Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το δημοσκοπικό κύμα του Δεκεμβρίου, το αποκορύφωμα του οποίου συνίσταται τα τελευταία χρόνια στη δημοσίευση των εξαμηνιαίων τάσεων της MRB από το σύνολο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Τα βασικότερα δεδομένα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης έγκεινται στην παγίωση του προβαδίσματος της ΝΔ στο +13% με +14%, αλλά και στη σαφέστερη διαμόρφωση μίας καθαρά αρνητικής εικόνας απέναντι τόσο στον Παπαδήμο προσωπικά όσο και στη μεταβατική "κυβέρνηση" της οποίας ηγείται.
Με αυτά τα δεδομένα, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 20,7% και έπεται το ΠΑΣΟΚ με το σταθερά εξαιρετικά χαμηλό 12,1% (η διαφορά στο +8,6% από το μόλις +2% που είχαν δώσει οι εξαμηνιαίες τάσεις του Ιουνίου), το ΚΚΕ με 9,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,5%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 6%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5,9% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 4%. Αρκετά περιορισμένο σε σχέση με προηγούμενες έρευνες αλλά αξιοπρόσεκτο (ουσιαστικά ως δεύτερο κόμμα) είναι το ποσοστό της Αποχής, του Λευκού και του Άκυρου (14,8%), ενώ οι Αναποφάσιστοι (11,5%) δεν δείχνουν ότι μπορούν να ανατρέψουν τη ροή των πραγμάτων. Με αναγωγή των αποτελεσμάτων επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, η ΝΔ συγκεντρώνει 32,7%, το ΠΑΣΟΚ 19,1% (η διαφορά αυξημένη θεαματικά στο +13,6%), το ΚΚΕ 11,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,8%, ο ΛΑΟΣ 7,1% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 4,7%. Συνεπώς, η βουλή που πορκύπτει είναι επτακομματική με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, αν και σχετικά αυξημένο σε σχέση με ό,τι παρακολουθούμε δημοσκοπικά κατά τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον, να εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά μακριά από το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Μάλιστα, η εκτίμηση της MRB δίνει στη ΝΔ μόνο 140 έδρες, οι οποίες θα είναι ακόμα λιγότερες αν το ΔΗΣΥ καταφέρει τελικά να πιάσει το όριο του 3% και να εκλέξει βουλευτές.
Πέρα από την πρόθεση ψήφου, το εύρημα που φαίνεται ότι θα αποτελέσει τη βάση ανάλυσης για τις έρευνες κοινής γνώμης στο εφεξής αφορά στο μαζικό αίτημα των πολιτών για άμεση διεξαγωγή εκλογών, όπως άλλωστε συμφωνήθηκε πριν από τη συγκρότηση της μεταβατικής "κυβέρνησης". Σε πείσμα του πασοκικού περίγελου, του "κωλοτούμπειου" τυχοδιωκτισμού αλλά και των άκαιρων τοποθετήσεων πάλαι ποτέ σεβάσμιων πολιτικών (όπως του Κ. Στεφανόπουλου), το συντριπτικό 60,7% του ελληνικού λαού έχει συνειδητοποιήσει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν ΑΜΕΣΑ, το αργότερο μέχρι τη συμπεφωνημένη ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου του 2012. Μάλιστα, σύμφωνο με τις άτοπες και προκλητικές τοποθετήσεις περί θητείας τύπου...κυβέρνησης Μόντι (εξάντληση τετραετίας) φέρεται μόνο το συγκριτικά αμελητέο 11,8% των ψηφοφόρων.
Επιπροσθέτως, ένα μήνα μετά τη σύσταση της μεταβατικής "κυβέρνησης" Παπαδήμου η ψευδεπίγραφη θετική εικόνα που επέβαλαν οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί επιτέλους καταρρέει. Αυτό αναδεικνύεται σε τρία επίπεδα:
α/ στην αξιολόγηση της πορείας αυτής της "κυβέρνησης", η οποία κατά απόλυτη πλειοψηφία (55,1%) κρίνεται κατώτερη των προσδοκιών των πολιτών
β/ στην πεποίθηση ότι η "κυβέρνηση" αυτή θα αποτύχει ως προς τους στόχους της αποστολής της
γ/ στην κατάρρευση της εικόνας του ίδιου του Παπαδήμου, όπου πλέον ξεκάθαρα (μετά από την οριακή εικόνα που έδωσε η προηγούμενη δημοσιευμένη έρευνα, αυτή της Alco δύο μέρες πριν) υπερέχουν οι αρνητικές αξιολογήσεις.
Μπάμπης ο Ανυπέρβλητος
(ΠΗΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: MRB)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου