Το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον πρόεδρό του, καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά, έχει μπει δυναμικά στον τομέα της προεκλογικής έρευνας. Μετά από την ιδιαίτερα προσεγμένη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε πριν από δύο περίπου εβδομάδες, σήμερα έχουμε μία νέα δημοσκόπηση, τα αναλυτικά αποτελέσματα της οποίας αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα enikos.gr. Ξεχωριστό και χρησιμότατο χαρακτηριστικό της έρευνας συνιστά η επικέντρωση στο "ψυχολογικό κλίμα του ψηφοφόρου", αναλυόμενο μάλιστα στα επιμέρους δημογραφικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά του. Εντυπωσιάζει, δε, το γεγονός ότι σε όλες ανεξαιρέτως τις σχετικές κατηγορίες ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΑΡΩΤΙΚΑ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΨΗΦΟΥ, δηλαδή η ψήφος σε αντιμνημονιακό κόμμα, αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες δεν εκβιαζόμαστε από (ούτως ή άλλως ψευδεπίγραφες) απειλές και δεν πέφτουμε θύματα της μνημονιακής, νεοταξικής άρα ανθελληνικής προπαγάνδας, δίνοντας ταυτόχρονα ελπίδα ότι μπορούμε να ξεριζώσουμε την παλαιοκομματική σαπίλα που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή της, να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για την ανάταξη και ανάτασή μας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, σχεδόν στο σύνολό τους οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι μόνο οι ξένοι παράγοντες (Γερμανία, Γαλλία, ΔΝΤ) είναι εκείνοι που θέλουν να κερδίσουν μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.
Μένει μόνο η ψυχολογία αυτή να μετουσιωθεί σε εκλογική πράξη, κάτι που ήδη φαίνεται από τις απαντήσεις στην "πρόθεση ψήφου" της ίδιας της δημοσκόπησης:
Από τα παραπάνω στοιχεία, ξεχωρίζουμε τη διαπίστωση ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές ο δικομματισμός ως ποσοστό μειώνεται αντί να αυξάνεται. Και τα δύο πάλαι ποτέ μεγάλα κόμματα (κυρίως η ΝΔ) χάνουν διαρκώς περισσότερα ποσοστά, περιοριζόμενα σε ένα άθροισμα μόλις στο 29,9% (από 33,4% που είχε δώσει το Πανεπιστήμιο στην προηγούμενη έρευνά του πριν από δύο εβδομάδες). Μάλιστα, η διαφορά των δύο αποκομμάτων φαίνεται να έχει ελαχιστοποιηθεί. Για πρώτη φορά (αν εξαιρέσουμε την περίπτωση της Metron Analysis την προηγούμενη εβδομάδα, που ουσιαστικά ανατράπηκε από έρευνα της ίδιας εταιρείας λίγες ημέρες αργότερα), η διαφορά βρίσκεται κάτω από τη μία ποσοστιαία μονάδα, συγκεκριμένα στο 0,7%, κάτι όμως που, όπως αποδεικνύει ο διαχρονικά μοναδικός αλάνθαστος δείκτης της παράστασης νίκης (47,1% υπέρ ΝΔ, 11,2% υπέρ ΠΑΣΟΚ) αλλά και η "επιθυμία νίκης" (19,2% υπέρ ΝΔ, 12,2% υπέρ ΠΑΣΟΚ), δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία ως προς την εξέλιξη της κομματικής ιεράρχησης.
Τρίτο κόμμα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,4%, ακολουθούν εντυπωσιάζοντας θετικά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 9,8% και ακολουθούν ΚΚΕ με 8,1%, ΔΗΜΑΡ με 5,6%, με σημαντικό "αέρα" της τάξης του 4,9% η Χρυσή Αυγή και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 4,3%. Ο ΛΑΟΣ μένει εκτός βουλής με ποσοστό μόλις 1,7%.
Το ποσοστό του Λευκού είναι εντυπωσιακά μικρό, μόλις στο 5,3%, ενώ αρκετά περιορισμένο δεδομένης της χρονικής συγκυρίας είναι και το ποσοστό των Αναποφασίστων που περιορίζεται στο 8,6%. Η ασφαλής, υπ'αυτή την έννοια, αναγωγή επί των έγκυρων αποτελεσμάτων μάς δίνει 8κομματική βουλή με το πρώτο κόμμα κάτω ακόμα και από 18% (υπολογισμός ιστολογίου), συνεπώς η συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης καθίσταται σχεδόν αδύναμη ακόμα και με τη συνεργασία των δύο πρώτων.
Μπάμπης ο Ανυπέρβλητος
(ΠΗΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ: http://www.enikos.gr/)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου