Aeranger (2019)

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Cinema (HD) [ Ξένη Ταινία Μικρού Μήκους ] [ Αγγλικοί Υπότιτλοι Κάτω Δεξιά ]

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Simple Minds - Don't You Forget About Me, Studio Version, 1985 ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Music [ Μουσική ]

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Βασίλης Λεβέντης (Ένωση Κεντρώων) - Μιλώντας για Πρέσπες και Μεταναστευτικό (2/2020) ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Web TV1 (HD) [ Διαδικτυακή Τηλεόραση ]
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Γιώργος Αϋφαντής - Περί Πανθρησκείας/Παγκοσμιοποίησης (4/2016) ]

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ  Web TV2 (HD) [ Διαδικτυακή Τηλεώραση ]
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018

H αναβάθμιση των F-16, η «σφήνα» Rafale & F-15 και ο θυμός Π.Καμμένου

Επιβεβαιώνεται η «σφήνα» της υποψηφιότητας των γαλλικών μαχητικών Rafale, αλλά και της αμερικανικής Boeing με το μαχητικό F-15, ως βασικές αιτίες στη καθυστέρηση της απόφασης για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D Block 52+ και Adv.
Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέφεραν στο pronews.gr ότι «Εδώ που φτάσαμε, μελετούμε τα πάντα». Υπάρχει περίπτωση επιλογής μεταχειρισμένων γαλλικών μαχητικών Rafale ή αμερικανικών F-15; Οχι! Τουλάχιστον, όχι τώρα!
Τα μεν πρώτα θα σήμαιναν μια δαπάνη της τάξεως των 2+ δισ. ευρώ για μόλις 20 μεταχειρισμένα αεροσκάφη της έκδοσης F.2 με στοιχειώδες πακέτο ανταλλακτικών και όπλων, συν την «πολιτική επιβάρυνση» λόγω της επιλογής μετά από τις φρεγάτες FREMM και γαλλικών μαχητικών, αντί για ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των 85 F-16 που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ν.Τραμπ, ενώπιον του Α.Τσίπρα.
Το δε, δεύτερο, τα F-15, ακόμα και δωρεάν να παραλαμβάνονταν, θα ήθελαν ένα πακέτο κάπου 700 εκατ. δολ. σε ανταλλακτικά και όπλα για την αξιοποίηση επίσης 20 μαχητικών (μία Μοίρα) για τη επόμενη τριετία: Νέος τύπος, νέα υποδομή, εξ αρχής εκαπιδεύσεις κλπ κλπ.
Ποιοι «σπρώχνουν» Rafale και F-15; Στην μία περίπτωση η εν Αθήναις αντιπροσωπεία της Dassault, με επικεφαλής έναν μεγαλοεργολάβο και στην δεύτερη, ένας απόστρατος της Αεροπορίας, έχοντας μάλιστα «συμμαχήσει» οι δυό τους σε μία ιδιότυπη «συνεύρεση», όπου όποιος νικήσει θα βοηθήσει τον άλλο.
Ποια είναι είναι πλέον ενδεδειγμένη και σωστή λύση; Το έχουμε πει από τον περασμένο Σεπτέμβριο: Η επιλογή F-35, έστω με ταυτόχρονη αναβάθμιση των F-16 σε ένα πρόγραμμα-πακέτο που θα μπορούσε να απογειώσει την ελληνική αμυντική βιομηχανία (μεγάλο μέρος της αναβάθμισης θα μπορούσε να γίνει "αντισταθμιστικά").
Ενα πρόγραμμα το οποίο για μία Μοίρα F-35 θα κόστιζε κάπου 2,5 δισ. μαζί με ένα βασικο πακέτο ανταλλακτικών και όπλων και θα μπορούσε να περιλάβει και την αναβάθμιση των F-16.
Πού θα μπορούσαν να βρεθούν οι πόροι; Από την απόσυρση των F-4E και την πώληση των F-16 Block 30, συν το 1,1 δισ. ευρώ της προϋπολογισθείσας δαπάνης και μιας επιπλέον χρηματοδότησης 500 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό.
Δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι πρώτιστα εθνικής ύπαρξης. Αν ηττηθούμε, η ευθύνη θα είναι 100% των πολιτικών ηγεσιών...
Γιατί καθυστερεί μια απόφαση για την αναβάθμιση των F-16; Για μη ορατώς εξηγήσιμους λόγους, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένος, έχει «στραβώσει» με τους Αμερικανούς της LM. Και αυτό το έχει «περάσει» και στον Α.Τσίπρα.
Μια πιθανή αιτία είναι η απροθυμία των Αμερικανών να βοηθήσουν στην πώληση των F-16 Block 30 στην Κροατία ή στα ΗΑΕ (ως εκπαιδευτικά). Δεν έχει άδικο: Θα μπορούσαν να «σπρώξουν» τα 28 μαχητικά έναντι π.χ. 500 εκατ., κάπου στην τεράστια αγορά F-16 που ελέγχουν και να ελαφρύνουν οικονομικά το ελληνικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.
Από την άλλη τα τεράστια λάθη που έγιναν στην αρχή του προγράμματος με την ανακοίνωση του Αμερικανού Ν.Τραμπ του προγράμματος που το ανήγαγε μάλιστα στα 2,4 δισ. δολ. δημιουργώντας τεράστιες αντιδράσεις, δεν δείχνουν ικανά να το ματαιώσουν.
Δυστυχώς εδώ που έφτασαν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις από την εγκατάλειψη και την απαξίωση άνω των 10 ετών, ένα απλό «φυσιολογικό», υπό άλλες συνθήκες, πρόγραμμα αναβάθμισης μαχητικών, έχει αναγορευθεί σε μείζον ζήτημα ενώ έπρεπε να κλείσει συνοπτικά.
Τα χειρότερα, έπονται...

(ΠΗΓΗ: http://www.pronews.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου