Aeranger (2019)

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Cinema (HD) [ Ξένη Ταινία Μικρού Μήκους ] [ Αγγλικοί Υπότιτλοι Κάτω Δεξιά ]

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Simple Minds - Don't You Forget About Me, Studio Version, 1985 ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Music [ Μουσική ]

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Βασίλης Λεβέντης (Ένωση Κεντρώων) - Μιλώντας για Πρέσπες και Μεταναστευτικό (2/2020) ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Web TV1 (HD) [ Διαδικτυακή Τηλεόραση ]
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Γιώργος Αϋφαντής - Περί Πανθρησκείας/Παγκοσμιοποίησης (4/2016) ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ  Web TV2 (HD) [ Διαδικτυακή Τηλεώραση ]
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Έκατσε ο "κουρνιαχτός" μετά από τον χθεσινό παροξυσμό χαζομάρας: -10% οι τράπεζες στο Χ.Α. που ζητούν ακόμα περισσότερα δις για ανακεφαλαιοποίηση

Τα σιχαμερά ερπετά της διαπλοκής "οργίασαν" χθες επιχειρώντας να καλλιεργήσουν με το ζόρι μία, για άλλη μια φορά ανύπαρκτη, "αλλαγή κλίματος" (Σ.Σ.: ζούμε -έστω και ψευδώς- περισσότερες ..."αλλαγές κλίματος" πολιτικοοικονομικού σκηνικού κατά την τελευταία διετία από όσες συνέβησαν σε καιρικό, μετεωρολογικό επίπεδο κατά τα τελευταία δέκα εκατομμύρια χρόνια ζωής του πλανήτη μας), ενθυμούμενα μετά από χρόνια και ζαμάνια τα περιβόητα spreads (αυτά που όλως τυχαίως είχαν "ξεχάσει" όταν έσπαγαν τα παγκόσμια ρεκόρ των...3.000 μονάδων βάσης και που θα "ξαναξεχάσουν" οσονούπω που θα τα ξανασπάσουν) αλλά και το Χρηματιστήριο που εδώ και πολλούς μήνες -ξεχασμένο από τα ΜΜΕ και το ψευδοκυβερνητικό κοπριταριό- κινείται μονίμως σε πτωχευτικά επίπεδα. Ευτυχώς για άλλη μια φορά τα πανηγύρια κράτησαν μια μέρα (όχι στην πραγματική οικονομία που δεν πανηγυρίζει κανείς ούτε...ώρα) και από σήμερα τα πράγματα αποκαθίστανται.
Οι μεγάλες πιέσεις έως -10% στις τράπεζες κράτησαν σε ομηρία το χρηματιστήριο το οποίο μετά από 20 και πλέον εναλλαγές προσήμου, έκλεισε στις 881 μονάδες με οριακή άνοδο 0,29%.
Στις πιέσεις των τραπεζών αντιπαρήλθε η στήριξη μετοχών της πραγματικής οικονομίας όπως ΕΕΕΚ +2,67%, Βιοχάλκο +6,35% και ΟΤΕ +3,5%, ενώ γενικά καλή ήταν η εικόνα της αγοράς τηρουμένων των αναλογιών. 
Βεβαίως, η συμπεριφορά των τραπεζών προβληματίζει, με τις μετοχές του κλάδου ίσως ακόμη να μην έχουν δει τα ιστορικά τους χαμηλά.
Οι 880 μονάδες είναι κρισιμότατες, καθώς αν διασπαστούν αποφασιστικά θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην αγορά με προοπτική τις 910 μονάδες και υψηλότερα.
Υποτονική η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε μόλις στα 52,4  εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος κατήλθε στα 42 εκατ. τεμάχια.
Η γενική εικόνα της αγοράς ήταν μέτρια και εν πολλοίς θολή, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί ότι είναι κακή παρά την πτώση των τραπεζών, καθώς υπάρχει βελτίωση τόσο από πλευράς ψυχολογίας, όσο και απο την πλευρά των τεχνικών δεδομένων, ωστόσο η συμπεριφορά των τραπεζών προβληματίζει πολύ έντονα.
Δεν παρουσιάζονται φαινόμενα ισχυρών πωλήσεων στα μη τραπεζικά blue chips που είχαν τα πολλά κέρδη εσχάτως, όντας και οι μετοχές που επηρεάζουν τα μέγιστα την πορεία του Γενικού Δείκτη.
Η εικόνα της αγοράς ήταν διττή, καθώς από τη μία είχαμε τις τράπεζες που δέχτηκαν καταιγισμό πιέσεων, όμως απο την άλλη, υπήρξαν μετοχές της πραγματικής οικονομίας που συνέχισαν σε νέα υψηλά έτους ή ετών όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Μέτκα, Τέρνα Ενεργειακή, Folli Follie Group και Βιοχάλκο που "τραβηξε" και τις
θυγατρικές της σε νέα ανοδική κίνηση, με εντυπωσιακά κέρδη εντός του Δεκέμβρη.
Ο Γ.Δ. όπως προειπώθηκε άλλαξε πρόσημο πάνω από 20 φορές, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 872,33 μονάδες (-0,69%) και υψηλό στις 885,96 μονάδες (+0,86%).
Η τεχνική εικόνα είναι βελτιωμένη ενώ είναι θετικό το ότι - μετά το ράλι της Τετάρτης (+4,81%) όχι μόνο
κρατήθηκαν τα κεκτημένα αλλά "διασφαλίστηκε" περαιτέρω η κατοχύρωση των 850 μονάδων.

Γενικότερα πάντως - παρ' ότι υπάρχουν οι γκρίζες ζώνες και οι μαύρες τρύπες των τραπεζών, η αγορά δέχεται ολοένα και περισσότερες θετικές... αβάντες από διεθνείς οίκους όπως π.χ. η Goldman Sachs που θερωρεί μηδαμινή πλέον την πιθανότητα φυγής από το ευρώ.
Το δημοσιονομικό ρίσκο έχει περιοριστεί σημαντικά, κάτι που επιτρέπει στην αγορά να βελτιώσει την ψυχολογία της και να βρει ξανά τα αντανακλαστικά της, βγάζοντας στο προσκήνιο ξανά την ειδησεογραφία που λόγω συστημικού ρίσκου είχε περάσει σε 2η και 3η μοίρα.

Πάντως, οι ξένοι είναι άφαντοι
Σε αντίθεση με την καλλιεργηθείσα προσδοκία οι ξένοι είναι σχεδόν άφαντοι από την αγορά, κάτι που φάνηκε και χθες περίτρανα στην αναβάθμιση και επιβεβαιώνεται και σήμερα.
Στην Εθνική 35 χιλ. μετοχές διακίνησε η Cheuvreux και 18 χιλ. η Citigrroup
Στην Alpha 75 χιλ η UBS και 40 χιλ η Deutsche bank
Στην Eurobank καμία συναλλαγή ξένων
Στην Πειραιώς καμία συναλλαγή ξένων
Στην Κύπρου καμία συναλλαγή ξένων
Στον ΟΤΕ 100 χιλ η Citigroup, 70 χιλ η Cheuvreux και 65 χιλ η HSBC
Στον ΟΠΑΠ 9 χιλ η Cheuvreux και 8 χιλ η Citigroup.

Οι δύο παράμετροι για τις τράπεζες
Η συμπεριφορά των τραπεζών μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική μετά το χθεσινό ράλι που προκλήθηκε λόγω της αναβάθμισης της οικονομίας από την Standard and Poor’s.
Ωστόσο οι 2 κρίσιμες παράμετροι επιδρούν στον τραπεζικό κλάδο.
1) Προσδιορίζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Οι συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν συνολικά 28 δισ. ευρώ ακριβώς εντός των προβλέψεων μας.
Αν συμπεριληφθούν τα funding gap σε good ATE και good TT καθώς και η ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ θα φθάσουν τα 40 δισ. ευρώ σωρευτικά.
2) Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η κερδοσκοπία στα ομόλογα συνεχίζεται και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην 10ετία έφθασε οι τιμές των ομολόγων στις 51,5 μονάδες βάσης σε σχέση με τις 40 μονάδες βάσης που πούλησαν όλες οι ελληνικές τράπεζες.
Το buyback ήταν για τις τράπεζες καταστροφικό αλλά η ουσία είναι ότι ο μέσος όρος των τιμών των 20 ομολόγων έχει φθάσει στις 41 μονάδες βάσης και οι ελληνικές τράπεζες πούλησαν στις 33 μονάδες βάσης.
Έως τώρα τα διαφυγόντα κέρδη φθάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες πούλησαν όλα τους τα ομόλογα και δεν μπορούν να ποντάρουν σε κέρδη από τα ομόλογα και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται ελληνικό χρέος ως collaterals αφού απλά οι ελληνικές τράπεζες δεν κατέχουν ελληνικά ομόλογα, τα πούλησαν στο buyback.
Το spread στην 10ετία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων  έχει υποχωρήσει στις 986 μονάδες βάσης.

Οι τράπεζες και ο κίνδυνος κρατικοποίησης
Το σχήμα Εθνικής/Eurobank εμφανίζει το μεγαλύτερο κίνδυνο κρατικοποίησης, η Alpha θα παραμείνει ιδιωτική παρά τις κεφαλαιακές ζημίες  από την Κύπρο ενώ η Πειραιώς επίσης διατρέχει κίνδυνο κρατικοποίησης αλλά φαίνεται ότι η διοίκηση Σάλλα θα δώσει μεγάλη μάχη ώστε να αποφευχθεί αυτή η δυσμενής εξέλιξη.
Οι διοικήσεις πρέπει έγκαιρα να προειδοποιήσουν τους ιδιώτες μετόχους για το αν και κατά πόσο είναι διατεθειμένες να δώσουν μάχη για να αποφευχθεί η κρατικοποίηση, προϊδεάζοντας τους μετόχους τους.
Εν τω μεταξύ το ΤΧΣ θα καταβάλλει τα 6-7 δισ. ευρώ που αποτελεί πρόσθετη προκαταβολή ώστε οι τράπεζες να εμφανίζουν core tier 1 στο 9%.

Ισχυρές πιέσεις έως και -10,12% στις τράπεζες  "Κούφια" και καθαρά αντανακλαστική αποδείχτηκε η έντονη αντίδραση (+9,94%) των τραπεζικών μετοχών την Τετάρτη με την αναβάθμιση, καθώς σήμερα όλος ο κλάδος "κρέμασε" πανεύκολα πτωτικά, με απώλειες που
έφτασαν έως το -10,12%.
Οι τράπεζες έχουν πολλά και σοβαρά θέματα να επιλύσουν έως ότου θεωρηθούν ξανά εύλογος και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, κάτι που οδηγεί αργά αλλά σταθερά σε μετάλλαξη των προτεραιοτήτων όσων θέλουν να μείνουν ενεργοί στο Χ.Α.
Ο κίνδυνος κρατικοποίησης ειδικά της Εθνικής/Eurobank παραμένει δραματικά υψηλός  αλλά και η Πειραιώς βρίσκεται σε δυσμενή θέση.
Ο κλάδος συμμετέχοντας στην επαναγορά χρέους έχασε κάθε πιθανότητα να αποτιμηθεί με θετικά κεφάλαια.
Πλέον είναι αγώνας δρόμου, επιβίωσης για τις τράπεζες αν θέλουν να παραμείνουν στον ιδιωτικό τομέα. Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να παραμείνουν πάσει θυσία στον ιδιωτικό τομέα.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,32 ευρώ με πτώση -4,32% ξεπερνώντας μετά από ημέρες την τιμή της Alpha Bank, ενώ αποτιμάται στα 1,262 δισ. ευρώ.
Η Alpha Bank έχει πολύ κακή συμπεριφορά εσχάτως και παρά το +9,30% της Τετάρτης, καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες σε όλο τον κλάδο το 8ήμερο. Έκλεισε στο -8,51% στα 1,29 ευρώ με αποτίμηση
βρίσκεται στα 1,31 ευρώ με πτώση -7,09% και αποτίμηση 699 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank διαπραγματεύεται στα 0,6160 ευρώ με πτώση -6,79% παρ' ότι έφτασε να κερδίζει το πρωί έως και +3,96%. Αποτιμάται στα 341 εκατ. ευρώ.
Η Πειραιώς βρίσκεται στα 0,3170 ευρώ με πτώση -8,38% και αποτίμηση 362 εκατ. ευρώ.
Η Attica Bank στα 0,56 ευρώ με απώλειες -3,28% και κεφαλαιοποίηση 137 εκατ ευρώ.
Το Τ.Τ. έχει τεθεί  εκτός διαπραγμάτευσης, οι αποφάσεις αναβάλλονται για τον Ιανουάριο. Η τελευταία τιμή ήταν στα 0,1680 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου