Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο...ΑΠΟσυσπειρώνονται οι ψηφοφόροι του δικομματισμού: η ανατροπή αυτή ενός πάγιου κανόνα της παγκόσμιας εκλογικής κοινωνιολογίας (πόλωση ενόψει εκλογών) αποτελεί το κεντρικό συμπέρασμα που έρχεται να θεμελιώσει η δημοσκόπηση της VPRC για τον μήνα Μάρτιο, η οποία δημοσιεύεται αύριο στο περιοδικό Επίκαιρα και που τα πρώτα της ευρήματα έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του κορυφαίου πολιτικού ενημερωτικού Μέσου. Έτσι λοιπόν, με τις εκλογές να θεωρούνται δεδομένες έως τις αρχές Μαΐου, το άθροισμα των δύο πρώτων κομμάτων μειώνεται ραγδαία αντί να αυξάνεται (από 38,5% σε 35% μέσα σε έναν μήνα). Αυτό, όμως, δεν οφείλεται -όπως βλέπαμε κατά τους προηγούμενους μήνες- στα κόμματα της Αριστεράς που και αυτά πέφτουν ελαφρώς (κυρίως η ΔΗΜΑΡ που δείχνει να συμπιέζεται μετά από την εκλογή benny στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ), αλλά στα νεοεμφανιζόμενα κόμματα, κυρίως στους Ανεξάρτητους Έλληνες που, συμπεριλαμβανόμενοι για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση της πλέον έγκυρης δημοσκοπικής έταιρείας VPRC, συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ποσοστό εκλογικής επιρροής (11%), χωρίς καν ακόμα να έχουν καταστεί γνωστές οι ευρύτερες διακομματικές συνεργασίες τους που αναμένονται.
Μιλώντας με συγκεκριμένα ποσοστά, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής βλέπουμε ότι η ΝΔ, αν και εξακολουθεί να προηγείται με σταθερή διαφορά από το δεύτερο κόμμα, περιορίζεται σε μόλις 22,5%, χάνοντας 5 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν μήνα. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 12,5%, μαζί όμως με το ΠΑΣΟΚ που από την πέμτπη θέση σκαρφαλώνει δευτερότριτο με το ίδιο ποσοστό, κερδίζοντας πάντως μόλις 1,5% από τον προηγούμενο μήνα λόγω της εκλογής benny. Τέταρτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%, ενώ σε εντυπωσιακή πτώση υπόκειται η πέμπτη πλέον ΔΗΜΑΡ που χάνει 4,5% από τον προηγούμενο μήνα και πέφτει στο 11,5%. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μετά από τις εσωκομματικές διαδικασίες ξεφτίλας στο ΠΑΣΟΚ, τα δύο κόμματα έκαναν ουσιαστικά "τράμπα" μεταξύ τους, χωρίς όμως το ΠΑΣΟΚ να καταφέρνει να φτάσει το ποσοστά που είχε η ΔΗΜΑΡ.
Εντυπωσιακή είσοδο στην εκλογική επιρροή για τις έρευνες της VPRC κάνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που με ποσοστό 11% πλασάρονται στην έκτη θέση, χωρίς καν ακόμα να έχουν δημοσιοποιηθεί οι διακομματικές συνεργασίες που επίκεινται. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν επισημοποιηθεί, επί παραδείγματι, η διαφαινόμενη συνεργασία με το "Άρμα Πολιτών" που σύμφωνα με τη δημοσκόπηση κερδίζει ποσοστό 1,5% της εκλογικής επιρροής και αν δεχθούμε ότι το άθροισμα των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων θα μείνει άθικτος, στην τρέχουσα συγκυρία ο νέος αυτός συνασπισμός θα συγκεντρώσει 12,5%, δηλαδή θα αποκτήσει δυναμική δεύτερου πολιτικού σχηματισμού στο κομματικό πεδίο. Από εκεί και πέρα, για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση της VPRC η Χρυσή Αυγή εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, προσπερνώντας μάλιστα με 3,5% το ΛΑΟΣ που πέφτει απογοητευτικά στο οριακό 3%. Εκτός βουλής φέρονται οι Οικολόγοι Πράσινοι, ενώ αλγεινή εντύπωση προκαλεί η εμφάνιση του νεοφιλελεύθερου κόμματος του Στ. Μάνου στο 1%. Θα πρέπει, κλείνοντας, να επισημάνουμε την απουσία του κόμματος Λούκας-Καστανίδη, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα (χωρίς να διευκρινίζεται ξεκάθαρα από την εταιρεία) συμπεριλαμβάνεται στο 3% του "Άλλου κόμματος". Αν ισχύει κάτι τέτοιο, θα μιλάμε για ολοκληρωτική αποτυχία του πολιτικού αυτού εγχειρήματος.
Πέρα και πάνω από τα παραπάνω, όμως, έχουμε την ολική επαναφορά της Αποχής και του Άκυρου στην πρωτιά της πολιτικής, εκλογικής δύναμης, συγκεντρώνοντας 25,6%. Εν ολίγοις, χωρίς να τίθεται καν ζήτημα αυτοδύναμης κυβέρνησης, προκύπτει οκτακομματική βουλή με ΝΔ-ΚΚΕ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ-ΛΑΟΣ.
Μπάμπης ο Ανυπέρβλητος
(ΠΗΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: περιοδικό Επίκαιρα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου