(του Ανδρέα Κούτρα)
Τις περικοπές στους μισθούς των στρατιωτικών (ανάλογες θα υπάρξουν για αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ερευνητές και διπλωματικούς υπαλλήλους) πιθανόν να «φωτογράφισε» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του Προϋπολογισμού ανέφερε ότι «οι αποδοχές θα είναι μειωμένες το 2012 κατά 6,15% ή 2,14 δισ. ευρώ». Πιθανότατα η περικοπή του ποσού αυτού θα προέλθει από το ειδικό μισθολόγιο που έχει στα σκαριά το υπουργείο Οικονομικών και είναι έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή εντός του 2012 με μειώσεις έως 20% ανάλογα με το βαθμό, το μισθό και τα χρόνια υπηρεσίας. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις άλλες κατηγορίες των δημόσιων λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.
Σημειώνεται ότι οι στρατιωτικοί έχουν ήδη απολέσει τουλάχιστον 30% των αποδοχών τους, ενώ καμία απολύτως μέριμνα δεν έχει αναληφθεί για να υπάρξουν ανταποδοτικά μέτρα, δεδομένης της φύσεως του αντικειμένου τους (συχνές μεταθέσεις, μετακινήσεις, 24ωρες υπηρεσίες, συμμετοχή σε ασκήσεις κ.ά.). Η εξαθλίωσή τους αντανακλάται στο δραματικά αυξανόμενο αριθμό όσων προστρέχουν στις μονάδες τους για το μεσημεριανό τους φαγητό. Ποσοστά που προκαλούν ανησυχία στην ηγεσία του Πενταγώνου και σκέψεις για την εφαρμογή συμβολικού τιμήματος αντί της δωρεάν σήμερα σίτισης.
Μείωση κονδυλίων
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μίλησε επίσης για μείωση 5,46% στο λειτουργικό μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων, αγγίζοντας, όπως είπε, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια ποσό κάτω του 1 δισ. ευρώ. Με την Πολεμική Αεροπορία να αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με τα ανταλλακτικά των μαχητικών αεροσκαφών (και όχι μόνο) λόγω περιστολών των δαπανών, το Πολεμικό Ναυτικό και το Στρατό Ξηράς να μην έχουν καύσιμα να κινήσουν τα πλοία τους και τα οπλικά συστήματα, αντιλαμβάνεται κανείς το τι σημαίνει επιπλέον μείωση των λειτουργικών κονδυλίων. Πόσω μάλλον όταν δεν έχει γίνει κανένα απολύτως βήμα στην κατεύθυνση εξορθολογισμού της δομής δυνάμεων και είναι απαραίτητο να συντηρείται ένα τεράστιο και δυσκίνητο σύστημα. Αν δεν υπάρξει συνδυασμός των δύο, τότε η απειλή για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι τεράστια και οι δηλώσεις των υπουργών Εθνικής Αμυνας (και των τριών τα δύο τελευταία χρόνια) ότι, δήθεν, επιτυγχάνεται μείωση κόστους με διατήρηση του επιχειρησιακού επιπέδου θα μοιάζουν ως κακόγουστο αστείο.
Εκπέμπουν SOS
Και αυτό για έναν επιπλέον λόγο. Ο Προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει μείωση κατά 37,5% των εξοπλιστικών δαπανών, ήτοι 1 δισ. ευρώ, «οροφή» κατά τον κ. Αβραμόπουλο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν να προβούν σε παραγγελία οπλικού συστήματος από το 2005 (τα 30 αεροσκάφη F-16) και τα ποσά που δαπανώνται σχετίζονται με την αποπληρωμή προηγούμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Τα διατιθέμενα κονδύλια δεν επαρκούν ούτε για τη συντήρηση των υπαρχόντων», επισημαίνουν ανώτατοι αξιωματικοί κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις διαθεσιμότητες, αεροσκαφών, πλοίων αρμάτων μάχης και άλλων συστημάτων.
Στα συσσίτια και οι αξιωματικοί
Καθολική είναι στο μεταξύ, η συμμετοχή των στρατιωτικών στα συσσίτια που προσφέρονται δωρεάν εντός των μονάδων. Το ποσοστό όσων «εγγράφονται» στις λίστες για το μεσημεριανό φαγητό προκαλεί πανικό στην ηγεσία του Πενταγώνου, αφού διαφαίνεται το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος εκτροχιασμού των δαπανών για σίτιση των Επιτελείων.
Επικρατούν μάλιστα σκέψεις να επιβληθεί ένα συμβολικό ποσό της τάξεως τού ένα με ενάμισι ευρώ το γεύμα, ώστε να ξεπεραστούν σε ένα βαθμό τα οικονομικά προβλήματα που ανακύπτουν από τη μεγάλη συμμετοχή στα συσσίτια και προληπτικά να αποφευχθούν δυσλειτουργίες στην τροφοδοσία των στρατιωτικών μονάδων.
Η συμμετοχή στα συσσίτια και όχι μόνο των υπαξιωματικών και επαγγελματιών οπλιτών, αλλά και των χαμηλόβαθμων αξιωματικών, αναδεικνύει το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με την ακολουθούμενη πολιτική των τελευταίων δύο χρόνων. Κάτι που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους όσοι σχεδιάζουν νέες μειώσεις μισθών μέσω ειδικού μισθολογίου, καθώς επίσης και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Με εξαθλιωμένους στρατιωτικούς, η αμυντική και αποτρεπτική ικανότητα της χώρας είναι σαφές ότι κινδυνεύει από σοβαρή υποβάθμιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
(ΠΗΓΗ: εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου