Aeranger (2019)

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Cinema (HD) [ Ξένη Ταινία Μικρού Μήκους ] [ Αγγλικοί Υπότιτλοι Κάτω Δεξιά ]

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Simple Minds - Don't You Forget About Me, Studio Version, 1985 ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Music [ Μουσική ]

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Βασίλης Λεβέντης (Ένωση Κεντρώων) - Μιλώντας για Πρέσπες και Μεταναστευτικό (2/2020) ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Web TV1 (HD) [ Διαδικτυακή Τηλεόραση ]
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Γιώργος Αϋφαντής - Περί Πανθρησκείας/Παγκοσμιοποίησης (4/2016) ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ  Web TV2 (HD) [ Διαδικτυακή Τηλεώραση ]
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Διπλωματική νίκη Σαμαρά: Η πόρτα της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου άνοιξε και επισήμως

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Παπαδήμο, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε την εξής δήλωση στους δημοσιογράφους:
Με την σταθερή μας στάση τα πετύχαμε όλα.  Η διαπραγμάτευση είναι σαν ένα παιχνίδι επάνω σε σκακιέρα. Κάνεις κινήσεις και περιμένεις την κίνηση του άλλου.  Εκεί εσύ πρέπει να μείνεις σταθερός και εγώ έμεινα σταθερός. Τι θα' λέγαν; Σε αυτά που είπα εγώ συμφωνεί και ο Παπαδήμος. Τι θα μου πουν ότι δεν σας δίνουμε την 6η δόση γιατί δεν υπογράφω;… 
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το ποιες θα είναι οι αντιδράσεις στην αποστολή του απάντησε: “Δεν ξέρω, αλλά ακούω“. Ήδη έγινε γνωστό πως το Βερολίνο χαιρετίζει την επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς τους δανειστές της Ελλάδας και σύμφωνα με εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της έκτης δόσης.
Η δήλωση του Σαμαρά είναι άκρως διαφωτιστική και για το τι έγινε, αλλά και κυρίως για τον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί ο αρχηγός της ΝΔ: Χωρίς να δώσει τίποτα από το περιεχόμενο της πολιτικής του, έστειλε μια τυπική επιστολή η οποία δίνει αξιοπρεπή διέξοδο και στις δύο πλευρές. Και θυμηθείτε, πόσες φορές σας μιλήσαμε για “σκάκι”.
Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα προ ολίγου της Wall Street Journal, όπου τονίζεται ότι ο Σαμαράς πάντα είχε την ίδια άποψη και ότι η σημερινή επιστολή παραμένει στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο για αλλαγή του μείγματος πολιτικής!
“…Στην επιστολή επαναλαμβάνεται ρητά η μακροχρόνια αντίρρηση του Αντώνη Σαμαρά για το μείγμα των μέτρων λιτότητας που υιοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, όπως υποσχέθηκε στους  δανειστές… Επίσης, κατηγορεί την υπερβολική φορολογία για την επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα- που διανύει πλέον το 5ο έτος-  η οποία  οδηγεί σε πτώση τα κρατικά έσοδα ,αυξάνει τα λουκέτα στις επιχειρήσεις  και εκτινάσσει στα ύψη τα επίπεδα της ανεργίας,….”
Eπί δεκαπέντε σχεδόν ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν στο επίκεντρο μια σκληρής διαπραγμάτευσης με την  κατεστημένη γραφειοκρατία  της ΕΕ, αλλά και τις εμμονές της Γερμανίας και των δορυφόρων της. Αντικείμενο; Το αυτονόητο δικαίωμα ενός πολιτικού να υπερασπίζεται τις θέσεις του και το ακόμα πιο αυτονόητο να διατηρήσει το δικαίωμα τις θέσεις αυτές να τις μετουσιώσει σε πολιτική μετά τις εκλογές.
Είμαι βέβαιος πως αν την ίδια επιμονή είχε επιδείξει και ο ανεκδιήγητος πρώην "πρωθυπουργός", όταν διαπραγματευόταν με την τρόϊκα πολλά πράγματα θα ήταν σήμερα καλύτερα στη χώρα μας.
Είναι αλήθεια, πώς μετά την καταστροφική ιδέα του δημοψηφίσματος, που έστρεψε  το σύνολον σχεδόν της ΕΕ εναντίον μας, το κλίμα δεν ήταν ευνοϊκό για μας. Από την άποψη αυτή ήταν μια υψηλού ρίσκου κίνηση εκ μέρους του Αντώνη Σαμαρά, να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας, όταν η ΕΕ επιχειρούσε να επιβάλλει συμμόρφωση και σιωπή.
Επί δεκαπέντε μέρες τώρα ο Αντώνης Σαμαράς συζητούσε με τους ηγέτες της Ε.Ε.  για μια αξιοπρεπή συμφωνία. Μια συμφωνία που δεν θα διέσωζε απλώς  τα προσχήματα, αλλά θα είχε ουσία και περιεχόμενο.
Ποιός είναι ο πυρήνας της επιστολής Σαμαρά:
Πρώτον: «…..από την μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση!»
Τους λέει, λοιπόν, και αυτοί το αποδέχονται:
α) ότι οι πολιτικές του μνημονίου απέτυχαν
β) ότι οι πολιτικές αυτές πρέπει να τροποποιηθούν!
Τροποποιώ σημαίνει αλλάζω και για να αλλάξω πρέπει να επαναδιαπραγματευτώ!
Δεύτερον:  « Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα.
Επαναλαμβάνει ότι οι στόχοι του προγράμματα θα επιτευχθούν με «βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές»!
Τι μας έλεγαν μέχρι χθές η Τρόϊκα, ο κ. Γιούνκερ, η κα Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί; Ότι αυτό είναι το πρόγραμμα και δεν υπάρχει τίποτα άλλο! Ο Σαμαράς, λοιπόν, τους είπε και αυτοί το αποδέχονται ότι υπάρχουν και «βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές»!!!
Μετά τη σημερινή συμφωνία (γιατί περί συμφωνίας πρόκειται ας μη γελιόμαστε) ο Σαμαράς νομιμοποιείται να ομιλεί πλέον και με τη…βούλα της ΕΕ για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου! Τέλος, καμιά φορά σε μια επιστολή τα σημαντικότερα είναι αυτά που δεν λέγονται ή παραλείπονται!
Ο Σαμαράς, ορθώς κατά τη γνώμη μου, δεν κάνει αναφορά στις εκλογές, γιατί οι εκλογές είναι ένα εσωτερικό μας ζήτημα και δεν πρέπει να ζητήσει άδεια, ούτε αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν, πολύ δεν περισσότερο με  τους δανειστές μας! Δεύτερον, ουδεμία μνεία γίνεται για την μείωση των φόρων, που αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό άξονα του οικονομικού προγράμματος Σαμαρά! Προφανώς η μείωση της φορολογίας εντάσσεται στις «βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές»
Συμπέρασμα: Ο Αντώνης Σαμαράς, εν μέσω μια δύσκολης συγκυρίας και με το κλίμα και την διεθνή κοινή γνώμη σε βάρος μας, επέτυχε μια αξιοπρεπέσταση συμφωνία με την ΕΕ. Μια συμφωνία που ουσιαστικά του λύνει τα χέρια από εδώ και πέρα γιατί κατοχύρωσε αυτά για τα οποία αγωνίζεται από τότε που η χώρα μπήκε στο μνημόνιο. Η πόρτα της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου άνοιξε και επισήμως. Με μια ισχυρή λαϊκή εντολή και μια άλλη κυβέρνηση,  μπορεί να γίνει και πράξη.
Και τελευταίο, αλλά ίσως σημαντικότερο: Με όλα αυτά που έγιναν, οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν τον Σαμαρά ως ηγέτη της Ελλάδας και συνομιλητή τους. Πριν από λίγους μήνες μόνο οι ίδιοι τον απαξίωναν. Θυμηθείτε: “O άνθρωπος που είπε όχι στη Μέρκελ”.

FactorX – Κώστας Ροδινός

(ΠΗΓΗ: http://www.antinews.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου