Με πρωτοσέλιδο τίτλο «αν χαθεί η Ελλάδα», ένα αντίστοιχο κύριο θέμα και τρία ακόμη άρθρα για την Ελλάδα κυκλοφορεί σήμερα το περιοδικό Economist.
Στο κύριο άρθρο του, το βρετανικό περιοδικό εκτιμά ότι η ευκαιρία των Ευρωπαίων ηγετών για την αποτροπή μιας καταστροφής συρρικνώνεται με γοργό ρυθμό, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι είναι καιρός να σταματήσουν να παρατείνουν το πρόβλημα. Εκτιμώντας ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας γίνεται ολοένα πιο τοξική, οι επενδυτές την αποφεύγουν αναμένοντας τη χρεοκοπία, ενώ ο φόβος της μετάδοσης μεγαλώνει. Σημειώνει δε ότι υπάρχει πλέον η εκτίμηση ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε μια «στιγμή Lehman» που θα συμπαρέσυρε πολλούς ακόμη και θα κατέστρεφε την παγκόσμια οικονομία. Μεταξύ μαζικών μεταβιβάσεων κεφαλαίων που θα θύμωναν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και μιας μη ελεγχόμενης στάσης πληρωμών που θα αποσταθεροποιούσε τις αγορές και θα απειλούσε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αντιπροτείνει μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση, που θα μείωνε το ελληνικό χρέος στο 80% του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με εξωτερική υποστήριξη, μεγαλύτερη πολιτική ένωση στην Ευρωζώνη και εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Οπως μάλιστα προειδοποιεί, αυτή η επιλογή δεν θα είναι διαθέσιμη για πολύ καιρό ακόμη, και προτρέπει τους Ευρωπαίους να την αρπάξουν όσο ακόμη μπορούν. Στη στήλη «Καρλομάγνος», εξάλλου, περιγράφει την ένταση στην πρώτη παρουσία του νέου υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου στο Eurogroup, ιδιαίτερα όταν εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να σώσουν την Ελλάδα, διότι μια χρεοκοπία της θα ήταν πιο επώδυνη για την Ευρωζώνη απ’ ό, τι για την Ελλάδα. Ο Economist συμφωνεί, πάντως, και σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της πολλές παγίδες: την κοινή γνώμη στο εσωτερικό και τις πιστώτριες χώρες, τη στάση του ΔΝΤ κ. ά. Οπως λέει, στόχος πλέον είναι η Ελλάδα να τη βγάλει μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχει ετοιμαστεί το δεύτερο πρόγραμμα για τη χώρα που θα την προστατέψει μέχρι το 2014. Ακόμη όμως και αν μπορεί να σωθεί η Ελλάδα, σημειώνει ότι θα τεθεί σύντομα το ζήτημα της σωτηρίας του ευρώ, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει κοινή προσέγγιση.
(ΠΗΓΗ:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_24/06/2011__446839)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου