Το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας (που δεν περιλαμβάνει τη δαπάνη για τόκους) θα είναι φέτος υψηλότερο κατά 0,5% έως 1% του ΑΕΠ σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί εκτιμά το ΔΝΤ στην έκθεση επικαιροποίησης των προβλέψεων του για τα δημοσιονομικά μεγέθη των χωρών-μελών του (Fiscal Monitor Update). Η έκθεση σημειώνει ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα τείνει προς το 1,5% έως 2% του ΑΕΠ αντί του 1% που προβλέπεται στη δεύτερη δανειακή σύμβαση. ήτοι 2 δις ευρώ περισσότερα.
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ρευστή. Η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και η άνιση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν επιβαρύνει τα δημόσια έσοδα φέτος, ενώ οι χρηματοδοτικοί περιορισμοί οδηγούν στη μείωση των δαπανών σε σχέση με τα μεγέθη του προϋπολογισμού, προσθέτει το ΔΝΤ. Το Ταμείο τονίζει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή προχωρά και στις τρεις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν προγράμματα στήριξης, αλλά σημειώνει ότι η πρόσφατη επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα χρησιμεύει ως προειδοποίηση για τη δυνητική έναρξη μίας «κόπωσης από την προσαρμογή», η οποία αποτελεί απειλή για τη συνέχεια εφαρμογής του προγράμματος.
Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης υψηλότερο δημόσιο χρέος, όπως και συνολικό έλλειμμα για την Ελλάδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχε κάνει τον Απρίλιο του 2012. Ειδικότερα προβλέπει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί φέτος στο 162,6% του ΑΕΠ και το 2013 στο 171% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 9,4% και 10% αντίστοιχα σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου. Για το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 7% και το 2013 στο 2,7% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 0,2% και 1,9%, αντίστοιχα. Για το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα, προβλέπει ότι θα φθάσει φέτος στο 4,5% του ΑΕΠ και ότι το 2013 θα υπάρξει πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, μία υπέρβαση της τάξης του 0,1% και 2,9% αντίστοιχα από τις προβλέψεις του Απριλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου