Τι κι αν οι συνήθεις ύποπτες και "πρόθυμες" Κάπα Research και Marc (για "Βήμα" και "Έθνος" αντίστοιχα) προσπαθούν με υπερβολικά ποσοστά που τείνουν ακόμα και στο...80% (;;;;;) να πείσουν τους πολίτες ότι η κατοχική μεταβατική ψευδοκυβέρνηση Παπαδήμου έχει την αποδοχή του συνόλου του ελληνικού λαού; Ευτυχώς, εκτός από τη δημοσκόπηση της MRB (βλ. εδώ) που προς τιμήν της ρίχνει το βάρος στην κατάντια του υπαρκτού πολιτικού σκηνικού και όχι στην ψευδεπίγραφη νεότευκτη κυβέρνηση, την ίδια Κυριακή έρχεται το Βαρόμετρο Νοεμβρίου της Public Issue για λογαριασμό της εφημερίδας "Καθημερινή της Κυριακής" για να ισορροπήσει την κατάσταση και να βάλει εν γένει τα πράγματα στη θέση τους.
Παρ' όλο που η συγκεκριμένη δημοσκόπηση εξετάζει και το ζήτημα της δημοφιλίας του Παπαδήμου και παρά το γεγονός ότι η έρευνα γίνεται για λογαριασμό ενός επικοινωνιακού ομίλου που λυσσαλέα ήθελε να επιβάλει την εκλογή του μεγαλοτραπεζίτη στον πρωθυπουργικό θώκο, τα αποτελέσματα κρίνονται σαφώς πιο ρεαλιστικά από εκείνα των άλλων δύο σχετικών αυριανών ερευνών. Αντικατοπτρίζοντας έναν φυσιολογικό συγκρατημένο ενθουσιασμό που ούτως ή άλλως θα λάμβανε χώρα μετά από την πτώση του χειρότερου και πλέον επικίνδυνου πρωθυπουργίσκου της μεταπολιτευτικής ιστορίας, ο Λ. Παπαδήμος συγκεντρώνει ένα 55% στη δημοτικότητα, ενώ ένα 45% δηλώνει ότι τον εμπιστεύεται (καμία σχέση με τα 70άρια και τα 80άρια που προκλητικά δίνουν οι Κάπα Research και Marc). Τα στοιχεία, όμως, που έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και που αποτυπώνουν την πραγματικά τραγική κατάσταση, η οποία στην καλύτερη περίπτωση παραμένει σαφώς αμετάβλητη, είναι τα ακόλουθα:
- το απόλυτο σχεδόν ποσοστό των πολιτών, κατά 89%, εξακολουθεί να αισθάνεται κοινωνική ανασφάλεια
- το 77% εκτιμά ότι τα πράγματα εξακολουθούν να πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση (πριν την παραίτηση gap το ποσοστό έφτανε στο 86%)
- η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών, κατά 54%, κρίνει αναγκαία τη διεξαγωγή εκλογών.
Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, η διαφορά των δύο κομμάτων παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με το Βαρόμετρο Οκτωβρίου, στο +9% υπέρ της ΝΔ, με τα ποσοστά, όμως, και των δύο κομμάτων σαφώς πεσμένα. Συγκεκριμένα, προηγείται η ΝΔ με ποσοστό 28,5% (από 31,5%) και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 19,5% (από 22,5%), ο ΣΥΡΙΖΑ περνά για πρώτη φορά στην τρίτη θέση με 12%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 11%, ο ΛΑΟΣ με 8,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 7,5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,5%. Εκτός Βουλής φαίνεται πως μένει η Δημοκρατική Συμμαχία, καθώς συγκεντρώνει το 2,5%. Είναι σαφές ότι, με τη συγκρότηση της διακομματικής μεταβατικής ψευδοκυβέρνησης, άμεσα τα κόμματα της Αριστεράς άρχισαν να κερδίζουν ψήφους σε ιδιαίτερα σημαντικό βαθμό. Πάντως η αποχή καταγράφεται στο 27% παραμένοντας στην πραγματικότητα το πρώτο κόμμα, ενώ τα δεδομένα δείχνουν ότι προκύπτει επτακομματική βουλή με το πρώτο κόμμα πολύ μακριά από τα ποσοστά που επιτρέπουν σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ούτως ή άλλως, η αυτοδυναμία είναι κάτι που προδήλως (σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις) ΔΕΝ θέλουν οι πολίτες, παρ'όλο που το χειροπιαστό μοντέλο της μεταβατικής ψευδοκυβέρνησης Παπαδήμου θα απογοητεύσει τους πάντες.
Στο ίδιο κλίμα, ο Κανένας εξακολουθεί να σαρώνει με 61% (ελπίζουμε ότι ο τελευταίος σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται από τους πολίτες με φιγούρες τύπου Παπαδήμου, όπως επιχειρηματολογούν αρκετοί αναλυτές μετά από τις τελευταίες εξελίξεις), ενώ ακολουθεί από μακριά ο Σαμαράς με 28% και στον πάτο ο Παπανδρέου με 11%, αν και δεν βρίσκουμε λόγο να τίθεται πλέον το όνομά τους προς μέτρηση σε τέτοιου είδους ερώτημα.
Μπάμπης ο Ανυπέρβλητος
(ΠΗΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου