Αναδιάρθρωση με haircut βλεπει ως τη μόνη διέξοδο για την ελληνική κρίση ο κ. Paul Krugman, ενώ η Wall Street Journal προειδοποιεί πως οι ομολογιούχοι όχι μόνο θα πάρουν πίσω μόλις το 25% της αξίας των ομολόγων που έχουν, αλλά υπάρχει και ο κίδυνος να πληρωθούν σε… δραχμές!
Η λιτότητα έχει αποτύχει στην Ευρώπη και η Ελλάδα -όπως και άλλες χώρες- πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην αναδιάρθρωση του χρέους τους, όπως υπογραμμίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Paul Krugman. Οπως επισημαίνει, οι περικοπές δαπανών στην Ελλάδα, έγιναν σε μία προσπάθεια να νοικοκυρευτούν τα οικονομικά τις χώρας, αλλά στην ουσία χειροτέρεψαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, αφού τελικά μείωσαν τα κυβερνητικά έσοδα.
Εν τω μεταξύ, όπως προσθέτει, η «ανανεωμένη» εμπιστοσύνη που υποτίθεται θα έδινε νέα ανάσα τον ιδιωτικό τομέα, όταν η κυβέρνηση θα τακτοποιούσε τα δημοσιονομικά της, …αγνοείται και ούτε που φάνηκε ποτέ. Και αυτό ισχύει και για την υπόλοιπη προβληματική περιφέρεια, όπως προσθέτει ο Krugman. Ο ευρωπαϊκός Νότος, αντί να δει βελτίωση, βλέπει περαιτέρω οικονομική συρρίκνωση λόγω αυτής της λιτότητας που επιβλήθηκε, και η εμπιστοσύνη πραγματοποιεί ελεύθερη πτώση. Είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν μπορούν και δεν πρόκειται να μπορέσουν ποτέ να αποπληρώσουν το σύνολο του χρέους τους.
Ο κ. Krugman βλέπει λοιπόν μία μόνο διέξοδο από όλη αυτήν την κατάσταση: Μία αναδιάρθρωση του χρέους με haircut στους κατόχους των ελληνικών ομολόγων. Oπως προειδοποιεί, η απόλυτη άρνηση της ΕΚΤ να το δεχθεί αυτό, θα σπρώξει την Ευρωζώνη σε χρηματοοικονομική κρίση.
H Ελλάδα, η χώρα που έχει δεχτεί τη στήριξη ολόκληρης της Ευρωζώνης αναμένεται να επιστρέψει στους ομολογιούχους περίπου το 25% της αξίας των ομολόγων, και μάλιστα αυτοί κινδυνεύουν να πληρωθούν σε… δραχμές αντί για ευρώ, όπως αναφέρεται σε σημερινό άρθρο της Wall Street Journal.
Οπως σημιεώνεται είναι 100% ξεκάθαρο πλέον πως η Ελλάδα, όπως και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρώσουν τα χρέη τους, σίγουρα όχι στο σύνολό τους αλλά ούτε και στην «ώρα» τους.
Τα bailouts που σχεδιάστηκαν για να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις των υπερχρεωμένων χωρών να επιστρέψουν κάποια στιγμή σύντομα στις αγορές για χρηματοδότηση, απέτυχαν αφού η Ευρώπη είχε καταστρώσει ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει την κρίση ρευστότητας αυτών των χώρων, την στιγμή που οι χώρες αυτές είχαν κρίση φερεγγυότητας.
Οπως επισημαίνει το άρθρο, η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα είναι αφερέγγυα. Δεν μπορεί καν να ικανοποιήσει τους βραχυπρόθεσμους στόχους στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, κάτι που αποτελούσε και «όρο» του bailout.
Οπως καταλήγει το άρθρο, πλέον η αρχική άποψη πως «όλοι είμαστε ενωμένοι για να σώσουμε το ευρώ και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο κι ετσι όλοι πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή περιφέρεια», δεν υπάρχει πια. Το μόνο σοβαρό ερώτημα πλέον είναι ποιά μορφή θα έχουν τα defaults αυτών των χωρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου