Οι τραπεζίτες προετοιμάζονται για μια ελληνική χρεοκοπία και η καλύτερη ελπίδα τους είναι ότι η Ευρώπη θα κατασκευάσει εγκαίρως «τείχη» προστασίας γύρω από το τραπεζικό σύστημα, ώστε να προληφθεί η εξάπλωσή της κρίσης στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, αναφέρει το Ρόιτερς.
Ιδιαίτερα ζοφεροί ήταν οι τραπεζίτες από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ένα συνέδριο που υλοποιήθηκε στο περιθώριο των συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου / Παγκόσμιας Τράπεζας, σε σημείο που συνέκριναν τους κινδύνους εξάπλωσης της χρηματοπιστωτικών κρίσης από μία ελληνική χρεοκοπία με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Συγκεκριμένα εκτιμούν ότι παρόλο που ο άμεσος αντίκτυπος στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από μία ελληνική χρεοκοπία θα ήταν ένα τεράστιο σοκ ζήτησης με επίπτωση στις επιχειρήσεις και στο ΑΕΠ αλλά ωστόσο διαχειρίσιμο, ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από τις έμμεσες επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει τυχόν αθέτηση πληρωμών επί € 340 δισεκατομμυρίων ελληνικού δημόσιου χρέους και συγκεκριμένα από την εκτεταμένη πώληση του χρέους της Ευρωζώνης που θα προκύψει με συνέπεια μία εκτεταμένη και ευρύτερη οικονομική κρίση.
Πρόκειται για μία πολύ απαισιόδοξη εξέλιξη που ναι μεν δεν θεωρείται το πιθανότερο σενάριο, “αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι." Αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τις ήδη αυξημένες προβλέψεις τους και τα ίδια κεφάλαια τους και τα κράτη να τις στηρίξουν με νέες ενέσεις ρευστότητας.
Ιδιωτικά, λένε οι τραπεζίτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν απώλειες 60-80% επί των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας. Αντιμέτωποι με αυτό το ενδεχόμενο, είπαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να επαναδιαπραγματευθούν μια «καλύτερη αναδιάρθρωση» από την απώλεια 21% που έχουν ήδη συμφωνήσει να απορροφήσουν ως μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων του Ιουλίου, σε περίπτωση που μία μεγαλύτερη αναδιάρθρωση (βλ διαγραφή χρέους) μειώνει τον κίνδυνο της ελληνικής ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας.
Οι τράπεζες και δη οι ευρωπαϊκές πιέζονται πολύ από την δυσκολία που αντιμετωπίζουν στις χρηματαγορές για τον βραχυχρόνιο δανεισμό τους (βλ διπλασιασμό CDS τραπεζών κατά 300 μονάδες βάσης και κάμψη τραπεζικών μετοχών σε ΕΕ κατά 30% από τις αρχές Αυγούστου) αλλά και για την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων τους. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτά τα ευρύτερα προβλήματα έχουν αυξηθεί και πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες κατά 300 δισ. ευρώ, και κάλεσε τις τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας τους. Η αύξηση κεφαλαίου των τραπεζών, όμως, αποδεικνύεται δύσκολη. Αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αυξήσει περίπου $100 δις επιπλέον μετοχικό κεφάλαιο αυτό το έτος, σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών.
Εξ ου και η ανάγκη ενός δυναμικού και εκτεταμένου σχεδίου διάσωσης της Ευρωζώνης που να πείθει τις αγορές πως οχυρώνεται το τραπεζικό σύστημα από τον κίνδυνο της μόλυνσης από την κρίση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου