Η κόλαση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας είναι εδώ και ξεκινά με περικοπές σε όλες στις δαπάνες του Προϋπολογισμού, μόλις διαφανεί ότι αυτός δεν αντεπεξέρχεται στους σχεδιασμούς που έχει κάνει η τρόικα. Το κόψιμο θα αποφασίζεται και θα γίνεται ακαριαία από την «επιτροπή εφαρμογής του Μνημονίου», που θα έχει ρόλο γκαουλάιτερ στην Ελλάδα. Είναι αυτό που κρύβεται πίσω από τη συμφωνία με τους δανειστές, και συγκεκριμένα τον όρο ότι αναλαμβάνουν αυτοί το χρέος κι εμείς το έλλειμμα του Προϋπολογισμού. Με άλλα λόγια, χρήμα για κάλυψη ελλείμματος δεν θα δίνουν οι δανειστές. Έτσι θα επέρχεται βίαια εξίσωση των εσόδων του Δημοσίου με τις δαπάνες του.
Ειδικότερα, θα γίνονται χωρίς δεύτερη κουβέντα περικοπές σε μισθούς του στενού δημόσιου τομέα αλλά και των ΔΕΚΟ, κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, κόψιμο επιχορηγήσεων, κόψιμο δαπανών σε ΟΤΑ, περιορισμός οδοιπορικών, περιορισμός αμυντικών δαπανών, αλλά και απολύσεις προσωπικού όπου ο φορέας θα κρίνεται ασύμφορος για τον Προϋπολογισμό κ.λπ. Αυτά είναι μέρος του βαρύτατου, αν όχι ασήκωτου, λογαριασμού που καλείται να πληρώσει η ελληνική κοινωνία για να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ.
Το πλάνο υποτέλειας της χώρας έχει συμφωνηθεί από τον αντιπρόεδρο Βαγγέλη Βενιζέλο και την τρόικα, ενώ οι έλεγχοι στα μεγέθη του Προϋπολογισμού θα γίνονται κάθε τρίμηνο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα λίγων ημερών η ανακοίνωση των τελικών μέτρων με τα οποία θα πάει η Ελλάδα στη συμφωνία υπογραφής του PSI και στην υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης των 130 (145, σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων ωρών) δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, μεταξύ τρόικας και Β. Βενιζέλου φαίνεται να συμφωνήθηκε καταρχήν η μετεξέλιξη της σημερινής επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος οικονομικής στήριξης σε «επιτροπή εφαρμογής του Μνημονίου». Η επιτροπή αυτή θα ασκεί κατά βάση ρόλο γκαουλάιτερ και θα επιβάλλει τις περικοπές με συνοπτικές διαδικασίες. Για να χρυσωθεί το χάπι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που κάνει ταυτόχρονα και αγώνα για να κερδίσει την αρχηγία του παΣΟΚ, πρότεινε η νέα επιτροπή να πλαισιωθεί από συναδέλφους του υπουργούς, ο κύριος ρόλος των οποίων θα είναι κατά βάση διακοσμητικός, καθώς θα καταγράφουν τα αιτήματα της τρόικας. Στην επιτροπή τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ξένοι, ενώ θα συμμετέχουν, εκτός του υπουργού Οικονομικών, και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιφερειακής Ανάπτυξης, καθώς και γενικοί γραμματείς των προαναφερόμενων υπουργείων.
Ειδική μέριμνα προβλέπεται για τον χώρο της Υγείας. Αν φανεί ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του τριμήνου, θα επιλέγονται παρεμβάσεις (sic) από μια «λίστα έκτακτων μέτρων» που προβλέπουν: αυξήσεις εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, μειώσεις των κοινωνικών επιδομάτων, αυξήσεις του κόστους νοσηλείας, μειώσεις των καλυπτόμενων ιατρικών διαδικασιών ή περικοπές στο εργατικό δυναμικό ή στις ώρες εργασίας στα νοσοκομεία»! Με άλλα λόγια, θα λένε στους δημοσίους υπαλλήλους ότι αυτόν τον μήνα δεν θα δουλέψετε οκτάωρο αλλά μόνο τετράωρο επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθείτε.
Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα με την ουρά στα σκέλια, απροπαράσκευη, χωρίς ηθικό και, όπως μεταφέρουν μάρτυρες αυτών των συναντήσεων, η ελληνική παρουσία εξαντλείται σε ρόλο στενογράφου που κρατάει σημειώσεις με τα ζητήματα που θέτουν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Η εικόνα είναι αλγεινή, καθώς οι Ελληνες υπουργοί αρκούνται σε καταφατικά κουνήματα του κεφαλιού σε όσα επιτάσσουν οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι της τρόικας.
Τον τόνο της ήττας μεταφέρει επί καθημερινής βάσεως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, που με «μισοκακόμοιρο» ύφος περιγράφει στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα μια συμφωνία που θα έχει δάκρυα και πόνο, αλλά όπως λέει και ο ίδιος: Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε!
(ΠΗΓΗ: εφημερίδα Δημοκρατία)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου