Σοβαρότατες καταγγελίες κατά της κυβέρνησης Σημίτη της περιόδου 1996 αλλά και εναντίον του ίδιου του τότε πρωθυπουργού, οι οποίες εγείρουν μείζον εθνικό θέμα, κάνει η γνωστή αρχαιολόγος, Λιάνα Σουβαλτζή, επικεφαλής από το 1989 μέχρι το 1996 των πολυσυζητημένων αρχαιολογικών ανασκαφών για την ανακάλυψη του Τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αίγυπτο.
Η κ. Σουλβατζή μίλησε στον Κώστα Χαρδαβέλλα και τη Μάρω Λεονάρδου στον Real Fm 97,8 για τον τάφο της Αμφίπολης, τον οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο εύρημα», αλλά όπως είπε «δεν πιστεύω με τίποτα ότι ο τάφος ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο». Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και άλλοι σοβαροί αρχαιολόγοι που καταρρίπτουν τη νέα μπουρδολογία του πατριδοκάπηλου ψευδοπρωθυπουργικού τραγέλαφου, ο οποίος -με το γνωστό ύφος του άχρηστου και γλοιώδους πολιτικάντικου περιττώματος- προσπάθησε να περισώσει την καλοκαιρινή του συντριβή μέσα από ανεπίτρεπτα υπονοούμενα που οδηγούν σε ιστορικές παρανοήσεις.
Η ίδια η Σουλβατζή είχε κάνει ανασκαφές στην Αίγυπτο από το 1989 έως το 1996 αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά οι εργασίες σταμάτησαν απότομα.
Όπως είπε στον Real Fm ο Αλέξανδρος είχε εκφράσει την επιθυμία του να ταφεί στην Αίγυπτο. Οι έρευνες, που γίνονταν με αυτοχρηματοδότηση, είχαν ως αποτέλεσμα την εύρεση ενός τάφου.
«Βρήκαμε έναν υπέργειο ναόσχημο μακεδονικό τάφο με εμβαδόν
525 τετραγωνικά μέτρα ενώ ο χώρος που ανήκει ο τάφος ξεπερνά τα 12.000
τετραγωνικά μέτρα. Βρέθηκαν μάλιστα 4 αγάλματα λεόντων που φύλαγαν την
είσοδο του τάφου» διηγείται η αρχαιολόγος που υποστηρίζει ότι ανακάλυψε
και ελληνικές επιγραφές, η πρώτη εκ των οποίων έγραφε: «Αλέξανδρος
Άμμωνος Ρα».
Κατόπιν επεμβάσεως της τότε κυβέρνησης, όπως είπε η κ. Σουλβατζή, με απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σταμάτησε το έργο, παρόλο που η κυβέρνηση της Αιγύπτου είχε ανακοινώσει επίσημα ότι είχε βρεθεί ο τάφος του Αλέξανδρου.
Η κ. Σουβαλτζή, σε παλαιότερη συνέντευξή της, χωρίς να μασά τα λόγια
της, είχε κατακεραυνώσει εκτός από το Σημίτη, τον τότε Υπουργό
Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παπανδρέου, Θόδωρο Πάγκαλο για παρεμπόδιση στο ερευνητικό της έργο. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Σημίτη επηρεαζόταν ή
πιεζόταν από τον εβραϊκό παράγοντα της Αιγύπτου που δεν ήθελε την
πρόοδο των ανασκαφών στη έρημο Σίουα, ενώ ξεκάθαρα ανέφερε ότι ο Πάγκαλος της είχε πει να καθίσει φρόνιμα και να μην σκαλίζει το θέμα με
τον Μέγα Αλέξανδρο γιατί ανεβάζει το πατριωτικό φρόνημα των Ελλήνων και
δημιουργεί προβλήματα με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων που τότε ήταν
στην ημερήσια διάταξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου