα υπάρξει σειρά γεγονότων που μπορεί να αναταράξουν τις αγορές, ενώ εάν αυτές θέσουν τη χώρα σε default τότε οι τιμές στα ελληνικά ομόλογα δεν θα ξεπερνούν το 25% της ονομαστικής τους αξίας.
Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Γηραιά Ήπειρο, η UBS επισημαίνει ότι η κρίση χρέους έχει μπει πλέον σε μία νέα φάση κατά την οποία ακόμη και μεγάλες οικονομίες “δοκιμάζονται” εξαιτίας των υψηλών επιπέδων χρέους. Παράλληλα, συστήνει στους επενδυτές να πουλήσουν πορτογαλικά ομόλογα που λήγουν μετά το 2013, ενώ να αποφύγουν κάθε έκθεση σε ιρλανδικά ομόλογα συστήνει στους “συντηρητικούς” επενδυτές. Ακόμη, αποστροφή εκφράζει για τα ισπανικά ομόλογα διάρκειας ανώτερης των δύο ετών και για τα ιταλικά ομόλογα διάρκειας ανώτερης της τριετίας. Στον αντίποδα, συστήνει ομόλογα Φινλανδίας, Ολλανδίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Λουξεμβούργου και Γαλλίας.
(ΠΗΓΗ: http://www.bankingnews.gr/)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου