(του Θανάση Καρτερού)

Η αλήθεια να λέγεται: Δύσκολος μήνας ο Αύγουστος για τη δημοσιογραφία. Οι δρόμοι αδειάζουν, τα γεγονότα όσο και να 'ναι αραιώνουν, οι άνθρωποι προτιμούν να εγκαταβιούν στου γλαυκού το γειτόνεμα, παρά να βολοδέρνουν στη δημοσιογραφική παραγωγή. Η οποία εξάλλου, τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια, ελάχιστο φως και πολύ σκοτάδι κουβαλάει για τις ψυχούλες τους.
Ευτυχώς όμως υπάρχει και ο Αντώνης Σαμαράς -η χαρά των δημοσιογράφων. Ο οποίος κάθε τόσο κατεβάζει και αμ έπος, αμ έργον υλοποιεί κάποια ιδέα που δίνει στη ράθυμη δημοσιογραφία ένα ευεργετικό σκούντημα. Ξυπνήστε, ο Σαμαράς κάνει τούτο, είπε το άλλο, ξεκινάει το τρίτο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον συγκεκριμένο Αύγουστο: Ξυπνήστε: Ο Σαμαράς πάει Αμφίπολη!
Και τι έγινε, θα πει ο βαρεμένος από τη ζέστη. Πώς τι έγινε αγαπητέ μου. Δεν είναι μόνο ότι κοτζάμ πρωθυπουργός αφιερώνει κάνα δυο ώρες σε μια αρχαία μακεδονική πόλη, γενέτειρα αν θες να ξέρεις του πασίγνωστου Μακεδόνα ναυάρχου Νεάρχου. Δεν είναι μόνο ότι περπατάει όπως η δόξα στον τόπο των ανασκαφών, ομού μετά του υπουργού πολιτισμού κυρίου Τασούλα. Δεν είναι μόνο ότι αφιερώνει χρόνο για κουβεντούλα με τους κατοίκους της περιοχής.
Είναι όλα αυτά φυσικά, τα άκρως θαλερά μέσα στην ξέρα του Αυγούστου. Αλλά το κύριο, το βασικό, εκείνο που κάνει ευτυχισμένους όσους αναζητούν στην απλότητα το νόημα του βίου, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι τι είπε αμέσως μετά την ξενάγησή του. Όταν δεν περιορίστηκε, όπως θα έκανε ο καθένας στη θέση του, στον θαυμασμό για το αρχαίο πνεύμα αθάνατο και για τους θησαυρούς που κρύβει η Μακεδονία μας, του Αλεξάνδρου η χώρα.
Όχι! Έσπευσε και να μας περιγράψει τη σημασία των ευρημάτων της αρχαιολογικής σκαπάνης. Να μας ανακοινώσει το μήκος και το ύψος του ταφικού περιβόλου. Και -το κυριότερο όλων- να κάνει το σκούντημα στην αυγουστιάτικη ραθυμία κλωτσιά στο στομάχι, αποκαλύπτοντας ως αρμόδιος αρχαιολόγος ότι σε λίγες μέρες πρόκειται να ανακοινωθεί μια συγκλονιστική αρχαιολογική ανακάλυψη! Απλώς, ως σοβαρός άνθρωπος και πολιτικός, μας συνέστησε λίγη υπομονή μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις.
Συμπέρασμα; Έχουμε σοβαρές ανασκαφές στην Αμφίπολη. Έχουμε σοβαρά πρωθυπουργό στην Αθήνα. Και έχουμε επιτέλους, χάρη σ' αυτόν, έναν σοβαρό δημοσιογραφικώς Αύγουστο, μετά από πολλά χρόνια. Η δημοσιογραφία σας ευγνωμονεί κύριε Σαμαρά...
 
(ΠΗΓΗ: http://www.avgi.gr/)