- Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι είχαν προβλέψει οι ειδικοί
- Η τελευταία πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν
Μία νέα τρανταχτή προειδοποίηση έρχεται από την πλευρά των ειδικών όσον αφορά το πόσο επικίνδυνος είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουν και οι πυρηνικοί πύραυλοι της Βόρειας Κορέας. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα είχε μόλις δέκα λεπτά στη διάθεσή του για να αντιδράσει και να αποφασίσει τι θα κάνει, σε περίπτωση που ο Κιμ Γιονγκ Ουν πατήσει το κουμπί και εκτοξεύσει πυρηνικό πύραυλο με κατεύθυνση τις ΗΠΑ», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί.
Παρ’ όλο που το οπλοστάσιο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας δεν είναι
ικανό να ταξιδέψει τα 5.500 μίλια που χρειάζεται για να φτάσει στις ΗΠΑ,
την Τετάρτη αποκαλύφθηκε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι είχαν προβλέψει οι ειδικοί. Η
τελευταία δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας θα είχε
φτάσει τα 2.500 μίλια αν είχε εκτοξευτεί σε μία τυπική τροχιά, εξηγούν
οι ειδικοί. Δηλαδή, σχεδόν την μισή απόσταση που χρειάζεται να διανύσει μέχρι τις ΗΠΑ.
Η εν λόγω εκτόξευση όμως δεν ήταν τίποτα άλλο, πέρα από μία ξεκάθαρη απειλή κατά των ΗΠΑ, καθώς ο πύραυλος εκτοξεύθηκε στην υψηλότερη δυνατή τροχιά ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο τις γειτονικές χώρες.
Οι κορυφαίοι αμερικανοί επιστήμονες, Ντέιβιντ Ράιτ και Μάρκους Σίλει θεωρούν ότι: «Τα
χρονοδιαγράμματα είναι σύντομα. Ακόμη και για τους πυραύλους μεγάλης
εμβέλειας, υπάρχουν πολλά βήματα που μεσολαβούν για να γίνει αντιληπτή η
ανίχνευση της εκτόξευσης γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι ο
πρόεδρος των ΗΠΑ ίσως θα έχει μόλις δέκα λεπτά για να αποφασίσει την επόμενη κίνηση της Ουάσινγκτον».
Η τελευταία πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν που δείχνει ότι μπορεί να πλήξει την ηπειρωτική χώρα.
Το χρονικό της εκτόξευσης
Την Κυριακή η Διοίκηση Ειρηνικού (USPACOM) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο από πεδίο δοκιμών κοντά στην Κουσόνγκ, τόνισε πάντως ότι η πτήση αυτού του πυραύλου δεν αφήνει να εννοηθεί πως επρόκειτο για έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.
Η εκτόξευση έγινε αντιληπτή περί τις 10:30 ώρα Χαβάης και ο πύραυλος έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, αναφέρει ανακοίνωση της διοίκησης αυτής των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Ο πύραυλος αυτός εκτοξεύθηκε από μια βάση του βορειοκορεάτικου στρατού στην Κουσόνγκ, στην επαρχία Βόρεια Πιονγκάν, περί τις 05:30 τοπική ώρα (23:30 ώρα Ελλάδας) κι ο πύραυλος διένυσε απόσταση 700 χιλιομέτρων, ανέφερε ανώτερος αξιωματικός του νοτιοκορεάτικου στρατού σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Οι αντιδράσεις – Είναι αυτός ο πύραυλος ένα νέο όπλο;
Η ένταση είναι υψηλή το τρέχον διάστημα στην κορεατική χερσόνησο, με τη ρητορική να γίνεται όλο και πιο σκληρή από πλευράς των ΗΠΑ και του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε δύο πυρηνικές δοκιμές και πάνω από δώδεκα δοκιμές πυραύλων από την αρχή του 2016, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αποκτήσει διηπειρωτικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, που θα επέτρεπαν στην Πιονγκγιάνγκ να πλήξει το αμερικανικό έδαφος.
Ο νέος επικεφαλής του Κράτους της Νότιας Κορέας συγκάλεσε σύσκεψη με τους συμβούλους του για θέματα ασφαλείας, ανέφερε εκπρόσωπός του. Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, «καταδίκασε σθεναρά» την πυραυλική δοκιμή,
που αποτελεί μια «σαφή παραβίαση» αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας
του ΟΗΕ, ανέφερε ανακοίνωση της νοτιοκορεάτικης προεδρίας. Ο Μουν τόνισε ότι τον λυπεί η νέα πρόκληση από μέρους της Πιονγκγιάνγκ, μερικές ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης στη Σεούλ.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασε την εκτόξευση, χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς απαράδεκτη» και μια «πολύ σοβαρή απειλή» για το Τόκιο. Η υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Τομόμι Ινάντα σημείωσε από την πλευρά της πως ο βορειοκορεάτικος πύραυλος έφθασε σε υψόμετρο 2.000 χιλιομέτρων και πιθανόν πρόκειται για ένα όπλο νέου τύπου.
(ΠΗΓΗ: http://www.altsantiri.gr/)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου