Όπως αναμενόταν, βάσει της έως τώρα στάσης τους, καθώς και των πλέον πρόσφατων δηλώσεων αξιωματούχων τους, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν το δικαίωμα του βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο είχε την υποστήριξη των χωρών της Δύσης και απειλούσε τη Δαμασκό με κυρώσεις σε περίπτωση που δε θα τερμάτιζε τη χρήση βαρέως οπλισμού και δε θα απέσυρε τις δυνάμεις του στρατού από τις κατοικημένες περιοχές.
Αυτή είναι η τρίτη φορά σε εννέα μήνες που η Μόσχα, βασική σύμμαχος του Μπασάρ αλ Άσαντ, και το Πεκίνο, που επιδιώκει να εδραιώσει τα δικά του γεωπολιτικά οφέλη, χρησιμοποιούν το δικαίωμα της αρνησικυρίας για να ορθώσουν ανυπέρβλητο εμπόδιο στην υιοθέτηση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθών που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση της πίεσης προς το συριακό καθεστώς και ιδιαίτερα προς τον πρόεδρο Άσαντ. Από τα 15 συνολικά (μόνιμα και μη) μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, τα 11 υπερψήφισαν το σχέδιο, τα ανωτέρω 2 το καταψήφισαν, ενώ η Νότιος Αφρική και το Πακιστάν απείχαν της ψηφοφορίας.
Ο βρετανός ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος ήταν και ο ιθύνων νους του ψηφίσματος, νωρίτερα είχε τονίσει ότι οι εξελίξεις επιτάσσουν την ενεργοποίηση του άρθρου 7 του Καταστατικού του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τη Συρία, βάσει του οποίου προβλέπονται διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις, ακόμα δε και η στρατιωτική επέμβαση. Ο αντιπρόσωπος της Μεγάλης Βρετανίας στον ΟΗΕ δήλωσε ότι Μόσχα και Πεκίνο «αφήνουν μετέωρο το συριακό λαό», παρέχοντας «υποστήριξη σ' ένα βάρβαρο καθεστώς». Βέβαια, σε τέτοιες δηλώσεις δεν μπορούμε να δώσουμε ιδιαίτερη βάση, αφού φωτογραφίες όπως η παρακάτω ΜΆΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΑΡΒΑΡΟΥ:
Από το πρωί διακινείται στο διαδίκτυο η φωτογραφία, αρχικά ως ιστολόγιο δεν θέλαμε να την αναρτήσουμε, αλλά ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΟΥ (ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΙΑΝΟΗΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΙΩΝ ΟΜΟΙΩΝ ΤΟΥ) ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ! Τι βλέπουμε εδώ; Σύροι αντάρτες πήραν τον έλεγχο του περάσματος στο Αμπού Καμάλ και προχώρησαν σε εκτέλεση εν ψυχρώ και εν συνεχεία τεμαχισμό (!) των 22 ανδρών και του συνταγματάρχη που διοικούσε το φυλάκιο, δήλωσε ένας τοπικός διοικητής την Πέμπτη, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς. Για τον συνταγματάρχη είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών του Ιράκ ότι ήταν ζωντανός όταν του έκοβαν χέρια και πόδια οι "αγωνιστές της ελευθερίας" (κατά τους δυτικούς)...
«Όλα τα μεθοριακά φυλάκια μεταξύ Ιράκ και Συρίας είναι πλέον υπό τον έλεγχο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που αποτελείται κυρίως από λιποτάκτες του τακτικού στρατού και ένοπλους πολίτες οι οποίοι ήταν οπλισμένοι και με δυτικό οπλισμό, δήλωσε ο Άντναν αλ-Ασάντι. Σύμφωνα με τον Ασάντι, ο τακτικός στρατός και οι αντάρτες συγκρούονται από την άλλη πλευρά των συνόρων, απέναντι από την περιοχή του Σιντζάρ, στο Βόρειο Ιράκ. "Ιρακινοί συνοριοφύλακες είπαν ότι είδαν τους Σύρους αντάρτες να καταλαμβάνουν ένα φυλάκιο και να συλλαμβάνουν έναν συνταγματάρχη του συριακού Στρατού, τον οποίο ακρωτηρίασαν κόβοντάς του τα χέρια και τα πόδια", πρόσθεσε. «Εκτέλεσαν 22 στρατιώτες του συριακού στρατού μπροστά στα μάτια των Ιρακινών στρατιωτών και εν συνεχεία τους τεμάχισαν», είπε. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή. «Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί θα κλείσουμε τα σύνορα με τη Συρία», κατέληξε ο υπουργός, κάτι που έγινε εν συνεχεία.
ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ, ΤΩΡΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΝΕΟΤΑΞΙΚΟ ΜΙΑΣΜΑ, ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΒΑΡΒΑΡΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ", ΕΝΝΟΕΙΣ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΟΤΙ "ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΚΕΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ΚΑΙ ΘΕΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΖΩΑ; Προφανώς αυτό εννοείς εσύ και η ελεεινή φάρα σου!
Επιστρέφοντας στο χθεσινό θαρραλέο βέτο, από την πλευρά τους η Ρωσία και η Κίνα εκτιμούσαν ότι η αποδοχή του ψηφίσματος θα οδηγούσε σε αυτό που στη διπλωματική ορολογία έχει πλέον καθιερωθεί να αποκαλείται ως «το σενάριο της Λιβύης».
Ο Βιτάλι Τσέρκιν, αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ζήτησε από τις δυτικές δυνάμεις να σταματήσουν να «ρίχνουν λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης στο ΣΑ». Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά δήλωσε ο ρώσος αξιωματούχος, η Μόσχα, επιθυμώντας να μην πυροδοτήσει άλλες αντιδράσεις, δεν έθεσε σε ψηφοφορία το δικό της ψήφισμα, αφού ήδη είχε αντιληφθεί πως οι άλλες χώρες του ΣΑ αρνούνταν να συζητούσαν καν το ενδχόμενο αυτό.
«Το ψήφισμα το οποίο τέθηκε σε ψηφοφρία ήταν μεροληπτικό. Η απειλή κυρώσεων αφορούσε αποκλειστικά την κυβέρνηση της Συρίας, αδυνατώντας να αντιληφθεί τις υφιστάμενες συνθήκες στη χώρα. Είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο δε (σ.σ. το ψήφισμα) στο φως τού τι έγινε χθες με τη φονική τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα στη Δαμασκό», κατέληξε ο Τσέρκιν.
(ΠΗΓΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου