Στο τελευταίο σημερινό ημερήσιο φύλλο της, στις σελίδες 1 και 3, ο εκδότης της Αλέξανδρος Μπακατσέλος επιχειρηματολογεί για το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης, ως προϋπόθεση για να «σωθούν ορισμένες δραστηριότητες της ΕΒΕ Α.Ε.», επικαλούμενος την γενικότερη ύφεση την οικονομική κρίση, την μείωση των πωλήσεων και των διαφημίσεων, τη συρρίκνωση του οικονομικού περιβάλλοντος, τη δυσχέρεια τραπεζικού δανεισμού και τη στάση των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων.
Ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος επισημαίνει ότι το γεγονός ότι, παρά τη μείωση της κυκλοφορίας της, η εφημερίδα παρέμενε «πρώτη» σε πωλήσεις στο νομό Θεσσαλονίκης, δεν επαρκεί «για να υπάρχει μια υγιής επιχειρηματική δράση», σε μια εποχή με «κλειστές τις πόρτες των τραπεζών». Ισχυρίζεται, επίσης, ότι μεταξύ των λόγων ήταν και η «παρελκυστική τακτική» και η «στείρα άρνηση» ορισμένων σωματείων και «ιδιαίτερα της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΜΘ)», που «οχυρωμένα πίσω από κεκτημένα άλλων εποχών» προέβησαν σε «συχνότατες παραλυτικές απεργίες» που έφεραν την εταιρία στο «χείλος της καταστροφής». (Σχόλιο Ι.Ο.: Ε, βέβαια, στην εξαθλίωση των εργαζομένων τα σωματεία έπρεπε να απαντήσουν με...περισσότερη δουλειά για να μη στεναχωρηθεί το "αφεντικό" τους. Ε ρε σφαλιάρα που σας χρειάζεται...)
Τέλος, δηλώνει ότι θα συνεχιστεί η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας, των περιοδικών («Close Up» και «Sunday Cooking», «Κατοικία») και οι προσφορές (κυρίως βιβλία), το διαδικτυακό www.agelioforos.gr, ενώ οι αγγελίες θα δημοσιεύονται στο κυριακάτικο φύλλο «και καθημερινά στο πολυσέλιδο ανεξάρτητο φύλλο Μικρών Αγγελιών, που θα πωλείται με μικρότερη τιμή στα περίπτερα». Κλείνοντας, εύχεται «εις το επανιδείν».
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του εκδότη του «Α», ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Μάκης Βοϊτσίδης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ αντικρούει τα επιχειρήματα του «περί ευθύνης των εργαζομένων» και αποδίδει την εξέλιξη αυτή «στις μονομερείς αξιώσεις» της εργοδοσίας.
«Η διαλλακτικότητα των εργαζομένων προσέκρουσε στην άρνηση της επιχείρησης να παράσχει εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, ως ανταπόδοση στη συναινετική μείωση των αποδοχών. Ουσιαστικά η διοίκηση ήθελε και να μειωθούν οι αποδοχές και να διατηρεί άθικτο το δικαίωμα της να απολύει όσους επιθυμεί. Αυτό δεν αποτελεί ισότιμη αμφοτεροβαρή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων αλλά προσχώρηση στις αξιώσεις της μίας πλευράς. Το δημοσιογραφικό προσωπικό μειώθηκε από 70 σε 30 άτομα, σε λιγότερο από 11 μήνες. Μια επιχείρηση που συμπεριφέρθηκε έτσι στους εργαζόμενους δεν ήταν βέβαιο ότι δε θα συνέχιζε να κάνει το ίδιο» δήλωσε ο Μάκης Βοϊτσίδης και συνέχισε :
«Και οι τρεις ενώσεις εργαζομένων (δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών) ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της εποχής, αλλά δεν βρήκαν θετική ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Είναι λυπηρό που αναστέλλεται η καθημερινή έκδοση μιας έγκυρης και σοβαρής εφημερίδας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επανέλθουμε σύντομα και πάλι στην καθημερινή έκδοση, με τις αρχικές δημοσιογραφικές και επαγγελματικές προδιαγραφές».
(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου