Aeranger (2019)

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Cinema (HD) [ Ξένη Ταινία Μικρού Μήκους ] [ Αγγλικοί Υπότιτλοι Κάτω Δεξιά ]

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Simple Minds - Don't You Forget About Me, Studio Version, 1985 ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Music [ Μουσική ]

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Βασίλης Λεβέντης (Ένωση Κεντρώων) - Μιλώντας για Πρέσπες και Μεταναστευτικό (2/2020) ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Web TV1 (HD) [ Διαδικτυακή Τηλεόραση ]
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Γιώργος Αϋφαντής - Περί Πανθρησκείας/Παγκοσμιοποίησης (4/2016) ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ  Web TV2 (HD) [ Διαδικτυακή Τηλεώραση ]
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

Nέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας με τρεις συμφωνίες - Α.Τσίπρας: "Δεν είμαστε επαίτες" - Β.Πούτιν: "Η Ελλάδα δεν ζήτησε τίποτα"

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα και ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου.
Κατόπιν ενώπιον των δημοσιογράφων, υπογράφηκαν τρεις συμφωνίες: - Ένα κείμενο δράσης και συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας για το 2015, όπου θα περιγράφεται το πλαίσιο οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών
- Κοινή διακήρυξη των δύο χωρών για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
- Ανακήρυξη του 2016 ως έτος Ελλάδας - Ρωσίας, με διάφορες πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες
Η πρώτη συμφωνία εμπεριέχει και όλη την ουσία της συνάντησης. Γενική είναι η εντύπωση ότι οι σχέσεις των δύο χωρών εισέρχονται σε νέα εποχή.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως υπήρξαν προσπάθειες ώστε να επανέλθει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών στο προηγούμενο επίπεδο, πριν δηλαδή τις κυρώσεις. Ο κ. Πούτιν δήλωσε πως συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και των επενδύσεων, ενώ σημείωσε πως υπήρξαν συζητήσεις για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα σημαντικότερα κέντρα μεταφοράς φυσικού αερίου, κάτι που θα φέρει επενδύσεις και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Αποκάλυψε πως οι Ρωσικοί Σιδηδρόμοι διεξάγουν συζητήσεις για την αναβάθμιση του λιμένος Θεσσαλονίκης, ενώ τόνισε πως έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα ώστε να συμβάλλουν μαζί στην επέτειο 1.000 χρόνων από τη ρωσική παρουσία στο Άγιο Όρος.
Ο κ. Πούτιν μίλησε και για την επίλυση του Κυπριακού λέγοντας πως αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα διατάγματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. τασσόμενος πλήρως υπέρ της ελληνικής θέσης.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ημέρα για την εμβάθυνση των ελληνορωσικών σχέσεων. Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις αυτές ήταν σε ύφεση, όπως είπε ο κ. Τσίπρας και τώρα ήρθε η στιγμή της άνοιξης.
Για τα σχόλια των ευρωπαίων αξιωματούχων για την επίσκεψη στη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα και σέβεται τις δεσμεύσεις της προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς που μετέχει, αλλά συγχρόνως αξιοποιεί τις διμερείς συνεργασίας προς όφελος της Ελλάδας.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ενδιαφέρεται η Ελλάδα για την επένδυση ενός ελληνικού αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς όλη τη χώρα, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως συζήτησαν για τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία, τονίζοντας την ανάγκη να τηρηθεί το πακέτο συμφωνιών του Μινσκ.
Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε η παροχή οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας από τη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε καμία βοήθεια από τη Ρωσία. Για τις επενδύσεις ο κ. Πούτιν δήλωσε θα χρημστοδοτήσει η Ρωσία μεγάλα επενδυτικά σχέδια και τα δάνεια θα αποπληρώνονται απο τα κέρδη. Ξεκαθάρισε επίσης πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για τις αποκρατικοποιήσει
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει σε χώρες και να ζητάει χρήματα. Δήλωσε πως το ελληνικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και οι ευρωπαίοι θα δώσουν λύση γιατί διαφορετικά θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και η ευρωζώνη. Για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία από τα αντίμετρα της Ρωσίας, είναι σημαντικές και δήλωσε για άλλη μία φορά πως η Ελλάδα είναι αντίθετη με τη λογική των κυρώσεων και της δημιουργίας ψυχροπολεμικού κλίματος. Όπως είπε, συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο τους τρόπους για να επιλυθούν τα προβλήματα που προέκυψαν από τις κυρώσεις των
Ευρωπαίων και τα αντίμετρα της Ρωσίας.

Στο θέμα του αγροτικού τομεά αναφέρθηκε και ο Ρώσος πρόεδρος λέγοντας πως η Ελλάδα εξαναγκάστηκε να ψηφίσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά δεν μπορούσε η ρωσική κυβέρνηση να εξαιρέσει τα ελληνικά προϊόντα, αλά θα εξεταστεί άμεσα η άρση του εμπάργκο.
Για όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα περί "Δούρειου Ίππου" με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε αυτό το ερώτημα θα ήταν σωστό, εάν ο ίδιος ερχόταν στην Αθήνα και πως δεν μπορεί να καταλάβει γιατί άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να επισκέπτονται τη Ρωσία, αλλά η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα έχει γίνει τόσο μεγάλο θέμα.
Για το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι να πετάξουν την Ελλάδα από το καράβι δηλαδή την ευρωζώνη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η χώρα δεν είναι λαθρεπιβάτης και πως δεν δίνει σε κανένα το δικαίωμα να θεωρούν την Ελλάδα ως επιβάτη δεύτερης κατηγορίας. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους και είναι δικαίωμα της χώρας η προώθηση των διμερών συνεργασιών.
Για τον αγωγό στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως συζητήθηκε εκτενώς το θέμα, αλλά σημείωσε πως δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες γιατί πρέπει να γίνουν μελέτες. Όπως είπε, η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό τον αγωγό θα αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας και θα έχει μεγάλα οικονομικά οφέλη. Για το ίδιο θέμα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως τουρκικός αγωγός σε ελληνικό έδαφος. Όπως είπε, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συγχρηματοδότησης ενός τέτοιου αγωγού, μία συζήτηση που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.
Eπίσης ο Α.Τσίπρας τόνισε:
  • Συζητήσαμε για την Ουκρανία -Είπα για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι Ελληνες της Μαριούπολης και άλλων περιοχών
  • Υπάρχει άμεση ανάγκη να επαναφέρουμε στην ήπειρό μας την ενίσχυση του ρόλου του ΟΑΣΕ και η Ρωσία δεν μπορεί να απουσιάζει
  • Εξέφρασα στον πρόεδρο Πούτιν την ικανοποίησή μου για τον ρόλο της Ρωσίας απέναντι στις προκλησεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ
  • Θα ήθελα να ευχηθώ να είναι η αρχή μιας ουσιαστικής Ανοιξης στις σχέσεις των δύο χωρών και στην υλοποίησή της
Πιο συγκεκριμένα:
"Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις", είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας αναφορά στους δεσμούς των δύο χωρών.
"Μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις, που ήταν σε ύφεση τα τελευταία χρόνια", είπε.
"Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα και το δικαίωμά της να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική είναι αδιαπραγμάτευτο", τόνισε, απευθυνόμενος στα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το ταξίδι του στη Μόσχα, προσθέτοντας πάντως πως η Ελλάδα σέβεται όλες τις δεσμεύσεις της στους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει.
Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως με τον Ρώσο πρόεδρο συζητήθηκε η ενίσχυση του εμπορίου, των οικονομικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και η προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας.  
Ως προς το τελευταίο, είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφερθήκαμε στην κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού μεταφοράς αερίου, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τηρώντας πάντα όλους τους κανονισμούς.
"Συζητήσαμε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για την επόμενη διετία αλλά και το πολιτιστικό έτος 2016, όπως και την κοινή διακήρυξη για τα 70 χρόνια από την νίκη των λαών κατά του φασισμού. Συζητήσαμε ακόμα τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, τόνισα την ανησυχία μου για τους ελληνικής καταγωγής, να στηριχθούν οι συμφωνίες του Μινσκ, ώστε να ξεπεράσουμε την κατάσταση, τις αδιέξοδες κυρώσεις που οδηγούν πιο μακριά από την προάσπιση του διεθνούς δικαίου", ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Καλωσόρισα επίσης την συνεπή στάση της Ρωσίας καθ'όλη τη διάρκεια των τουρκικών προκλήσεων και επεσήμανα την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό», είπε ο κύριος Τσίπρας.
"Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης, το οικονομικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η λύση θα βρεθεί μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα", τόνισε ο Α.Τσίπρας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των δημοσιογράφων.
«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος, έχει υποστεί βαρύ πλήγμα τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχει απωλέσει τη γεωπολιτική της δυναμική, που θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει την κρίση. Τέτοιου είδους συμφωνίες, με αναπτυξιακό προσανατολισμό ήρθαμε να κάνουμε εδώ» πρόσθεσε.
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως η Ελλάδα διαφωνεί με τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως θέτει το ζήτημα εντός των οργάνων, με σκοπό να αναζητηθούν άλλοι τρόποι διαλόγου.
Για το ίδιο θέμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε τις καλές σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας και ανέφερε πως η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεν θέλαμε να την συμπεριλάβουμε στο εμπάργκο αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε εξαιρέσεις για μία χώρα της ΕΕ.
"Σήμερα συζητήσαμε για εναλλακτικές λύσεις για τα αγροτικά προϊόντα, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσουν τα προβλήματα, είναι να τελειώσουμε με τον οικονομικό πόλεμο", τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Πούτιν: Οι Έλληνες δεν ζήτησαν οποιαδήποτε βοήθεια
Δίνουμε ιδαιίτερη σημασία στον τομέα του εμπορίου, τόνισε κατά την ομιλία του μετά την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και επεσήμανε πως  η υιοθέτηση κοινού σχεδίου δράσεως για το 2015-2016, θα συμβάλλει στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κύριος Πούτιν επεσήμανε τη σημασία του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη και πρόσθεσε πως η καινούρια διαδρομή θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει βασικό κέντρο διανομής αερίου.
Ανέφερε ακόμα πως οι ρωσικές εταιρίες ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα και πως οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι συζητούν για τον εκσυγχρονισμό της γραμμής της Θεσσαλονίκης.
Για το Κυπριακό, που τέθηκε στη συζήτηση, ο κύριος Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας, πως η λύση πρέπει να βρεθεί βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, χωρίς επεμβάσεις απέξω.
Για τον τομέα του τουρισμού, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε πως ενισχύεται η περιφερειακή συνεργασία και στον τομέα του τουρισμού, καθώς η Ελλάδα είναι τόπος διακοπών για τους Ρώσους, ενώ εκεί τόνισε και τη σημασία της ανακήρυξης του 2016 ως έτος πολιτισμού για την Ελλάδα και τη Ρωσία.
Τσίπρας: Στόχος μας η επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία
Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνάντησης των κυρίων Πούτιν και Τσίπρα, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη «να δούμε τι θα κάνουμε να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά» επισημαίνοντας ότι η Ρωσία ήταν ο πρώτος εμπορικός εταίρος αλλά πέρυσι υπήρξε μείωση 40% των εμπορικών συναλλαγών αφήνοντας να εννοηθεί πόσο μεγάλη ζημιά έκανε το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Μόσχα.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες και τη χαρά του για την υποδοχή, αλλά και τη συγκίνηση γιατί κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, έκανε λόγο για βαθιές και διαχρονικές ρίζες στις σχέσεις των δύο λαών εξαιτίας των κοινών αγώνων και της κοινής θρησκευτικής παράδοσης.
«Αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας ανεξάρτητα από τη γεωπολιτική συγκυρία» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και κατέληξε ότι «σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις αυτές προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».
 
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων τους έχουν ως εξής:
Τσίπρας: Η Ελλάδα με τις δυνάμεις που διαθέτει θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφορές. Πρέπει να αντιμετωπισθεί ο τζιχαντισμός αλλά και να προασπισθουν οι προσπάθειες για ειρήνη στην Μέση Ανατολή
Τσίπρας: Άμεση ανάγκη να υπάρξει διάλογος για νεα αρχιτεκτονική ασφάλειας. Δεν είναι δυνατόν να διανοηθεί κανείς ότι θα απουσιάζει η Ρωσία
Τσίπρας: Ζήτησα να εφαρμοστεί το πακέτο συμφωνιών του Μίνσκ
Τσίπρας: Μιλήσαμε για εξαγωγές αλλά και πως θα αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα
Τσίπρας: Μιλήσαμε επίσης για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Είναι σημαντική η ειρήνη στην Ουκρανία. Εξέφρασα τη ανησυχία μου για τους χιλιάδες Ουκρανούς ελληνικής καταγωγής
Τσίπρας: Στόχος η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας αλλά και η κάλυψη όσων ενδιαφέρονται
Τσίπρας: Μιλήσαμε για το πως μπορύμε να προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία.Να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος. Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για επενδυτικές πρωτοβουλίες για την κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου
Τσίπρας: Σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και ταυτόχρονα αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνονται για το συμφέρον του ελληνικού λαού
Τσίπρας:Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευστο το δικαίωμα να ασκεί εξωτερική πολιτική
Τσίπρας: Οι σχέσεις μας τα τελευταία χρόνια είχαν σημαδευτεί από ύφεση αλλά όπως σήμερα ήρθε η Ανοιξη στην Μόσχα έτσι θα έρθει και στις σχέσεις μας
Τσίπρας: Εχουν σημαδευτεί από τον κοινό αγωνα κατά του φασισμού και του ναζισμού. 
Τσίπρας: Ευχαριστώ από την πλευρά μου τον ρώσο πρόεδρο. Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις.
 
 
Πούτιν: Θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους όσους αγωνίσθηκαν κατά του φασισμού. Ευχαριστώ τον έλληνα πρωθυπουργό
Πούτιν: Ενημερώσαμε για την κατάσταση στην Ουκρανία
Πούτιν: Η αναζήτηση της διευθέτησης του Κυπριακού πρέπει να γίνει με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
Πούτιν: Ευχάριστο το γεγονός ότι ενισχύεται και η περιφερειακή συνεργασία και στον τομέα του τουρισμού
Πούτιν: Θα γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις 
Πούτιν: Το 2016 θα είναι το έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στην Ρωσία
Πούτιν: Οι χώρες μας συνεργάζονται και στον τομέα της βιομηχανίας
Πούτιν: Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και η Ελλάδα θα παίξει σημαντικό ρόλο
Πούτιν: Η καινούρια διαδρομή του φυσικού αεερίου θα καλυψει τις αναγκες των ευρωπαίων σε καύσιμα
Πούτιν: Εχουμε συμφωνήσει να αποδώσουμε ιδιαίτερη σημασία στον τομέα του εμπορίου
Πούτιν: Πέρυσι ο τζίρος μειώθηκε κατά 40% ωστόσο θα καταβάλλουμε προσπάθειες ουτως ώστε να επαναφέρουμε το εμπόριο στο προηγουμενο επίπεδο
Πούτιν: Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην συνεργασία στον τομέα του εμπορίου 
 
Τώρα υπογράφουν τις συμφωνίες και ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Αρχικά ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποδεχόμενος τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στο Κρεμλίνο τόνισε τα εξής:  
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητοί φίλοι καλημέρα. Είναι μεγάλη χαρά, κύριε Πρωθυπουργέ, που σας γνωρίζω προσωπικώς. Έχουμε μιλήσει και στο τηλέφωνο. Είναι μεγάλη χαρά μας που σας καλωσορίζουμε στη Μόσχα πριν από τη γιορτή του Πάσχα, κοινή μας γιορτή. Πρέπει να τονίσω τον πολύ ιδιαίτερο φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων, εννοώντας βεβαίως τις πνευματικές παλιές ρίζες.
Θέλω να πω ότι τις προάλλες η Ρωσία ήταν η κύρια εμπορική εταίρος της Ελλάδος, είχαμε την πρώτη θέση. Την περίοδο 2009-2013 ο όγκος των ανταλλαγών μας είχε διπλασιαστεί. Δυστυχώς, όμως, πέρυσι είχαμε μείωση κατά 40%. Νομίζω ότι η επίσκεψή σας είναι πολύτιμη, γιατί πρέπει να βρούμε τους λόγους και να συμφωνήσουμε τι θα κάνουμε για να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά. Και πάλι με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω την ελληνική αντιπροσωπεία».
Στην αντιφώνησή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε τα εξής:
«Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την υποδοχή. Είναι, πραγματικά, μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα στη Μόσχα, αλλά και μεγάλη συγκίνησή μου, διότι το πρωί κατέθεσα στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία, αποτίοντας  φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη αποφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης. Όπως ξέρετε, η χώρα μου, η Ελλάδα είναι μια χώρα που αναλογικά με τον πληθυσμό της είχε τον βαρύτερο φόρο αίματος.
Όπως είπατε, πράγματι, υπάρχουν βαθιές ρίζες, διαχρονικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς και εξ αιτίας των κοινών αγώνων, αλλά και εξ αιτίας της κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης. Και αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία.
Σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε  από κοινού να επανεκκινήσουμε αυτές τις σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου