//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ FTL (2019) ]


ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Cinema [ Ξένη Ταινία Μικρού Μήκους ] 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Eddie Money - Take Me Home Tonight / Video / 1985 

ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Music 1

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Rolling Stones/Guns N' Roses/AC/DC - Sympathy For The Devil In Paradise City (Mash Up) 2016 ]


ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Music 2

 ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

[ Βασίλης Λεβέντης - Οδεύουμε Προς Νέα Πτώχευση (08/2023) ]

[ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ : ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ]

[ΟΛΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥΣ. ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ, ΣΟΣΙΑΛΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ  ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΣΗΣ, ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ, ΑΠΑΤΗΣ, ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ, ΑΥΤΑΠΑΤΗΣ, ΔΙΧΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ, ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ ΝΑ ΘΡΙΑΜΒΕΥΕΙ. ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΙΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΩΣ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΛΑΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ, ΖΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΡΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΨΕΥΤΟΒΟΛΕΨΗ ΚΑΙ Η ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΜΙΑΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΚΙΚΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ]


ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙWebTV1 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Κ.Βελόπουλος - Μιλώντας για Τρίτο Παγκόσμιο και Αρμαγεδδώνα (10/2017) ]


[ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ]

[ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΕΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΜΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΜΕ 100 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ]

[Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ : 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΥΠΗΡΧΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ,  ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ. Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΠΑΙΞΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ. ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΞΟΠΛΙΖΕΤΑΙ ΠΥΡΕΤΟΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΚΟΜΜΑ AFD ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΠΑΝΤΟΥ, ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΙΧΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΞΟΝΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ]


ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ Web TV2 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

100.000 νέες απολύσεις θα φέρει η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων

(του Δημήτρη Κατσαγάνη)
Νέο κύμα έως και 100.000 απολύσεων εκτιμάται ότι θα φέρει η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων με “κόκκινα δάνεια” που θα υπαχθούν στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα που θα ισχύσει από τις αρχές του 2015, σύμφωνα με κορυφαίο αναλυτή ελληνικής τράπεζας με το οποίο συνομίλησε το Capital.gr.
Ο νέος αυτός Κώδικας θα συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης-τρόικας-τραπεζών τον προσεχή Νοέμβριο και θα νομοθετηθεί το Μάρτιο του 2015, ανοίγοντας σε γενικές γραμμές τον δρόμο στο να πάρουν οι τράπεζες μετοχές των επιχειρήσεων οι οποίες αδυνατούν πλέον να αποπληρώσουν τα δάνεια τους προς αυτές.
Η αλλαγή, όμως, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων θα φέρει ταυτόχρονα -λένε οι ίδιες πηγές- δραματική αλλαγή στη ζωή πολλών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο αριθμός των εργαζομένων που θα απολυθεί από όσες επιχειρήσεις υπαχθούν στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα και βάλουν “λουκέτο” ή συνδιοικηθούν από τις τράπεζες στις οποίες οι εν λόγω επιχειρήσεις χρωστούν, είναι πολύ πιθανόν να αγγίξει τις 100.000 (6% εργατικού δυναμικού της Ελλάδας) στο εξάμηνο μεταξύ Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2015.
Πίσω από αυτές τις απολύσεις θα βρίσκεται το κλείσιμο ή αναδιάρθρωση περίπου 20.000 – 30.000 επιχειρήσεων, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους σε όλους σχεδόν τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Οι απολύσεις αυτές δύσκολα θα αντισταθμιστούν από νέες προσλήψεις σε άλλους κλάδους, ενώ θα έλθουν να προστεθούν σε εκείνες που θα έλθουν στο τέλος της φετινής θερινής τουριστικής σεζόν που “κλείνει” αρχές του Οκτωβρίου. Για αυτό έχει ήδη σημάνει “κίτρινος” συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ).

Δύο “καυτά” προβλήματα
Οι ίδιες πηγές πιο αναλυτικά παραδέχονται από τις αναμενόμενες αυτές μαζικές απολύσεις θα δημιουργηθούν δύο “καυτά” προβλήματα για την ελληνική οικονομία:
Οι απώλειες των θέσεων εργασίας στις υπό αναδιάρθρωση επιχειρήσεις δεν θα αντισταθμιστούν άμεσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις άλλων τομέων στο παραπάνω ή έστω στο επόμενο εξάμηνο (δηλαδή προς τα τέλη του 2015). Και αυτό, εξηγούν οι ίδιες πηγές, γιατί π.χ. ο τουρισμός στον οποίο βασίζονται και φέτος οι ελπίδες έστω και οριακής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα πληγεί και αυτός από την αναδιάρθρωση σημαντικής μερίδας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν (πχ ξενοδοχεία, κέντρα εστίασης).
Εξάλλου η κρίση στην Ουκρανία αναμένεται να στοιχίσει μεγάλο ποσοστό τουριστών προερχομένων τόσο από τη χώρα η οποία πλήττεται από τον εμφύλιο όσο και από τη Ρωσία (πχ λόγω της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας ρουβλιού – ευρώ).
Η “επαφή” του κύματος της ανεργίας που θα έλθει μετά το τέλος της φετινής θερινής τουριστικής σεζόν (Οκτώβριος 2014-Μάρτιος 2015) με το κύμα ανεργίας που αναμένεται από την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων μέσω του τραπεζικού συστήματος εκτιμάται ότι θα χτυπήσει “κόκκινο γύρω στα μέσα του 2015 όχι μόνο στα ποσοστά της ανεργίας αλλά και στις επισφάλειες των δανειών, αλλά και στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι τραπεζικές επισφάλειες θα φτάσουν το 38% των δανείων (έναντι 33% που είναι σήμερα), δυσκολεύοντας οποιαδήποτε ανάσα ρευστότητας για την οικονομία.
Οι οφειλές ασφαλιστικών εισφορών προς τα ταμεία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 13 δισ. ευρώ που είναι σήμερα φέρνοντας πιο κοντά περικοπές στις ασφαλιστικές ή ακόμα και συνταξιοδοτικές παροχές.

Οικονομική στασιμότητα
Την ίδια στιγμή, τραπεζικοί αναλυτές προβλέπουν “στασιμότητα” της ελληνικής οικονομίας το 2015, γεγονός που δεν ευνοεί την αντιστάθμιση των απωλειών θέσεων εργασίας που θα φέρει “αναδιάρθρωση” επιχειρήσεων από άλλες επιχειρήσεις, π.χ. τις εξαγωγικές.
Και αυτό λόγω του “μεγάλου εκλογικού κύκλου” που ξεκίνησε ουσιαστικά από τις αρχές του 2014 και είναι ακόμα αδιευκρίνιστο το πότε ακριβώς θα τελειώσει, αλλά και της διαφαινόμενης “αυστηρής” στάσης της τρόικας έναντι της εγχώριας κυβέρνησης με στόχο την απαρέγκλιτη τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Η κρίση στην Ουκρανία είναι ένας “απρόβλεπτος παράγοντας” ο οποίος έχει επιδεινώσει σημαντικά τις προοπτικές (και) της ελληνικής οικονομίας. Ακόμα και στην περίπτωση που η τρέχουσα εμφύλια διαμάχη τελείωνε με ένα αποτέλεσμα υπέρ των φιλο-δυτικών δυνάμεων, γεγονός που “θα άνοιγε την αγορά της εν λόγω χώρας”, “δεν θα ευνοούσε αυτόματα την Ελλάδα”. Και αυτό γιατί “θα αυξανόταν ο ανταγωνισμός τόσο για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων όσο και για την εξαγωγή προϊόντων”.

Ποιοι κλάδοι θα θιγούν από την αναδιάρθρωση και γιατί
Τραπεζικές πηγές του Capital.gr αναφέρουν πως οι κλάδοι οι οποίοι θα “χτυπηθούν” από την επικείμενη αναδιάρθρωση είναι εκείνοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στην εσωτερική αγορά, δηλαδή καλύπτουν την ζήτηση των καταναλωτών της Ελλάδας:
Ο κατασκευαστικός τομέας θα συνεχίσει να πλήττεται, μιας και “ο προσανατολισμός του νέου ΕΣΠΑ (2014 – 20) είναι περισσότερο η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας παρά η ανάπτυξη νέων μεγάλων δημοσίων έργων” όπως συνέβαινε παλιότερα. Συνεπώς δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ιδιαιτέρως ευνοϊκών τραπεζικών ρυθμίσεων.
Ο κλάδος παραγωγής έτοιμων επίπλων “θα συνεχίσει να πλήττεται λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στην οικοδομή την κρίση στην οικοδομή και στο τομέα των υπηρεσιών (πχ επαγγελματικά γραφεία)”, κάνοντας δυσμενή τη στάση των τραπεζών έναντι του.
Η μικρή κλωστοϋφαντουργία θα αντιμετωπίσει “ζήτημα επιβίωσης” και, έτσι, οι τράπεζες δεν θα έχουν πολλά περιθώρια για πολύ ευνοϊκές λύσεις για τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Η ιδιωτική υγεία “αν και καταγράφει γενικά θετικά πρόσημα, ενδέχεται να πληγεί από εξωγενείς παράγοντες και συγκεκριμένα από πιθανή καθυστέρηση αποπληρωμής των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων.” Συνεπώς οι τράπεζες δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα “σκληρές” απέναντι στους φορείς αυτού το κλάδου.
Ο τουριστικός κλάδος θα πληγεί “με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με την κατάσταση κάθε επιχείρησης (πχ ξενοδοχείων) που δραστηριοποιείται σε αυτόν”. Άρα κάθε τουριστική επιχείρηση θα αντιμετωπιστεί αποκλειστικά με διαφορετικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη και τη γενικότερη άνοδο του κλάδου.
Οι ιχθυοκαλλιέργειες θα αντιμετωπιστούν με αρκετή “κατανόηση” από τις τράπεζες σε περίπτωση ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης τους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου