Οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη διπλωματική σύσκεψη στη Γενεύη μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Ε.Ε. έδιναν μία εικόνα σύμπνοιας των μεγάλων δυνάμεων σχετικά με τη στάση τους απέναντι στις εξελίξεις στη Συρία, κάνοντας λόγο για συμφωνία ως προς το σχέδιο του Κόφι Ανάν που προβλέπει "τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία η οποία θα αποτελείται απο στελέχη που θα ανήκουν στην κυβέρνηση Άσαντ και στελέχη που θα πρόσκεινται στην πλευρά των ανταρτών και η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές". Οι επιμέρους δηλώσεις που ακολούθησαν, όμως, καθώς και οι πιο ψύχραιμες αποτιμήσεις επιβεβαιώνουν το ουσιαστικό αδιέξοδο που ούτως ή άλλως από μόνη της η παραπάνω πρόταση συνεπάγεται.
Όπως σωστά επισημαίνει η Financial Times, οι συνομιλίες ουσιαστικά κατέληξαν σε αποτυχία, αφού δεν έγινε καμία ξεκάθαρη αναφορά ως προς το πολιτικό μέλλον του Προέδρου της Συρίας, Bashar al Assad. Στο αλαλούμ που προέκυψε πρωτοστατούν οι δηλώσεις των βασικών συνιστωσών αυτής της διπλωματικής ουσιαστικής αποτυχίας. Η Χίλαρυ Κλίντον δίνοντας μία σαφώς πολεμική διάσταση στην όλη της τοποθέτηση ήταν ξεκάθαρη πριν από λίγη ώρα: «Ο Άσαντ πρέπει να φύγει». Σύμφωνα με την ίδια, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορεί να παραμείνει στην μεταβατική αυτή κυβέρνηση, καθώς «έχει αίμα στα χέρια του». «Ας μην τρέφουμε αυταπάτες», πρόσθεσε, «έχουμε να κάνουμε με ένα δολοφονικό καθεστώς» και «κινδυνεύει επίσης να επηρεαστεί όλη η περιοχή γύρω από τη Συρία». «Αν δεν υπάρξει δράση, θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι νεκροί, ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες και ένας κίνδυνος αστάθειας στα γειτονικά κράτη», υπογράμμισε η Κλίντον.
Αντιθέτως, η Ρωσία διά του Υπουργού Εξωτερικών της διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι "το σχέδιο Ανάν δεν συνεπάγεται παραίτηση του Άσαντ". Η χώρα επιμένει ότι η λύση για τη Συρία δεν πρόκειται να δοθεί κατόπιν παρεμβάσεων και υποδείξεων τρίτων χωρών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επιλογή συγκεκριμένων προσώπων στην όποια μεταβατική κυβέρνηση. Εξάλλου, την ίδια θέση έχει διατυπώσει προ πολλού και η Κίνα.
Ακόμα πιο περιπεπλεγμένο γίνεται το παζλ όταν προστεθούν οι σχετικές δηλώσεις του ίδιου του Κόφι Ανάν: ούτε λίγο ούτε πολύ, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, ερωτηθείς για τον ρόλο του νυν Προέδρου σ'αυτό το μεταβατικό πλάνο, απάντησε ότι "τα ίδια τα μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης θα αποφασίσουν τι θα κάνουν με τον Άσαντ"!!!!!
Με δεδομένα, λοιπόν, ότι ο νυν Πρόεδρος δεν έχει δείξει την παραμικρή διάθεση υπαναχώρησης αλλά και τη διγλωσσία των σημερινών σύνεδρων πάνω σε ένα ούτως ή άλλως ανεδαφικό σχέδιο, τόσο ευεπίφορο όσο απεδείχθη και το...προηγούμενο του Ανάν με την υποτιθέμενη "εκεχειρία" επί του συριακού εδάφους, όχι απλά δεν μπορούμε να μιλάμε για ορίζοντα επίλυσης του προβλήματος, αλλά οδεύουμε προς τη μοιραία και αναπόφευκτη (προφανέστατα επιδιωκόμενη, αν κρίνουμε από τους χειρισμούς) επίλυση διά των όπλων. Η ίδια η Χίλαρυ, εξάλλου, έδειξε τον δρόμο με την φρασεολογία που χρησιμοποίησε λίγα λεπτά μετά την υποτιθέμενη "σύμπνοια" απέναντι στο μεταβατικό σχέδιο Ανάν. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε την αντίδραση του Άσαντ για να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα.
(ΕΝΔΕΙΚΤΙΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου