Σε βαθύτερη ύφεση υποχώρησε τον Φεβρουάριο η ελληνική μεταποίηση, οδηγώντας σε νέες απώλειες θέσεων εργασίας, καθώς η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με ρυθμούς ρεκόρ στα 13 έτη της έρευνας, σύμφωνα με τα στοιχεία μηνιαίας έρευνας που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) κατέγραψε χαμηλό ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας και διαμορφώθηκε στις 37,7 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 41 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έρευνα της Markit. Ο δείκτης, που παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες, οι οποίες διαχωρίζουν την συρρίκνωση από την επέκταση, επιδεινώθηκε για 30ο συνεχή μήνα. Η σημαντική μείωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών συνέτειναν στη ραγδαία επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών, με τις παραγγελίες από το εξωτερικό να υποχωρούν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2010.
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά λόγω των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Το 2011, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 6,8%.
«Η τελευταία έρευνα παρέχει ακόμα μία έντονη υπενθύμιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα για την εξασφάλιση πιστώσεων, σε συνδυασμό με τα μέτρα λιτότητας, υποδαυλίζουν τη δραστηριότητα και τη ζήτηση, ενώ δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις για βελτίωση της κατάστασης στο προσεχές μέλλον», σχολίασε ο Πολ Σμιθ, οικονομολόγος της Markit.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι κατασκευαστές δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια κίνησης καθώς και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των προμηθευτών για πληρωμές μόνο με μετρητά. Όπως αναφέρει η Markit, «τον Φεβρουάριο υπήρξαν επίσης αναφορές από μέλη του πάνελ, σύμφωνα με τις οποίες οι προμηθευτές απαιτούσαν οι πληρωμές να γίνονται μόνο με μετρητά για την παράδοση των πρώτων υλών».
Η αγοραστική δραστηριότητα περιορίστηκε τον Φεβρουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, ενώ ο μειωμένος φόρτος εργασίας οδήγησε σε απολύσεις.
«Καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να διατηρήσουν τα επίπεδα απασχόλησης μέσω της μείωσης των ημερών και των ωρών εργασίας, η αναπόφευκτη συνέπεια της ταχείας μείωσης της παραγωγής και των πωλήσεων είναι οι περαιτέρω περικοπές των θέσεων εργασίας, οι οποίες περιορίστηκαν με σημαντικό και επιταχυνόμενο ρυθμό τον Φεβρουάριο», πρόσθεσε ο κ. Σμιθ. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό και τη χαμηλή ζήτηση, οι κατασκευαστές μείωσαν τις τιμές τους. Τα περιθώρια κέρδους συνέχισαν να δέχονται πιέσεις, καθώς οι τιμές χρέωσης μειώθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό σε διάστημα 33 μηνών.
(ΠΗΓΗ: http://www.bankingnews.gr/)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου