Παρέμβαση Kissinger (ΗΠΑ): Να ενταχθεί ξανά στο διεθνές σύστημα η Ρωσία – Αν καταστραφεί, θα ακολουθήσει Αρμαγεδδώνας
Δραματική έκκληση να δοθεί η ευκαιρία στη Ρωσία να ενταχθεί ξανά στο διεθνές σύστημα μετά από οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία απηύθυνε προς τη διεθνή κοινότητα, από το Νταβός της Ελβετίας, την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Henry Kissinger, προσθέτοντας πως ο διάλογος με τη Μόσχα πρέπει με κάθε τρόπο να συνεχιστεί.
«Η επανένταξη της Ρωσίας στο διεθνές γίγνεσθαι μπορεί να ακούγεται σαν… κούφια λόγια για τα έθνη τα οποία στέναζαν υπό τον ρωσικό ζυγό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Ωστόσο, όπως είπε, «είναι σημαντικό να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης», ως αποτέλεσμα της αίσθησης ότι γίνεται πόλεμος «κατά της ίδιας της Ρωσίας».
Σε αυτή την περίπτωση, «η Ρωσική Ομοσπονδία θα αναγκαστεί να επαναξιολογήσει την ιστορική της θέση, η οποία αποτελεί ένα κράμα έλξης για τον πολιτισμό της Ευρώπης και φόβου κυριαρχίας από την Ευρώπη».
«Η καταστροφή της Ρωσίας ως κράτους μπορεί να έχει σημαντικές πολιτικές συνέπειες.
Θα καταστήσει μια τεράστια περιοχή έντεκα ζωνών ώρας ευεπίφορη σε εσωτερικές συγκρούσεις και εξωτερικές επεμβάσεις, τη στιγμή που υπάρχουν 15.000 και πλέον πυρηνικές κεφαλές στο έδαφός της».
«Γι’ αυτό λοιπόν πιστεύω στον διάλογο με τη Ρωσία όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, στο τέλος των εχθροπραξιών όταν επιτευχθεί η προπολεμική γραμμή και σε μια συνεχή διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη και τη Αμερική… ενώ οι κυρώσεις θα διατηρηθούν μέχρι να επιτευχθεί μια τελική διευθέτηση.
Πιστεύω ότι αυτός είναι ο τρόπος για να αποτραπεί η κλιμάκωση του πολέμου», είπε.
Υπενθυμίζεται πως ο Kissinger επικρίθηκε από τους Ουκρανούς πολιτικούς τον Μάιο όταν πρότεινε στο Κίεβο να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία.
Πέρα από τα παραπάνω, ο πρώην διπλωμάτης είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να παράσχουν στρατιωτική υποστήριξη και, εάν είναι απαραίτητο, να εντείνουν αυτήν την υποστήριξη έως ότου επιτευχθεί γραμμή κατάπαυσης του πυρός ή γίνει αποδεκτή στις προκαταρκτικές συζητήσεις για την επίτευξη ειρήνης.
Είπε επίσης ότι ήθελε να εκφράσει τον θαυμασμό για τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy και την «ηρωική συμπεριφορά του ουκρανικού λαού» και πως εκτιμά ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μια μέρα θα ήταν ένα «κατάλληλο αποτέλεσμα».
Στην παρούσα κατάσταση, «η ιδέα μιας ουδέτερης Ουκρανίας δεν έχει πλέον νόημα.
Στο τέλος της πιθανής διαδικασίας ειρηνευτικών συνομιλιών, η χώρα θα πρέπει να λάβει εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ, είπε.
«Κάθε πλευρά πρέπει να εξετάσει μόνη της πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση από την καταστροφικότητα των όπλων.
ΠΗΓΗ : https://www.bankingnews.gr