Αντίθετος με την επιβολή μεγαλύτερου «κουρέματος» ή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και σύμβουλος του gap, Λουκάς Παπαδήμος.
Με άρθρο του στους Financial Times, ο κ. Παπαδήμος προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει μια τέτοια ενέργεια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη, ενώ ζητά να σταματήσουν οι πιέσεις προς την Ελλάδα για την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της. «Τα πιθανά οφέλη από την ανακούφιση του χρέους θα είναι πολύ μικρότερα απ’ ότι υποστηρίζεται», εκτιμά ο κ. Παπαδήμος.
Άλλωστε, επισημαίνει, τα πιθανά οφέλη μιας αναδιάρθρωσης εξαρτώνται από την κατανομή των πιστωτών και την ικανότητά τους να απορροφήσουν της ζημίες, χωρίς να καταφύγουν σε κυβερνητική υποστήριξη. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το 30% του χρέους ανήκει σε ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Ως εκ τούτου, ένα σημαντικό «κούρεμα» θα ωθούσε τους οργανισμούς αυτούς σε κρατική βοήθεια, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται το όφελος από τη μείωση του χρέους.
Την ίδια ώρα, οι απώλειες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έπλητταν την οικονομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση τα φορολογικά έσοδα. Παράλληλα, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους έχει περάσει στα χέρια ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του ΔΝΤ, που για μια σειρά λόγων δεν μπορούν να υποστούν απομειώσεις.
Όλα αυτά δείχνουν ότι μόνο το 40% του χρέους βρίσκεται στην κατοχή ξένων επενδυτών, οπότε ένα «κούρεμα» 50% θα οδηγούσε σε μείωση του συνολικού κόστους μόνο κατά 20% του ΑΕΠ, απελευθερώνοντας μεγάλους κινδύνους.
(ΠΗΓΗ: http://www.newscode.gr/)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου