Ένας από τους πιο θεαματικούς σε μέγεθος, φωτεινότητα αλλά και τροχιά σε σχέση με τη Γη που πέρασαν από την ηλιακή γειτονιά μας στην ιστορία της ανθρωπότητας φαίνεται ότι τα κατάφερε! Παρά τους επιστημονικούς φόβους ότι ο κομήτης ISON δεν θα κατάφερνε να επιβιώσει μετά το πέρασμά του από την ελάχιστη απόσταση (για τα διαστημικά δεδομένα) σε σχέση με τον Ήλιο, το ουράνιο σώμα επιβεβαίωσε τις αισιόδοξες προβλέψεις και μερικά ή συνολικά (αυτό αναμένεται να διερευνηθεί) συνεχίζει κανονικά το ταξίδι του.
Όπως διαβάζουμε στο CNN:
Hold the obituary. Experts now think Comet ISON -- or at least part of it -- survived its close encounter with the sun.
Karl Battams, a comet
scientist for the Naval Research Laboratory, said it is believed some
parts of ISON's nucleus survived perihelion. "It now looks like some
chunk of ISON's nucleus has indeed made it through the solar corona, and
re-emerged," he said. "It's throwing off dust and (probably) gas, but
we don't know how long it can sustain that."
However, he said, its fate is uncertain. "Now it has emerged and started to brighten, we need to observe it for a few days to get a feel for its behavior," Battams said.
ISON swept about 730,000 miles over the sun's surface Thursday about 2 p.m. ET.
A fleet of spacecraft watched ISON plunge toward the sun, including NASA's STEREO satellite, the European Space Agency/NASA SOHO spacecraft and the Solar Dynamics Observatory.
Από τις 4 Δεκεμβρίου και μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, εφόσον ο ISON παραμείνει το ίδιο ισχυρός, αναμένεται ένα ουράνιο υπερθέαμα, καθώς ο κομήτης με την εντυπωσιακή "ουρά" του θα στολίσει τον γήινο ουρανό, προσφέροντας μία εικόνα που σπάνια είχε τη δυνατότητα να απολαύσει με γυμνό μάτι το ανθρώπινο είδος.
Σε επόμενο χρόνο, και συγκεκριμένα στα μέσα του Ιανουαρίου, βέβαια, ίσως βρεθούμε μπροστά σε προβλήματα, καθώς ο πλανήτης μας θα εισέλθει για περίπου μία εβδομάδα στην περιεκτική σε διάφορα..."απόκοσμα" υλικά (από ραδιενεργή σκόνη μέχρι..."πετραδάκια", ήτοι επικίνδυνους μετεωρίτες) ουρά του ISON, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Λεπτό προς λεπτό η μετάδοση του ιστορικού περάσματος από το Περιήλιο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου