Η Ρωσία αντιμετωπίζει ένα αυξανόμενο κίνδυνο να παρασυρθεί σε περιφερειακές συγκρούσεις στα σύνορά της, συγκρούσεις οι οποίες έχουν τη δυναμική να καταλήξουν σε ένα ολοκληρωτικό πυρηνικό ολοκαύτωμα, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας. Ο στρατηγός Nikolai Makarov κάνοντας λόγο για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος «να παρασυρθεί» η Ρωσία σε περιφερειακές συγκρούσεις έχει αυξηθεί σημαντικά.
Ο Makarov πρόσθεσε πως «κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες τοπικές και περιφερειακές συγκρούσεις μπορεί να εξελιχθούν σε ένα πόλεμο γενικευμένης κλίμακας συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης πυρηνικών όπλων». Το ρωσικό δόγμα, εξαιτίας της σταδιακής απομείωσης των συμβατικών της δυνάμεων, το έχει οδηγήσει να στηρίζεται σήμερα περισσότερο στη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που η χώρα αντιμετωπίσει μια επίθεση με συμβατικά μέσα και όπλα, επίθεση που μπορεί να απειλήσει την ύπαρξή της. Εξάλλου η Μόσχα βλέπει την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά «στρατολογώντας» χλώρες πρώην συμμάχους της από την ανατολική Ευρώπη ως μια εκ των βασικών απειλών που αντιμετωπίζει σήμερα.
Ο Makarov στην ουσία των δηλώσεών του αναφερόταν στα σχέδια του ΝΑΤΟ να συμπεριλάβει τη Γεωργία στους κόλπους του ένα γεγονός που περίπου η Ρωσία θεωρεί ως Casus belli. Εκτός αυτού όμως ο αρχηγός των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων είπε πως η σχεδιαζόμενη αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν μπορεί να πυροδοτήσει συγκρούσεις σε γειτονικές της χώρες της κεντρικής Ασίας οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ένα γενικευμένο πόλεμο.
Τέλος ο Makarov χτύπησε το κώδωνα του κινδύνου και τις ίδιες τις ρωσικές ΕΔ λέγοντας πως η ρωσική στρατιωτική ηγεσία αγωνίζεται να βρει αρκετούς εθελοντές έτσι ώστε να διατηρήσει το στρατό του 1 εκατομμυρίου που έχει θέσει ως απαραίτητη συνθήκη για την άμυνά της. Ο Ρώσος στρατηγός είπε πως λόγω δημογραφικών δυσκολιών η οροφή του Στρατού κινδυνεύει να πέσει αλλά πρόσθεσε πως η έμφαση τώρα δίδεται στην εξεύρεση επαγγελματιών στρατιωτών για να επανδρώσουν τις μονάδες, παρά το γεγονός ότι παλαιότερα η συγκεκριμένη ιδέα είχε εγκαταλειφθεί ως αντιοικονομική.
(ΠΗΓΗ: http://www.defencenet.gr/)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου